Κρίσιμη σύσκεψη για το μεταναστευτικό-Ακούει προβλήματα και προτάσεις ο Πρόεδρος
07:08 - 19 Απριλίου 2022
Οι εξαφανίσεις έντεκα ανηλίκων την τελευταία τριετία, ο τεράστιος αριθμός μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται από την αρχή του έτους, τα απανωτά σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Πουρνάρα, αλλά και στην Έμπα, εξέπεμψαν SOS στην Κυβέρνηση, η οποία θα εξετάσει στις 10:30 σε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όλα τα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας την κατάσταση να έχει ξεφύγει σε όλα αυτά τα μέτωπα, αποφάσισε να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς και πιο συγκεκριμένα τον Γενικό Εισαγγελέα, τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς, να ανέβουν το λόφο του Προεδρικού για να τον ενημερώσουν για τις μέχρι στιγμής ενέργειες τους στις διάφορες πτυχές του θέματος, τα επόμενα τους βήματα, αλλά και να μελετηθούν νέες προτάσεις, για περιορισμό των εν λόγω φαινομένων.
Μείζον ζήτημα για τον Πρόεδρο είναι οι ασταμάτητες ροές που φθάνουν από τα κατεχόμενα μέσω της Πράσινης Γραμμής και καταλήγουν στο Πουρνάρα, το οποίο ασφυκτιεί, αφού η πληρότητά του έχει πλησιάσει το 300%. Το γεγονός ότι σχεδόν τρεις χιλιάδες πρόσωπα από διαφορετικές εθνικότητες διαβιούν μαζί σε μια κλειστή δομή, οδηγεί αναπόφευκτα σε επεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών, τα οποία σημειώνονται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα και προβληματίζουν τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και την Αστυνομία, οι οποίοι αναζητούν λύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο έργο θεατές... Νέα επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών στο Πουρνάρα
Τεράστιος προβληματισμός για την Έμπα
Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Έμπας, όπου φαίνεται να έχει μετακυλιστεί το πρόβλημα που υπήρχε στη Χλώρακα, καθότι πάνω από εξακόσιοι αλλοδαποί που διέμεναν σε συγκρότημα διαμερισμάτων, αναγκάστηκαν να φύγουν μετά το διάταγμα της Επάρχου και την απειλή για αποκοπή επιδομάτων.
Αφού οι αρμόδιοι κατάφεραν να απομακρύνουν τα εν λόγω πρόσωπα από το συγκεκριμένο χώρο, αρκετά από αυτά μετακινήθηκαν στην Έμπα, όπου την περασμένη Παρασκευή εκτυλίχθηκαν επεισόδια μεταξύ Ελληνοκύπριων και Σύριων, για ένα χώρο στάθμευσης.
Τα επεισόδια έφεραν στο μυαλό όλων, όσα συνέβησαν τον περασμένο Ιανουάριο στη Χλώρακα και τα οποία οδήγησαν την Αστυνομία να λάβει αυστηρά μέτρα και να διενεργήσει μαζικούς ελέγχους, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πολλοί παράνομοι αλλοδαποί.
Κατά τη σύσκεψή, δεν αποκλείεται να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού μετά τα επεισόδια η κατάσταση είναι έκρυθμη και εκφράζονται φόβοι για αντίποινα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τη Χλώρακα χτυπούν το γκέτο στην Ορόκλινη-Φεύγουν ή χάνουν επιδόματα
Οι εξαφανίσεις, τα πήγαινε έλα και η ανάπτυξη του Πουρνάρα
Προβληματισμός στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχει και για τις εξαφανίσεις ανηλίκων από τρίτες χώρες, οι οποίες ανέρχονται στις έντεκα τα τελευταία τρία χρόνια, όπως ενημέρωσε μέσω γραπτού της σημειώματος τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, άλλοι επτά ανήλικοι που διέμεναν στο Πουρνάρα και αποχώρησαν για να μεταβούν έξω από το Hope for Children, ήρθαν να χτυπήσουν ένα νέο καμπανάκι στο κράτος. Το πρόβλημα των εξαφανίσεων από το Πουρνάρα, φαίνεται να είναι άμεσα συνυφασμένο με τα ελλιπή μέτρα που υπάρχουν στο Κέντρο Φιλοξενίας.
Σίγουρα, το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει ανάπλαση του Πουρνάρα, ενίσχυση της περίφραξης, αλλά και επέκταση του χώρου, ωστόσο έως ότου συμβεί αυτό θα πρέπει να εξευρεθούν ενδιάμεσες λύσεις.
Δεν αποκλείεται οι Αρχές να προτείνουν κάποια μέτρα στη σύσκεψη, όπως για παράδειγμα η αύξηση των περιπολιών ή η ενίσχυση του κέντρου με προσωπικό ασφαλείας, ώστε οι έλεγχοι να αυστηροποιηθούν και να μην επιτρέπεται στους αλλοδαπούς να πηγαινοέρχονται στις γύρω περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγαν από το Πουρναρά οι επτά ανήλικοι που εξαφανίστηκαν
Προτείνουν μέτρα για τις αυξημένες ροές
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Πρόεδρος θα αναμένει να ακούσει εισηγήσεις και για περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, η οποία οδεύει προς ένα νέο ρεκόρ, αφού τους πρώτους τρεις μήνες οι αφίξεις ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες.
Μάλιστα, αναμένεται να γίνει ανασκόπηση και της πορείας υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν, όπως η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων σε γκρίζα σημεία της Πράσινης Γραμμής, αλλά και η τοποθέτηση καμερών σε άλλα σημεία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο και για τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά και κατά πόσο χρειάζεται ενίσχυση η Υπηρεσία Ασύλου, που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε αν είναι δυνατόν να ενισχυθεί για να γίνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες.
Επί τάπητος και οι επιστροφές
Επί τάπητος θα βρεθεί και το κεφάλαιο των επιστροφών παράνομων μεταναστών, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου τους, αλλά και οι εφέσεις που υπέβαλαν στα Δικαστήρια επί των απορρίψεων.
Σίγουρα το κεφάλαιο των επιστροφών είναι επιτυχημένο, αν εκτιμήσει κάποιος ότι εντός του τρέχον έτους αναχώρησαν από την Κύπρο 680 άτομα, ωστόσο από τη στιγμή που οι νέες ροές ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες, ο αριθμός των επιστροφών μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό.
Για το λόγο αυτό, αναμένεται να γίνει συζήτηση για τις χώρες με τις οποίες οι Κύπρος έχει συμφωνίες για επαναπατρισμό μεταναστών, αλλά και να εξεταστούν επιπλέον επιλογές χωρών, με τις οποίες μπορεί η Λευκωσία να έρθει σε συμφωνία για επαναπατρισμό των κατοίκους τους.
Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή των συμφωνιών με ενδιάμεσες χώρες, τις οποίες κατάφερε να επιτύχει σε κάποιες περιπτώσεις η Κύπρος. Δηλαδή, να υπάρχει συμφωνία με άλλη χώρα της Ε.Ε., να μεταφέρονται εκεί οι παράνομοι αλλοδαποί και το εκάστοτε κράτος με τη σειρά του να τους μεταφέρει με πτήσεις στη χώρα τους, στη βάση συμφωνιών που έχει υπογράψει το ίδιο.
Σίγουρα, η σύσκεψη στο Προεδρικό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για μετακίνηση μεταναστών στην Κύπρο και εάν δεν παρθούν αυξημένα μέτρα, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή-Χάθηκαν και αγνοούνται ένδεκα ασυνόδευτα παιδιά
- Σπάει ρεκόρ ο υπερπληθυσμός στις Φυλακές-Κίνδυνος καταδίκης από το ΣτΕ
- Έσπασε το φράγμα των 3,000 μεταναστών το Πουρνάρα-Στενεύει ο κλοιός
- Απίστευτες καταγγελίες για μετανάστες-Πηγαινοέρχονται στη Συρία για γιατρούς και αναψυχή