Πραγματοποιείται το πρώτο Φεστιβάλ Προώθησης της Έμφυλης Ισότητας στην Κύπρο

Με αντίληψη της ανάγκης προώθησης της συζήτησης των έμφυλων ζητημάτων στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας, της κατάρριψης των έμφυλων στερεοτύπων, της ενδυνάμωσης των γυναικών και της αύξησης της ορατότητας τους, το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων ανακοινώνει την διοργάνωση του πρώτου Femme Fest Cyprus, Φεστιβάλ Προώθησης της Έμφυλης Ισότητας στην Κύπρο, την Κυριακή, 29 Μαΐου.

Σε ανακοίνωση της Επιτρόπου για το θέμα, υποβάλλονται ερωτήματα όπως γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φύλα, γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να αμείβονται χαμηλότερα; Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει μηχανικός, ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αστροναύτης, γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που κατά συντριπτική πλειοψηφία (81%) αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού, γιατί η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια σφαίρα περιορίζεται στο 23%; Και γιατί από όλα όσα προβάλλονται, ακούγονται ή γράφονται στα ΜΜΕ, μόνο το 25% αναφέρονται σε γυναίκες.

«Παρά τα όποια βήματα προόδου, η ισότητα των φύλων συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο.  Η Κύπρος καταλαμβάνει μόλις 57% στον δείκτη ισότητας των φύλων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην 21η θέση σε σύνολο 28 κρατών με μελών της ΕΕ.  Αναφέρεται μάλιστα συχνά πως με τα σημερινά δεδομένα η έμφυλη ισότητα θα επέλθει μετά το 2080».

Το Femme Fest Cyprus θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου, στο κάτω διάζωμα της Πλατείας Ελευθερίας κι αποτελεί συνδιοργάνωση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του Δήμου Λευκωσίας και στηρίζεται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Το φεστιβάλ, αναφέρεται, στοχεύει να καταστεί σημείο προβληματισμού και ανάπτυξης ιδεών αναφορικά με την ισότητα των φύλων. Το Femme Fest θα φιλοξενήσει και θα προβάλει το έργο γυναικών σε διάφορους τομείς και θα παρουσιάσει φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες που ασχολούνται με τα έμφυλα ζητήματα. Θα περιλαμβάνει θεματικά κέντρα όπου οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για πολλά ζητήματα από έμφυλη οπτική, παράλληλες συζητήσεις και εργαστήρια, θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις.

Ταυτόχρονα στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσει γωνιά δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με στόχο τη διευκόλυνση των γονέων που θέλουν να παρακολουθήσουν τις δράσεις του φεστιβάλ.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στο φεστιβάλ και η συμμετοχή σε όλες του τις δράσεις είναι δωρεάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στους επόμενους 16 μήνες
Οι νέες περιοχές στη Λάρνακα που θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές
Στο Υπουργικό η πρόταση για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-«Δεν έχουμε άλλο χρόνο»
Νέα προβλήματα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το πρωί της Δευτέρας
Πιέσεις για περαιτέρω επέκταση της άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες-Προβληματισμένοι οι εργοδότες
Στο τραπέζι η αύξηση ποινών για όσους καθαρίζουν με λάστιχο βεράντες, πεζοδρόμια και οχήματα-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση του Τζόκερ
Σε προκαταρκτική «δίκη» ο Τυχικός για την συμπεριφορά του, εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου-«Καταγγελίες από παντού»
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Χρειάζεται επικαιροποιημένο masterplan για το υδατικό-Εκτίμηση ειδικού ότι δεν θα λυθεί το 2026