Ένα βήμα προς την κανονικότητα-Φεύγουν οι μάσκες, μειώνεται η καραντίνα

Ένα βήμα προς την κανονικότητα, όπως την ξέραμε πριν μπει στη ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού, πριν από δύο χρόνια, κάνει η Κύπρος, αφού από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι περαιτέρω χαλαρώσεις που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα, αλλά και το γεγονός ότι το ποσοστό θετικότητας έχει πέσει κάτω από 4%, έχουν προσφέρει χαμόγελα στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, καθορίζοντας τους τα επόμενα τους βήματα και δείχνοντας το δρόμο προς τις χαλαρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσουνάμι χαλαρώσεων από Υπουργικό-Πέφτουν οι μάσκες, καταργείται το Safepass

Έτσι, από σήμερα οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού το Υπουργικό άναψε πράσινο στην εισήγηση να αφαιρεθούν, δεδομένου ότι σε όλους τους εσωτερικούς και κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξάλλου, πλέον καταργείται και η επίδειξη SafePass σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, όπως επίσης και σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Παράλληλα, το Υπουργείο αποφάσισε πως καταργείται και το SafePass σε χώρους εργασίας, εξαιρουμένων των οίκων ευγηρίας, των κλειστών δομών, των νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, ενώ τίθενται σε ισχύ και τα νέα πρωτόκολλα που αφορούν στην αποδέσμευση των θετικών κρουσμάτων, αλλά και των επαφών τους.

Όσον αφορά στα θετικά κρούσματα, από σήμερα είναι εφικτό να αποδεσμεύονται κατά την έβδομη ημέρα αυτοπεριορισμού χωρίς κάποιο επιπρόσθετο τεστ, ενώ όσον αφορά στις επαφές, περιορίζεται η περίοδος του αυτοπεριορισμού από επτά σε πέντε ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι διευκρινίσεις για τις νέες χαλαρώσεις-Τι θα ισχύει για SafePass, κρούσματα και επαφές

«Υπάρχει δυνατότητα να φύγει εντελώς η μάσκα»

Την ίδια ώρα, ΣΕΕ και Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση, καταγράφοντας τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα στην ευρύτερη κοινωνία και να είναι σε θέση να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν πλέον παρελθόν φαίνεται ότι έχει παίξει καθοριστικό παράγοντα στην στροφή των αρμόδιων προς αυτές τις χαλαρώσεις. Ωστόσο, οι χαλαρώσεις έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι θα κλείσουν και τα σχολεία και αναμένεται να παρουσιάζεται συνωστισμός σε αρκετούς χώρους, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες για πιθανή έξαρση κρουσμάτων.

«Μπορεί να υπάρξει κάποια έξαρση, αλλά ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως βλέπουμε ότι γίνεται ήδη. Σε αυτό συμβάλλει και ότι ανοίγει ο καιρός και ο κόσμος θα βρίσκεται σε ανοιχτούς χώρους περισσότερο και όχι κλειστούς», εξήγησε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης.

Οι χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν δεν είναι το ταβάνι, αφού αρκετοί επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιτροπής παρουσιάζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα τις επόμενες εβδομάδες θα το επιτρέψει και θα προχωρήσουν σε εισηγήσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις.

«Θα δοθεί χρόνος στα υφιστάμενα μέτρα και μετά θα επαναξιλογήσουμε την κατάσταση. Την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε κάποια συνάντηση και θα έχουμε την επόμενη. Θέλουμε να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται. Αν όλα πάνε καλά, πρέπει να υπάρξει είτε περαιτέρω χαλάρωση, είτε άρση όλων των μέτρων, μετά το Πάσχα».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των τεστ, τα οποία κατέγραφαν την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία, ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, πάλι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δεδομένα.

«Οι χώροι που πρέπει να επιτηρούνται, όπως είναι τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας θα συνεχίσουν να επιτηρούνται και θα βλέπουμε τι γίνεται. Στο γενικό πληθυσμό δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Βέβαια εναπόκειται στον καθένα να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Κληθείς να σχολιάσει αν μπορούμε να πούμε ότι είναι πιθανόν να φύγει η μάσκα, ο κ. Καραγιάννης υπέδειξε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να φύγει εντελώς η μάσκα. Θα δούμε πώς θα πάει με τους εξωτερικούς χώρους και στη συνέχεια θα μελετήσουμε και το ενδεχόμενο και για τους εσωτερικούς χώρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα