Έσπασε το φράγμα των 3,000 μεταναστών το Πουρνάρα-Στενεύει ο κλοιός

Στενεύει ο κλοιός, γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να εκπέμπει εκ νέου SOS, αφού οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο, έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια.

Η Τουρκία, με την εργαλιοποίηση των μεταναστών και εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, συνεχίζει να στέλνει με αμείωτο ρυθμό βάρκες με μετανάστες, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, αφού το Κέντρο Φιλοξενίας έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Πουρνάρα έχει σπάσει το φράγμα των 3,000 μεταναστών, αφού αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Λευκωσία βρίσκονται 3,050 άτομα. Ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του Πουρνάρα και μαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού πρώτη φορά έφτασε σε τέτοιο σημείο από την έναρξη της λειτουργίας του.

Όλα αυτά, την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε ισχύ, από τα μέσα Μαρτίου, σειρά αποφάσεων, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, αριθμός ενήλικων μεταναστών μεταφέρθηκε από το Πουρνάρα στις Λίμνες, ενώ στη Λάρνακα μεταφέρθηκαν ανήλικοι, των οποίων οι διαδικασίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.

Την σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύουν και οι αριθμοί, που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές μελέτες, αφού σύμφωνα με τον FRONTEX, κατά τον πρώτο μήνα του 2022 έγιναν συνολικά 850 εντοπισμοί, κάτι που αποτελεί αύξηση κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το έτος 2021, στην Κύπρο καταγράφηκαν 14.799 αιτήσεις ασύλου ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ ακολουθούν η Αυστρία (4.111) και η Σλοβενία (2.474), κάτι που αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο αφορά στις νέες αιτήσεις ασύλου.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι «το πρόβλημα είναι μετρήσιμο και είναι εξόχως ανησυχητικό», αφού 4.793 άτομα έχουν αιτηθεί άσυλο τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ για το 2021 το σύνολο ήταν 13.500. Είπε, ακόμα ότι σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, όλα τα άτομα είναι προερχόμενοι από την Τουρκία και πέραν του 95% αφρικανικής καταγωγής και, παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται κατά εκατοντάδες τα άτομα στην περιοχή Λίμνες, το πρόβλημα δεν εξαλείφεται.

Μάλιστα, ο υπουργός είχε σημειώσει πως αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να ληφθούν δράσεις στην πράσινη γραμμή, ενώ από την άλλη, η Κυβέρνηση εστιάζει και στην προσπάθεια για επιστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ευχαριστίες Δαμιανού στο Νοσοκομείο Shriners για τις επεμβάσεις στην Κύπρο
Έστειλε επιστολή στη ΡΑΕΚ αλλά ζήτησε πάλι χρόνο η ΑΗΚ για την αύξηση στο ρεύμα
Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Δεν ανανεώθηκε το μητρώο ανέργων από το 2008-Πρόβλημα στην αγορά εργασίας
Το 50% των Κυπρίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος-Έκτη στην Ευρώπη η Κύπρος
H Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε διπλωματικές αποστολές για αγνοούμενους
Επανεξέταση καθεστώτος περιοχών Συρίας για επιστροφές ζήτησε ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες
Ειδική τράπεζα ΕΕ για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, πρότεινε ο Παπαναστασίου
Kενά και παραλείψεις στην εφαρμογή νόμου για ορθοστασία εντοπίζει η ΠΕΟ-Έκκληση για καλύτερους ελέγχους
Αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού το 2025 αν λειτουργήσει το τερματικό