LIVE: Υπό ρωσικό έλεγχο το λιμάνι Μαριούπολης
07:18 - 13 Απριλίου 2022

Τις χειρότερες στιγμές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα επτά εβδομάδες, ετοιμάζεται να ζήσει η χώρα, με την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς να μετατρέπεται στο πεδίο της τελικής αναμέτρησης. Και το ερώτημα, από την απάντηση του οποίου ίσως κριθεί η έκβαση του πολέμου είναι εάν και πόσο αποφασιστική θα είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική άμυνα.
Ο Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στη βοήθεια που θα στείλουν κυρίως τρεις μεγάλες δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία. Γι’ αυτό και επαίνεσε τη νύχτα τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφτεί το Κίεβο.
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε με σαρκαστικό ύφος τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις δηλώσεις του ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο». «Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο, που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» σημείωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι. Μάλιστα διερωτήθηκε πόσους θανάτους ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχασε σε 48 ημέρες περισσότερους άνδρες απ’ όσους θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας» συνέχισε σε ανάλογο ύφος.
Πάντως δεν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στην πόλη αφού οι μάχες εκεί συνεχίζονται. Τόνισε ωστόσο ότι οι απειλές από τη Μόσχα για χρήση τέτοιων όπλων σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από τον REPORTER
