Σφίγγουν τα λουριά για χρήμα από παράνομες δραστηριότητες-Αυξάνουν τις ποινές

Έτοιμη να διπλασιάσει τη χρηματική ποινή και να προσθέσει αυτή της φυλάκισης, για όσους μεταφέρουν από και προς την Κύπρο, ρευστό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ ή και χρυσό ίσης αξίας και δεν το δηλώνουν, είναι η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία επιχειρεί να σφίξει τα λουριά, σε μια προσπάθεια αυστηροποίησης των ελέγχων που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές.

Τη δεδομένη στιγμή, οποιοσδήποτε φθάσει ή αναχωρήσει από την Κύπρο για κάποια άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτη χώρα και μεταφέρει ποσό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ ή χρυσό ίσης αξίας, οφείλει να το δηλώσει στο Τμήμα Τελωνείου. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, τότε υπόκειται σε χρηματική ποινή ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, εάν εντοπιστεί.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού εξέτασε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τα εν λόγω αδικήματα,  εντός Απριλίου, και τα οδήγησε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση και επαναθέσπιση νομοθεσίας, ώστε να εφαρμοστούν πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, που αποφασίστηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 και οι οποίοι σχετίζονται με αυστηροποίηση των ελέγχων ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ένωση, καθώς και διατάξεων για την άσκηση ελέγχων σε ρευστά διαθέσιμα που εισέρχονται ή εξέρχονται στην/από τη Δημοκρατία από/προς άλλο κράτος μέλος.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι η συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τι αλλάζει

Η ουσιαστική αλλαγή αφορά τις ποινές που προβλέπονται για όσους αποφεύγουν να δηλώσουν ρευστό και χρυσό, αφού η χρηματική ποινή διπλασιάζεται και από πενήντα χιλιάδες που είναι σήμερα, θα ανέλθει, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο, στις εκατό χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τους παρανομούντες, ωστόσο σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται μέχρι και τριετής ποινή φυλάκισης ή και οι δύο ποινές μαζί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι, με τον προτεινόμενο νόμο επιχειρείται η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας με τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τον αποτελεσματικό έλεγχο της μεταφοράς ρευστών διαθεσίμων.

Περαιτέρω, διευρύνεται το νομοθετικό πλαίσιο με την εισαγωγή υποχρέωσης γνωστοποίησης ασυνόδευτων ρευστών διαθεσίμων, δηλαδή ρευστών που αποτελούν μέρος αποστολής χωρίς μεταφορέα, ώστε, σε περίπτωση που ασυνόδευτα ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των δέκα χιλιάδων ευρώ, σε οποιαδήποτε συσκευασία εισέρχονται στην ή εξέρχονται από τη Δημοκρατία, ο αποστολέας ή ο παραλήπτης ή εκπρόσωπός τους, να έχει την υποχρέωση όπως υποβάλει σε αρμόδιο λειτουργό γραπτή δήλωση γνωστοποίησης εντός προθεσμίας τριάντα ημερών.

Σημειώνεται ότι τόσο τα συνοδευόμενα, όσο και τα ασυνόδευτα ρευστά διαθέσιμα για τα οποία δεν υποβάλλεται δήλωση ή η δήλωση που έχει υποβληθεί είναι αναληθής δύναται να κατακρατηθούν ή να κατασχεθούν ως υποκείμενα σε δήμευση, δυνάμει των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.

Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εφαρμόζει τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου από τις 3 Ιουνίου 2021, ωστόσο η κατάθεσή του στη Βουλή, έγινε στις 16 Ιουνίου του ιδίου έτους.

Σημειώνεται ότι μετά τη συζήτηση, κανένα από τα κόμματα δεν τοποθετήθηκε ευθέως για τη θέση του επί του εν λόγω νομοσχεδίου και αφού έλαβε υπόψιν όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο στάδιο της συζήτησής του από την Ολομέλεια του σώματος.

Ως εκ τούτου, το κατά πόσον η Κύπρος θα εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, θα διαφανεί κατά τη συνεδρία που θα διεξαχθεί το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα