«Ήρθε γυναίκα και μας ζήτησε λάδι να τηγανίσει ένα αυγό, γιατί ήταν απλήρωτη…»

Η πρώτη επαφή μας ήταν τα Χριστούγεννα του 2020, όταν εν μέσω της πανδημίας συναντηθήκαμε στο δεύτερο τους σπίτι, εκεί όπου καθημερινά προσφέρουν εθελοντικά, στους άπορους συνανθρώπους μας. Τότε, μόλις περνούσες το κατώφλι, έβλεπες παντού προϊόντα, να κατακλύζουν κάθε γωνιά του σπιτιού. Το ίδιο ίσχυσε και το Πάσχα του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι γιαγιούλες που στηρίζουν άπορους-Τραγικές ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες

Δυστυχώς, κάθε επόμενη γιορτή που βρισκόμαστε στο Σπίτι της ΕΚΥΣΥ, Χριστούγεννα και Πάσχα, η κατάσταση είναι όλο και χειρότερη. Το τραπέζι που τοποθετούν τα τρόφιμα που τους παραδίδει ο κόσμος, είναι κάθε φορά και πιο άδειο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ετοιμάσουν τα πακέτα αγάπης που προσφέρουν, αυτές τις άγιες μέρες.

Παρόλα αυτά, η 87χρονη Κάτια Λουκά και η 74χρονη Σταυρούλα Φιλίππου, υπεύθυνες του Σπιτιού, δεν χάνουν την πίστη τους, αφού είναι σίγουρες ότι ο κόσμος θα τις στηρίξει και σε αυτές τις γιορτές, για να δώσουν σε όσους έχουν ανάγκη και να περάσουν ακόμα και οι οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, ένα αξιοπρεπές Πάσχα.

Δυστυχώς, οι ανάγκες ένεκα της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και του πολέμου που έφερε μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα, μεγάλωσε τις ανάγκες του κόσμου που χρειάζεται στήριξη αυτές τις άγιες μέρες.

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Λουκά ανέφερε ότι «πέρυσι είχαμε εβδομήντα πακέτα αγάπης και φέτος είπαμε να βάλουμε πιο αυστηρά κριτήρια, αλλά απ’ ότι φαίνεται κι εκείνοι που δεν τα πληρούσαν, πλέον τα πληρούν. Θα δώσουμε περίπου εξήντα με εξηνταπέντε πακέτα».

Αυτά τα πακέτα, θα περιέχουν ελαιόλαδο, ηλιανθέλαιο, καφέ, ζάχαρη, μπισκότα, σοκολάτες. Επίσης θα προσφέρουν τόνους ή κονσέρβες κρέατος, αναλόγως του τι προτιμούν οι οικογένειες, κριθαράκι, πλιγούρι, χαρτομάντηλα, λεμονάδες, χυμούς.

«Προσφέρουμε επίσης χαλούμι, κιμά, κοτόπουλο και φλαούνες, τις οποίες θα παρασκευάσουμε μόνοι μας. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειαζόμαστε πολλά υλικά και παρακαλούμε τον κόσμο να μας βοηθήσει. Χρειαζόμαστε ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, ρύζι γλασέ, ζάχαρη, αλεύρι χωριάτικο, αυγά, χαλούμια, κοτόπουλα, κιμά. Ότι μπορεί ο καθένας», συμπλήρωσε η κ. Σταυρούλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πώς να περάσουμε καλά τις γιορτές όταν οι διπλανοί μας δεν έχουν ούτε γάλα;»

«Ήρθε γυναίκα και μας ζήτησε λάδι να τηγανίσει ένα αυγό γιατί ήταν απλήρωτη…»

Μπορεί για πολλούς συνανθρώπους μας να είναι δεδομένο ότι το γιορτινό τραπέζι θα είναι πλούσιο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους, αφού αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να έχουν έστω και τα απαραίτητα ενόψει της Κυριακής του Πάσχα.

Πολλοί που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, προσεγγίζουν το Σπίτι της ΕΚΥΣΥ για να ζητήσουν βοήθεια, αφού έχασαν τις δουλειές τους με την κρίση του κορωνοϊού και έμειναν άνεργοι.

