Προειδοποιεί με αυστηρές ποινές σε περίπτωση θανάτωσης άγριας πανίδας η Υπ. Θήρας

Ιδιαίτερα αυστηρές ποινές προβλέπονται για αδικήματα θανάτωσης, σύλληψης, παρενόχλησης ή καταδίωξης οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης ξοβέργων, κατά την περίοδο μεταξύ 1 και 15 Αυγούστου εκάστου έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την εν λόγω περίοδο σχεδόν όλα τα είδη άγριας πανίδας βρίσκονται σε διαδικασία αναπαραγωγής, η οποία είναι ίσως η πιο σημαντική φάση της ζωής τους και αρχίζει με το ζευγάρωμα, ακολουθεί η φωλεοποίηση, η γέννηση των αυγών και η εκκόλαψη για τα πουλιά και η γέννηση των νεογνών για τα θηλαστικά και ολοκληρώνεται με το μεγάλωμα και την ανεξαρτητοποίηση των νεαρών πτηνών και θηλαστικών από τους γονείς τους.

Επισημαίνεται πως στις αρχές της αναπαραγωγικής περιόδου, οι πληθυσμοί των ειδών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιου πληθυσμού τους και ο πληθυσμός τους αυξάνεται όσο προχωράμε χρονικά προς το καλοκαίρι, κατά συνέπεια η περίοδος αναπαραγωγής θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την κατάσταση των ειδών κατά το υπόλοιπο του έτους ενώ για τα θηράματα, με μία επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο να προμηνύει και μια πολύ καλή κυνηγετική χρονιά.

Σημειώνεται πως λόγω της σημαντικότητας της περιόδου, τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και η Εθνική Νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αυστηρές και στα κείμενά τους περιλαμβάνουν πρόνοιες που προωθούν και διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και χωρίς προβλήματα αναπαραγωγική περίοδο.

Δεδομένων των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι, η ποινή που προβλέπεται για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας με οποιοδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και της χρήσης ξοβέργων, κατά την πιο πάνω περίοδο, είναι €8.000.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι στο παραπάνω πρόστιμο προστίθεται πρόστιμο €1.000 για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, αφού κατά την παρούσα περίοδο όλες οι περιοχές θεωρούνται ως απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, ενώ παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται εφόσον ληφθούν υπόψη το είδος της άγριας πανίδας που θανατώθηκε, συλλήφθηκε, παρενοχλήθηκε ή καταδιώχθηκε, ο αριθμός των ατόμων του είδους της άγριας πανίδας που θανατώθηκαν, συλλήφθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή καταδιώχθηκαν καθώς και η ώρα όπου έλαβε χώρα το αδίκημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η συγκλονιστική μαρτυρία ζεύγους που κάηκε το σπίτι τους στο Σούνι-«Δεν υπάρχει τίποτα, απολύτως τίποτα»
Κυκλοφορούσε στον Πρόδρομο με φωτοβολίδα και κροτίδες 37χρονος-Έρευνες εάν σχετίζεται με ενδεχόμενους εμπρησμούς
Τσάκωσαν 41χρονο να κλέβει κεραμικά από οικοδομή στη Λάρνακα
Πολίτης αναγνώρισε αναζητούμενο για κλοπή από πρακτορείο στοιχημάτων και ενημέρωσε τις Αρχές-Συνελήφθη 26χρονος
Σε πύρινο κλοιό η Μεσόγειος-Ο χάρτης της NASA για τη φονική πυρκαγιά στην Κύπρο
LIVE: Σε πλήρη επιφυλακή οι Αρχές για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις στην καμένη γη της Λεμεσού
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για πιθανές εμπρηστικές ενέργειες-Λαμβάνονται καταθέσεις για τη φονική πυρκαγιά
Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι 48χρονου και του απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 381 χιλιάδων ευρώ
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)