Ο ΠΟΥ αφήνει αιχμές για φυλετικές ανισότητες στην Ουκρανία-«Κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους»

Απογοήτευση για την έλλειψη προσοχής σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε αντίθεση με τα «φώτα» που έχουν πέσει στην Ουκρανία εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο κόσμος «δεν δίνει την ίδια προσοχή στις ζωές των μαύρων και στις ζωές των λευκών», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Όλη η προσοχή που δίνεται στην Ουκρανία είναι φυσικά πολύ σημαντική γιατί έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ούτε ένα κλάσμα (αυτής της προσοχής) δεν δίνεται στο Τιγκράι (σ.σ. την περιοχή της Αιθιοπίας από την οποία ο ίδιος κατάγεται, σε μια περιοχή πλήρως αποκλεισμένη, όπου μαίνεται αιματηρός πόλεμος), στην Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη Συρία και σε όλα τα υπόλοιπα».

«Οφείλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ανθρώπινη φυλή. Κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους», είπε δρ Τέντρος, παραφράζοντας φράση του Τζορτζ Όργουελ.

«Και όταν το λέω αυτό, με πληγώνει (...) Είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτώ, αλλά αυτό συμβαίνει», επέμεινε, ελπίζοντας ότι «ο κόσμος θα λογικευθεί και θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ανθρώπινη ζωή». Έκανε μακρά αναφορά για την κατάσταση στην περιοχή καταγωγής του, το Τιγκράι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κατήγγειλε καθυστέρηση στη μεταφορά ειδών πρώτων βοηθειών στο Τιγκράι

Ο Γεμπρεγεσούς εξέφρασε τον φόβο του ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία που διατάχθηκε στις 24 Μαρτίου από την κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα για να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι, μέχρι στιγμής αποκομμένο από τα πάντα, «είναι μόνο ένας διπλωματικός ελιγμός».

Εκεί που θα έπρεπε να έχουν ήδη φτάσει 2.000 φορτηγά μεταφοράς ειδών πρώτων βοηθειών στην περιοχή, «υπήρχαν μόνο 20 συνολικά, που αντιπροσωπεύουν το 1% των αναγκών», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Συγκεκριμένα, η πολιορκία μεταξύ των δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας συνεχίζεται», σύμφωνα με τον Τέντρος, ο οποίος προειδοποιεί ότι χωρίς απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση σε βοήθεια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και για ένα διάστημα εξαπλώθηκε πέρα από το Τιγκράι, έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, έχει αφήσει εκατομμύρια να λιμοκτονούν και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αιθιοπία είναι τραγικό, άνθρωποι καίγονται ζωντανοί λόγω της εθνότητάς τους, τίποτα άλλο, και δεν είμαι σίγουρος ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από τα μέσα ενημέρωσης», είπε, προσθέτοντας «έχουμε ανάγκη μια ισορροπία. Πρέπει να παίρνουμε κάθε ζωή στα σοβαρά γιατί κάθε ζωή είναι πολύτιμη».

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεκατέσσερα νεκρά μέλη της ίδιας οικογένειας σε ισραηλινό βομβαρδισμό
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι Γάλλος φυλακισμένος στο Ιράν από το 2022 είναι πλέον ελεύθερος
Ιμάμογλου μετά την κράτησή του-Κατασχέθηκε η κατασκευαστική εταιρεία του
Στις φλόγες αεροδρόμιο στην περιφέρεια Σαράτοφ της Ρωσίας-Επιδρομή ουκρανικών drones
Αναχαίτισαν πύραυλο οι ισραηλινές δυνάμεις που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Παζάρι ΗΠΑ και Ουκρανίας για την εκεχειρία-Patriot και πυρηνικά στο κάδρο
Διαδηλώσεις παρά τις απαγορεύσεις, «μαύρο» στα social-Γιατί ο Ερντογάν θέλει να εξουδετερώσει τον Ιμάμογλου
Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα-Πάνω από 470 νεκροί αφότου ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί
Οι δραματικές αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο δύο αστροναυτών της NASA μετά από 286 μέρες στο διάστημα
Θετική, ουσιαστική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο Ζελένσκι τη συζήτηση Τραμπ-Η Ουκρανία συμφωνεί στην εκεχειρία