«Υπάρχει γυναίκα μονήρης με τρία ή τέσσερα μωρά. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Αυξάνεται ο κόσμος που χρειάζεται στήριξη αντί να λιγοστεύει.  Προχθές ήρθε μια κοπέλα και μας είπε δώστε μου λίγο καφέ γιατί ακόμα είμαστε απλήρωτοι. Της δώσαμε νέσκαφε. Μετά είδε το φυστικέλαιο και μας είπε δώστε μου και λίγο από εκείνο να τηγανίσω κανένα αυγό. Της δώσαμε. Μόλις έφυγε ήρθε ένας κύριος και μας έφερε 24 φυστικέλαια. Ο Θεός βλέπει τι κάνουμε και μας τα δίνει πίσω.

Μια άλλη κυρία ήρθε και μας έφερε δύο ρολά και ένα πακέτο ζάχαρη. Μια άλλη μέρα ήρθε μια κυρία και μας έβαλε μια τσάντα με δύο πεντάευρα, ένα πακέτο ζάχαρη κι ένα πακέτο καφέ και τα βρήκαμε έξω από την πόρτα», σημείωσε με βουρκωμένα μάτια η κ. Κάτια.

«Η πιο μεγάλη προσφορά είναι η επισκέψεις στα μοναχικά άτομα»

Μπορεί η μάχη που δίνουν για να εξεύρουν φαγώσιμα να είναι μεγάλη, αλλά ακόμα και όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο, τους παρακαλούν να προσφέρουν με ένα άλλο τρόπο, που δεν έχει κανένα κόστος. Να μην ξεχνούν τα δικά τους άτομα, που είναι μόνα την περίοδο των γιορτών.

«Η πιο μεγάλη προσφορά είναι οι επισκέψεις στα μοναχικά άτομα. Μας περιμένουν για να περάσουν λίγη ώρα με κάποιο. Υπάρχει γυναίκα που πηγαίνουμε και την βλέπουμε κάθε Κυριακή. Αν έρθει η μέρα και προκύψει κάτι που δεν μπορούμε να πάμε, μας παίρνει τηλέφωνο και μας ρωτά γιατί δεν πήγαμε. Εμείς πάμε την επόμενη μέρα για να της δώσουμε λίγη χαρά. Υπάρχουν άτομα που μας λένε ότι δεν λένε ούτε καλημέρα σε ένα άτομο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την μοναξιά για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Τα παιδιά εργάζονται ή δύσκολα πηγαίνουν στους γονείς και μένουν μόνοι τους. Ο ηλικιωμένος θέλει αγάπη», τόνισε με την ίδια συγκίνηση η κ. Σταυρούλα.

Για να συμπληρώσει η κ. Κάτια ότι, «αυτός είναι ο εθελοντισμός. Ότι δώσουμε παίρνουμε πίσω το διπλάσιο και το τριπλάσιο. Είμαστε περήφανες που ζούμε εδώ σε αυτό το χώρο κι όταν θα φύγουμε από τη ζωή θα φύγουμε γεμάτες, γιατί προσφέραμε στην κοινωνία, αλλά πήραμε από αυτήν. Όταν είμαι 87 χρονών και συνεχίζω να είμαι εθελόντρια, πόσο γεμάτη είναι η ψυχή μου;»

Το ευχαριστώ και το μήνυμά τους στις νοικοκυρές

Και οι δύο θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους όσους τους στηρίζουν για να φέρουν εις πέρας το έργο τους, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα σε όλες τις νοικοκυρές.

«Ευχαριστούμε την υπεραγορά του Κυριάκου Παπαγιάννη, τον κοινοτάρχη μας, ο οποίος μας βοηθά, τις λαϊκές οργανώσεις που επίσης μας βοηθούν, αλλά και τον απλό κόσμο.

Θέλω όμως να κάνω μια έκκληση, ξανά, στις νοικοκυρές, να ανοίξουν τα ντουλάπια τους και να μας βοηθήσουν. Αν ανοίξουν τα ντουλάπια τους κάτι θα βρουν για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Όπως γεννήθηκε ο Χριστός, έτσι να γεννηθεί και στον κόσμο τον φτωχό η αγάπη στο σπίτι τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα