Αποφασίζουν νέες χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα-Δεν βγάζουμε ακόμη τις μάσκες

Νέες χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα θα εξετάσουν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης, αφού και οι δυο πλευρές κλίνουν στην άποψη πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, είναι καλύτερη από ποτέ.

Αφού πρώτα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο ημερών, ο υπουργός και οι επιδημιολόγοι θα κλειδώσουν σε εισηγήσεις που θα προτείνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Τετάρτη. Βέβαιη θεωρείται η εισήγηση για κατάργηση περιορισμού ατόμων στις συναθροίσεις κατά τις ημέρες του Πάσχα, όπως βέβαιο θεωρείται, πως τουλάχιστο στο παρόν στάδιο, η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα καταργηθεί.

Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και πιθανές αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά παιδιά κάτω των τριών ετών. Πρόκειται δηλαδή, να συζητηθεί το κατά πόσον θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο Test to Stay σε βρεφονηπιαγωγικούς σταθμούς ή εάν τα παιδιά που είναι επαφές κρούσματός, θα επιστρέφουν στις τάξεις τους με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test, ώστε να αποφεύγεται το κλείσιμο των σταθμών.

Επίσης, προς συζήτηση θα τεθούν αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χώρων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Αυτό, εάν και εφόσον αποφασιστεί, θα φέρει αλλαγές στα όσα ισχύουν στην προσκόμιση Safe Pass σε χώρους εστίασης, μουσικοχορευτικά κέντρα και άλλους χώρους, χωρίς να αποκλείεται, σε πρώτη φάση, η κατάργησή του σε εξωτερικούς χώρους.

Τα όσα κλειδώσουν κατά τη συνάντηση, θα οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταργείται ο περιορισμός ατόμων στις συναθροίσεις-Νέες χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα

Μιλώντας στον REPORTER ο καθηγητής, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως παρόλο που τις τελευταίες ημέρες δεν δημοσιεύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εικόνα είναι πολύ καλή.

«Κατά τη συνάντηση θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο ημερών και θα δούμε τις εισηγήσεις που θα έρθουν ενώπιον μας. Θεωρώ πως το να παραμένουν κάποιοι περιορισμοί είναι ξεπερασμένο, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός ατόμων στις συναθροίσεις. Δεν μπορούμε να κρατάμε κάποια μέτρα ενώ έχουμε προχωρήσει σε κατάργηση των περισσότερων μέτρων, όπως βέβαια έγινε και σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής στην κατηγοριοποίηση χώρων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, ο καθηγητής εξήγησε πως «από τη στιγμή που καταργήθηκε το Safe Pass στο λιανικό εμπόριο, θα ήταν παράλογο να παραμείνει σ΄ άλλους χώρους, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Θα μπορούσε να καταργηθεί και στους υπόλοιπους χώρους, ωστόσο θα ήταν ορθότερη η κατάργησή τους, μετά το Πάσχα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο κ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση.

Καταργήθηκαν Safe Pass και Cyprus Flight Pass

Υπενθυμίζεται πως, ήδη από τη Δευτέρα καταργήθηκε, το Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου ο υπουργός Υγείας,από την κατάργηση του Safe Pass εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων.

Επίσης, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Δράσης, καταργήθηκε και η κατηγοριοποίηση των χωρών καθώς και η υποχρέωση συμπλήρωσης και απόκτησης του Cyprus Flight Pass. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 2 Μάϊου 2022, οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία πρέπει να προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη rapid test ισχύος 7 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταργείται το SafePass σε εμπορικά κέντρα-Αποχωρεί και το Cyprus Flight Pass

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου