Ένταση στη Βουλή-«Ακαδημαϊκός κόβει φοιτητές επειδή στηρίζουν ΕΛΑΜ»

Άναψαν τα αίματα την ώρα της Ολομέλειας της Βουλής, με ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για τους κανονισμούς που έχει προωθήσει η Επιτροπή Παιδείας, για την δημιουργία Εποπτικής Πειθαρχικής Επιτροπής, η οποία θα έχει την ευθύνη να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και να επιβάλλει ποινή σε μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, σε περίπτωση που καταδικαστούν από ποινικό δικαστήριο για αδικήματα που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθικής αισχρότητας.

Συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα, η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, έδωσε το λόγο στον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος είχε αιτηθεί να τοποθετηθεί επί των κανονισμών. Όπως ανέφερε, είχαν τεθεί σε ένα νομοσχέδιο τις λέξεις Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακαδημαϊκό προσωπικό, έλλειψη τιμιότητας και ηθική αισχρότητα. «Αυτές οι λέξεις, δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν τη μικρή μειοψηφία των ακαδημαϊκών, που έχουν παραβιάσει τους κώδικες ηθικής, απέναντι στους φοιτητές και την κοινωνία και παραμένουν στις θέσεις τους και ούτε έχουν εξεταστεί καταγγελίες εναντίον τους».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος σημείωσε πως αναφέρεται σε ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου Κύπρου, γνωστός του πολιτικού κόσμου, όπως υπέδειξε, αφού ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες, «μετά από φοιτητικές εκλογές, δήλωσε ότι θα κόβει φοιτητές του, όχι επειδή απουσιάζουν από το μάθημα, όχι επειδή οι επιδόσεις τους δεν ήταν καλές, αλλά επειδή στηρίζουν το ΕΛΑΜ. Κάτι παρόμοιο που έλεγε το σουλτανάτο του Ερντογάν, που έλεγε ότι θα καθαρίσει τα πανεπιστήμια από τους αντιφρονούντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται Εποπτική Επιτροπή στα δημόσια πανεπιστήμια-Πότε επιβάλλει ποινές

Ο Σωτήρης Ιωάννου, συνεχίζοντας επεσήμανε πως «ήταν που έλεγε σε φοιτητές, που συμμετείχαν σε αντικατοχικές εκδηλώσεις ότι “οι κασιούες, που να σας παίξουν οι Τούρτζοι εν που λλόου μου”. Το άλλο παράδειγμα είναι τις τελευταίες ημέρες. Ακαδημαϊκός και πάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου να αποκαλεί ριψάσπιδες τους Αμμοχωστιανούς και ότι οι πρόσφυγες μας έπρεπε να κάτσουν να τους σφάξουν οι Τούρκοι το 1974. Για να μην αναφερθούμε σε άλλους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι στήριζαν ένα καταδικασμένο δολοφόνο με έντεκα φορές ισόβια. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται από τα δημόσια ταμεία και τους φορολογούμενους και μας κουνούν και το δάκτυλο».

Σημείωσε, παράλληλα, πως είναι σεβαστή η γνώμη του καθενός «αλλά εδώ δεν μιλούμε για απόψεις. Αναφερόμαστε σε προσβολές για 200,000 Έλληνες της Κύπρου, αναφερόμαστε σε απειλές απέναντι σε φοιτητές. Αυτοί οι κύριοι αναμένουμε ότι θα διαπαιδαγωγήσουν τους νέους επιστήμονες της Κύπρου και θα αποτελούν παράδειγμα ηθικής και τιμιότητας. Όλα αυτά επειδή υπάρχει ανοχή. Κάποιοι θα μας πουν ότι υπάρχει ελευθερία του λόγου. Η αυθάδεια και η αναίδεια δεν είναι δημοκρατία, αναρχία είναι και μάλιστα του χειρίστου είδους».

Στη συνέχεια, τοποθέτηση έκανε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος θέλησε να επεκτείνει τα λόγια του Σωτήρη Ιωάννου, σημειώνοντας πως δεν μπορεί πανεπιστημιακός να είναι στις Κεντρικές Φυλακές, για διάπραξη ποινικού αδικήματος «και να συνεχίζει το όνομά του να είναι στη σελίδα του κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος και αν δεν διορθωθεί αυτός ο νόμος, να επιστρέψει πίσω στη θέση του».

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε, δε, πως οι πανεπιστημιακοί «έχουν συγχίσει την αυτονομία στις σπουδές, στα προγράμματα, στην έρευνα με την ασυδοσία, την παρανομία, την κρεπάλη. Εξού και κάποιοι είναι ήδη στις Κεντρικές Φυλακές. Έγινε δύο φορές, όχι μία, παρά τις προειδοποιήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, καραμπινάτη παραβίαση του Συντάγματος από το Ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, με το επιχείρημα ότι οι διατάξεις του Συντάγματος είναι παλιές, αραχνιασμένες, δεν μας αρέσουν, δεν τις εφαρμόζουμε. Το ίδιο και οι διατάξεις, δύο άλλων νομοθεσιών, με την πιο πρόσφατη του 2015. Τίθεται το ερώτημα, εάν οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι ακαδημαϊκοί σμπαραλιάζουν οποιαδήποτε συνταγματική διάταξη, τότε με ποιο θράσος απαιτούμε από τον απλό πολίτη, που δεν έχει να φάει, να τηρεί τους κανόνες του ηθικού ανθρώπου;».

«Κάποιοι έχουν πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης»

Στις τοποθετήσεις του ΕΛΑΜ, θέλησε να απαντήσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος υπέδειξε πως σε μία συζήτηση για να γίνει μία ψηφοφορία σε κανονισμούς που κατέληξε ομόφωνα η Επιτροπή, ηγέρθηκε ένα τεράστιο ζήτημα που συχνά πυκνά βρίσκουν μπροστά τους σε σχέση με τα πανεπιστήμια της χώρας.

«Κάποιοι έχουν πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή αυτονομία των πανεπιστημίων σε αυτή τη χώρα, για να μην πω ότι έχουν πρόβλημα με την ίδια την επιστήμη, που εμποδίζει τις μεταφυσικές και ακραίες τους προσεγγίσεις. Τα όσα έχουμε ακούσει για ασυδοσία στην έκφραση απόψεων και για την ανάγκη ελέγχου, θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι σε όλους μας, σε αυτή την αίθουσα, σε σχέση με την ανοχή αλλά και ουσιαστικά θώπευση τέτοιων συμπεριφορών».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε στα παραδείγματα του ΕΛΑΜ, σημειώνοντας πως υπήρξε καθηγητής ψυχολογίας, ο οποίος κατά λέξη είπε ότι «αν φοιτητής μου δηλώνει οπαδός και υποστηρικτής του Χίτλερ, δεν μπορώ να τον προαγάγω σε μάθημα».

«Αν διδάσκουμε τα παιδιά μας ψυχολογία και ένας φοιτητής έρχεται και λέει “υπάρχουν άνθρωποι, τους οποίους επειδή έχουν συγκεκριμένη καταγωγή, πρέπει να τους κρούσουμε και να τους κάνουμε σαπούνια” και θέλει πτυχίο ψυχολογίας, υπάρχει προφανώς θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η αντίληψη και η υποστήριξη της άποψης ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει τέτοιες μισάνθρωπες τοποθετήσεις και αντί να ασχολούμαστε με αυτό, να ασχολούνται κάποιοι με τους ανθρώπους που αντιδρούν απέναντι στο ναζισμό, το φασισμό, σε ό,τι πιο μισάνθρωπο γέννησε η ανθρωπότητα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι».

Τον κ. Χριστοφίδη ακολούθησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, που υπέδειξε πως στο Κοινοβούλιο έχει παρεξηγηθεί η έννοια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Σίγουρα έχουμε δικαιώματα που απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα, από τους κανόνες και τους κανονισμούς της Βουλής. Το να ερχόμαστε εδώ και να ισοπεδώνουμε μία κατηγορία ανθρώπων, που είναι η αφρόκρεμα των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου και να δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι εκτός που τους αδικούμε αυτούς, αδικούμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς, με το να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις».

Ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε πως δεν απαγορεύεται η κριτική, ούτε η έκφραση της άποψης από οποιοδήποτε. «Όμως κακίζω αυτού του είδους τις συμπεριφορές και πρέπει να σταθούμε σε άλλο επίπεδο λειτουργίας και συμπεριφοράς, απέναντι στην κοινωνία και σε ανθρώπους που δεν είναι εδώ για να εκφράσουν την άποψή τους. Επειδή έχουμε το δικαίωμα να μονολογούμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε και το απεριόριστο να λέμε ό,τι θέλουμε. Εξάλλου, για κάποιους ανθρώπους, τα δικαστήρια αποφάσισαν. Υπάρχει και η δικαστική εξουσία. Αλλά πέραν από τους εσωτερικούς κανονισμούς των πανεπιστημίων, υπάρχουν και οι νόμοι του κράτους, που είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν την κοινωνία και την απαξίωση σε κάποιες συμπεριφορές».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ υπογράμμισε πως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, «αν υπάρχουν κενά στις νομοθεσίες, εδώ είμαστε να τις συμπληρώσουμε και όλοι μαζί να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν κρούσματα σε μερικά πανεπιστήμια. Έζησα, λειτούργησα με τους ακαδημαϊκούς και είναι κρίμα για όλους τους ανθρώπους, που άφησαν ξένα πανεπιστήμια για να δουλέψουν στον τόπο τους, να τους βαφτίζουμε παραβάτες ή ανθρώπους που ήρθαν να εκμεταλλευτούν το Σύνταγμα».

Από πλευράς του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στη δική του τοποθέτηση, δήλωσε πως «δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε και να μηδενίζουμε τα πάντα. Υπάρχουν άριστοι ακαδημαϊκοί και θέλουμε να προσελκύουμε την ακαδημαϊκή αριστεία, για να μεταλαμπαδεύει αυτές τις γνώσεις στους φοιτητές μας. Όμως, από την άλλη στηλιτεύουμε την έως τώρα λειτουργία των πανεπιστημίων μας, χωρίς πειθαρχικούς κανονισμούς. Αυτή την έλλειψη η Επιτροπή Παιδείας την είδε και σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστούν οι κανονισμοί».

Η δευτερολογία του Θεμιστοκλέους

Μετά τις εν λόγω τοποθετήσεις, το λόγο πήρε εκ νέου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος απαντώντας στον Πανίκο Λεωνίδου, ανέφερε πως «οι απαιτήσεις μίας κοινωνίας από τα ΑΑΕΙ της χώρας και τους ανθρώπους που αμείβονται αδρά, είναι πιο αυξημένες που έχει ένας πολίτης από άλλο κρατικό αξιωματούχο. Δεύτερο το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας οφείλει να είναι παράδειγμα και υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και όχι παράδειγμα προς αποφυγή».

Για να ενισχύσει την τοποθέτησή του αυτή, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την υπόθεση με το Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, εκφράζοντας το ερώτημα «ήταν χρηστή διοίκηση από τον πρύτανη αλλά και τον εκλελεγμένο από το ΑΚΕΛ ευρωβουλευτή, να παραβιάζουν το Σύνταγμα, επί 2,5 χρόνια με το επιχείρημα ότι δεν μας αρέσει, δεν το εφαρμόζουμε, πηγαίνετε όπου θέλετε. Αυτές είναι νοοτροπίες που υπερασπίζεται ο κ. Λεωνίδου».

Απαντώντας στον κ. Χριστοφίδη, ο κ.Θεμιστοκλέους κατονόμασε τον καθηγητή ψυχολογίας, για τον οποίο έγινε λόγος τόσο από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, όσο και από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ. «Περίπου πρέπει να εφαρμόσουμε πιστοποιητικά φρονημάτων, για να ελέγχει ο κ. Σταυρινίδης, επειδή περί αυτού πρόκειται, τα φρονήματα των φοιτητών και να κρίνει κατά πόσο ο φοιτητής μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο Ναζί ή σταλινικού τύπου άνθρωπο και έτσι να του κόβουμε τα φτερά του απριόρι, στα 20, στα 22. Αυτά έχουν απαντηθεί εδώ και δεκαετίες. Το σκοτάδι, η ύβρις, ο ολοκληρωτισμός, δεν μπορούν να είναι αυτοάνοσα. Αντιμετωπίζονται μόνο με την επικράτηση των δημοκρατικών αρχών».

Το λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος θέλησε να υπενθυμίσει στους υπόλοιπους βουλευτές που βρίσκονται και ότι πολλά από αυτά που ακούστηκαν ήταν επί των κανονισμών πειθαρχικού ελέγχου του ακαδημαϊκού και άλλου προσωπικού. «Πρέπει να πάμε στην ουσία του θέματος, θέλω να πω».

Μετά τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, το λόγο πήρε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία υπέδειξε πως ο φασισμός αγγίζει τα όρια της ψύχωσης, της ψυχικής διαταραχής και «ένας καθηγητής ψυχολογίας μπορεί να τοποθετείται έτσι».

Σε δευτερολογία προέβη και ο Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε πως για ακόμη μία φορά τους κουνά το δάκτυλο το ΑΚΕΛ. «Οι απόγονοι του Στάλιν, του Μάο και του κάθε παρανοϊκού δικτάτορα, ο οποίος έστειλε κόσμο στα γκουλάκ και αιματοκύλησε την ανθρωπότητα. Θα πρότεινα, επίσης, για να το κάνουμε πιο εύκολο, τα επόμενα πτυχία από το πανεπιστήμιο Κύπρου να τα υπέγραφε ο κ. Χριστοφίδης ή οποιοσδήποτε άλλος από το ΑΚΕΛ, μαζί με μία δήλωση πολιτικών φρονημάτων και αν είναι να κάνουν και τα αναλυτικά προγράμματα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξεφύγει κανένας και να αποφασίζουν ποιοι θα προαχθούν και ποιοι όχι».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι καταγεγραμμένο ποιο είναι το ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες και οι αγώνες του για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι ο πατέρας του ήταν το 1974 στην πρώτη γραμμή και θείος του είναι ανάπηρος πολέμου. Πρόσθεσε ότι την περίοδο του 55-59 του ΑΚΕΛ πρόδωσε τον εθνικό αγώνα και καπηλεύεται το 1974 για να κρατά θέσεις στο κοινοβούλιο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η συζήτηση έχει εξαντληθεί και ζήτησε να μείνουν στην ουσία του θέματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος του σώματος, ουκ ολίγες φορές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την τροπή που πήρε η συζήτηση, τονίζοντας πως είχε ξεφύγει η κατάσταση. Τελικά, οι κανονισμοί πέρασαν ομόφωνα από την Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε πράσινο η Ολομέλεια για τις αλλαγές στις Παγκύπριες-Ψηφίστηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα