Νέο «Λονδίνο» για Ρώσους ολιγάρχες ευελπιστεί να γίνει η Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία φιλοδοξεί να κάνει την Κωνσταντινούπολη διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο καθώς βλέπει ότι μετά τις δυτικές κυρώσεις «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί Ρώσων ολιγαρχών στις τουρκικές τράπεζες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Deutsche Welle δίνει λίγες πιθανότητες να ευοδωθεί ο στόχος της Τουρκίας. Αναλυτικά στο δημοσίευμα υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

«Μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν την χώρα τους και έρχονται στην Τουρκία. Οι νεότεροι σε ηλικία προσπαθούν να πάρουν χρήματα με την κάρτα τους από τα ΑΤΜ τουρκικών τραπεζών, τα οποία όμως δεν λειτουργούν. Πρέπει να αλλάξουν τα ρούβλια που έχουν μαζί τους, αν και σε χαμηλή τιμή, ή εάν έχουν ευρώ ή δολάρια, σε καλύτερη. Τελευταία οι τουρκικές τράπεζες παρατηρούν πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει οι λογαριασμοί τους για πιο πλούσιους Ρώσους πολίτες. ΄Όσοι δεν βρίσκονται σε λίστα κυρώσεων, μπορούν ακόμη να ανοίγουν λογαριασμό».

«Δεν θα έχει αντίκτυπο στην Τουρκία»

«Βέβαια, όπως πιστεύει ο Κέριμ Ρότα, πρώην υποδιοικητής της τουρκικής τράπεζας ΑΚΒΑΝΚ, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά μεγάλα ποσά, γιατί τότε υπάρχει η υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικού χρήματος. «Η πιθανότητα να γίνουν εμβάσματα μικρότερων ποσών- μερικών εκατομμυρίων κάθε φορά- είναι μεγαλύτερη» λέει. «Υποθέτω ότι κατ' αρχήν θα εισρεύσουν στην Τουρκία μικρά ποσά που θα μπορούσαν να είχαν κάποιο αντίκτυπο στην Τουρκία, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν, και ίσως φτάσουν από 10 ως 15 δις δολάρια». Αυτό ακούγεται περισσότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα, συμπληρώνει ο πρώην τραπεζίτη».

«Γιατί σε σχέση με το ΑΕΠ της Τουρκίας, που σήμερα ανέρχεται στα 800 δις δολάρια, εισροή της τάξης των 10 ή 15 διs. δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Ουσάλ Σαχμπάζ, οικονομικός συντάκτης στην φημισμένη εφημερίδα Dünya, λέει ότι δεν θα αναμένονται μεγαλύτερα ποσά. "Λέγεται ότι έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής περίπου 3 δισ., κάτι που είναι αξιόπιστο και ρεαλιστικό", λέει. "Εάν τελικά θα έρθουν περισσότερα, ίσως και μέχρι 30 δισ. δολάρια, είναι δύσκολο να λεχθεί εκ των προτέρων. Γιατί τα περισσότερα χρήματα πρέπει να έχουν ήδη έρθει και η τάση μάλλον θα επιβραδυνθεί"».

Καλύτερα Ντουμπάι

«Άρα ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν περιμένει ιδιαίτερες επιπτώσεις ούτε και στην τουρκική οικονομία. Γιατί η χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά μάλλον ουδέτερη. Οι προσπάθειες των αρχών να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αναδείξουν την Κωνσταντινούπολη ως νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν βλέπει να έχουν ιδιαίτερες προοπτικές επιτυχίας. "Υπάρχουν άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, ακόμη και το Άμστερνταμ, αλλά και το Ντουμπάι. Δύσκολα μπορεί η Κωνσταντινούπολη να ανταγωνιστεί αυτές τις πόλεις αυτήν τη στιγμή"».

«Από την άλλη όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο Λονδίνο είναι πιθανό να υφίστανται μεγάλες πιέσεις υπό τις νυν συνθήκες. Γιατί θα πρέπει να φροντίσουν πώς να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για κάποιους είναι δύσκολο να τα ρευστοποιήσουν. Μόνο εάν δεν είναι ακίνητα ή άλλες επενδύσεις σε χρυσό, σε πολύτιμους λίθους ή σε κρυπτονομίσματα, μπορούν να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, συνοψίζει ο Ουσάλ Σαχμπάζ. Αλλά υπάρχουν πιο ελκυστικές χώρες από ότι η Τουρκία, όπως το Ντουμπάι. Διότι εκεί εφαρμόζεται το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα».

Πηγή: CNN Greece

 

 

Δειτε Επισης

Παζάρι ΗΠΑ και Ουκρανίας για την εκεχειρία-Patriot και πυρηνικά στο κάδρο
Διαδηλώσεις παρά τις απαγορεύσεις, «μαύρο» στα social-Γιατί ο Ερντογάν θέλει να εξουδετερώσει τον Ιμάμογλου
Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα-Πάνω από 470 νεκροί αφότου ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί
Οι δραματικές αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο δύο αστροναυτών της NASA μετά από 286 μέρες στο διάστημα
Θετική, ουσιαστική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο Ζελένσκι τη συζήτηση Τραμπ-Η Ουκρανία συμφωνεί στην εκεχειρία
ΒΙΝΤΕΟ: Μαζικά στο πλευρό του Ιμάμογλου διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη
Τελευταία προειδοποίηση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη-«Απελευθερώστε τους ομήρους και ξεφορτωθείτε τη Χαμάς»
Ποινή φυλάκισης 49 χρόνων σε 19χρονο που σκότωσε την οικογένειά του και ετοίμαζε μακελειό στο σχολείο του
«Κατά συρροή εγκληματίας» κατηγορείται για τη δολοφονία 27χρονου αθλητικογράφου στη Νέα Ορλεάνη
Συναγερμός στη Βιρτζίνια-Οπλισμένος άνδρας στις εγκαταστάσεις της CIA (vids)