Νέα εποχή στη χειρουργική με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® Xi
16:28 - 18 Απριλίου 2022
Το τοπίο της γενικής χειρουργικής άλλαξε δραματικά στο τέλος του περασμένου αιώνα, όταν μετά το 1987 μπήκε στην ζωή μας δυναμικά η τεχνολογία που έκανε εφικτό το ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο ή την χειρουργική της κλειδαρότρυπας (keyhole surgery), όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Σε μία μόλις δεκαετία, η γενική χειρουργική έκανε στροφή, από τις ανοικτές επεμβάσεις με τις μεγάλες χειρουργικές τομές και το μεγάλο τραύμα, στο λαπαροσκοπικό κλειστό χειρουργείο δια μέσου μικρών οπών. Στην εποχή μας, όλα σχεδόν τα χειρουργεία μπορούν να γίνουν και γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, εφόσον όλα τα πλεονεκτήματα της κλειστής έναντι της ανοικτής χειρουργικής, έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Η Ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής, σε τεχνικό και ιατρικό επίπεδο. Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci® Xi ήρθε για να επιλύσει τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και το κατάφερε. Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία είναι άκαμπτα και οι κινήσεις τους περιορίζονται από το σημείο εισαγωγής τους στην κοιλιά με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένο βαθμό κινήσεων. Επιπλέον, η λαπαροσκοπική camera δίνει δισδιάστατη εικόνα, ενώ η εικόνα που δείχνει η camera εξαρτάται απόλυτα από το πόσο έμπειρος και καταρτισμένος είναι ο cameraman, εφόσον ο ίδιος ο χειρουργός δεν έχει κανένα έλεγχο στον χειρισμό της .
Σε αντίθεση, τα ρομποτικά εργαλεία έχουν δύο αρθρώσεις και λειτουργούν σαν δύο πολύ μικρά χεράκια, κάνοντας όλες τις κινήσεις που μπορεί να κάνει ένα χέρι με τον καρπό του μέσα στην κοιλιά. Επιπλέον η ρομποτική camera ελέγχεται απόλυτα από τον ίδιο τον χειρουργό, ενώ δίνει τρισδιάστατη εικόνα με μεγέθυνση επί είκοσι φορές. Όλα τα ρομποτικά εργαλεία όπως και η ρομποτική camera συγκρατούνται σταθερά από τους ρομποτικούς βραχίονες, που όμως βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού που κάθεται στην κονσόλα. Το ρομπότ μεταφράζει πιστά τις παραγωγικές κινήσεις του χειριστή του σε επίπεδο χιλιοστού, ενώ ταυτόχρονα φιλτράρει τον φυσιολογικό τρόμο των ανθρώπινων χεριών. Οι ρομποτικοί βραχίονες ελέγχονται συνεχώς από τον ρομποτικό χειρουργό και εννοείται ότι το ρομπότ δεν αυτονομείται ποτέ.
Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του χειρουργικού ρομπότ, δίνουν στον χειρουργό σημαντικότατα πλεονεκτήματα, όταν αυτά συγκρίνονται με τις δυνατότητες των λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η υπεροχή της ρομποτικής χειρουργικής έναντι της λαπαροσκοπικής φαίνεται ξεκάθαρα στις περιπτώσεις που ο χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει ασθενείς με μεγάλες ή σύνθετες , μετεγχειρητικές κήλες στο κοιλιακό τοίχωμα.
«Μετεγχειρητική» ονομάζεται η κήλη που εμφανίζεται σε τομές από προηγούμενα χειρουργεία, συνήθως μετά από ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Μία μετεγχειρητική κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος, εφόσον υπάρχει μετεγχειρητική τομή/ουλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο ουλώδης ιστός που δημιουργείται ποτέ δεν έχει την ίδια ισχύ και αντοχή με τον φυσιολογικό ιστό. Εάν η πίεση μέσα στην κοιλιά αυξηθεί για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. χειρωνακτικά επαγγέλματα, παχυσαρκία, άρση βαρών σε γυμναστήριο) , ο ουλώδης ιστός «ξεχειλώνει» και δημιουργείται ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Το άνοιγμα εξελίσσεται σε κήλη η οποία μεγαλώνει συνεχώς. Αυτό δημιουργεί δυσμορφία, ενώ ταυτόχρονα ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται ότι το σώμα του δεν στηρίζεται όπως πρέπει. Επιπλέον μέσα σε μία μετεγχειρητική κήλη μπορεί να εγκλωβιστούν έλικες λεπτού ή παχέος εντέρου, στομάχι ακόμα και ουροδόχος κύστη, ανάλογα με την θέση της.
Η μετεγχειρητικές κήλες αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά. Ο στόχος του χειρουργείου είναι να αναταχθεί το περιεχόμενο της κήλης στην θέση του μέσα στην κοιλιά, να κλείσει το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα και να τοποθετηθεί ένα πλέγμα στην περιοχή, το οποίο λειτουργεί σαν βάση πάνω στην οποία ο οργανισμός δημιουργεί νέο συνδετικό ιστό. Όλοι αυτοί οι χειρισμοί έχουν στόχο την κατάργηση της τρύπας και την δημιουργία μιας ισχυρής ουλής στο κοιλιακό τοίχωμα, με σκοπό να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες υποτροπής.
Η παγκόσμια χειρουργική κοινότητα αποδέχεται πλέον ως πρώτη εκλογή, τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους (Ρομποτική και Λαπαροσκοπική) για την αποκατάσταση μια μετεγχειρητικής κήλης. Το Ρομποτικό σύστημα Da Vinci® Xi βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στις περιπτώσεις αποκατάστασης μεγάλων ή σύνθετων κηλών. Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, με την ελεγχόμενη τρισδιάστατη όραση, δίνουν στον χειρουργό την δυνατότητα να λύσει με το πλέον ατραυματικό και αναίμακτο τρόπο όλες τις ενδοκοιλιακές συμφύσεις και να ανατάξει το περιεχόμενο της κήλης στην κοιλιά, χωρίς επικίνδυνους τραυματισμούς. Τα αρθρωτά εργαλεία τον βοηθούν στην σύγκλειση του χάσματος και την συρραφή σε όσα στρώματα χρειαστεί προκειμένου να μην υπάρχει τάση στο τραύμα και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ανοίξει πάλι. Με τον ίδιο τρόπο βοηθάει στην συρραφή και καθήλωση του πλέγματος στην έσω επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος, κάτω από την κήλη.
Για την διενέργεια ρομποτικών και λαπαροσκοπικών χειρουργείων η κοιλιά φουσκώνει με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τους χειρουργικούς χειρισμούς. Ισχυρό πλεονέκτημα του ρομπότ είναι το γεγονός ότι, λόγω των αρθρωτών εργαλείων και της πολύ ελεγχόμενης από τον χειρουργό όρασης, το χειρουργείο μπορεί να γίνει με πολύ χαμηλές ενδοκοιλιακές πιέσεις (8-10 mmHg), σε αντίθεση με το λαπαροσκοπικό χειρουργείο στο οποίο απαιτείται ψηλή πίεση (12-15 mmHg) για την δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου χειρουργικού πεδίου στην κοιλιά. Οι ψηλές πιέσεις επιβαρύνουν τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αυξάνοντας την πιθανότητα αναπνευστικής λοίμωξης αλλά και την πιθανότητα περιφερικών θρομβώσεων και πνευμονικής εμβολής.
Το χειρουργικό ρομπότ έχει καταλάβει σημαντική θέση στο οπλοστάσιο του σύγχρονου χειρουργού. Είκοσι περίπου χρόνια μετά την είσοδο του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος Da Vinci στην χειρουργική πρακτική υπάρχει πλέον ικανή εμπειρία και επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την χρήση του και την υπέροχή του έναντι άλλων μεθόδων. Στην αντιμετώπιση της σύνθετης μετεγχειρητικής κήλης, η χρήση του χειρουργικού ρομπότ επιτυγχάνει το βέλτιστο χειρουργικό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη αιμορραγία, την ελάχιστη χρήση αναλγητικών, την ελάχιστη εμφάνιση μετεγχειρητικών λοιμώξεων και την ταχύτατη ανάρρωση του ασθενούς και επιστροφή του στις προ χειρουργείου δραστηριότητες του.
Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, MD
Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος & Κήλης
Λαπαροσκοπική - Ρομποτική Χειρουργική - Χειρουργική Ογκολογία
Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο
Λεωφόρος Λευκοθέου 20
2054 Στρόβολος, Λευκωσία
www.apollonion.com