Στην τελική ευθεία το λίφτινγκ στο δημόσιο τομέα, μπαίνει τέλος στις αναπάντητες

Στην τελική φάση φαίνεται ότι έχει μπει το lifting που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση για τη δημόσια υπηρεσία της Κυβέρνησης, όσον αφορά στον ολιστικό σχεδιασμό για την τηλεξυπηρέτηση πολιτών, με το αρμόδιο Υφυπουργείο να εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπει ένα τέλος στις αναπάντητες κλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός έχει καθυστερήσει για ένα χρονικό περιθώριο δύο με τριών μηνών, το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει φουλάρει τις μηχανές και συνεχίζει τις ενέργειες, ώστε εντός των επόμενων μηνών να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να τεθεί σε ισχύ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών που είχαν υποβληθεί, αφού έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν οι αναπάντητες κλήσεις παντού στο δημόσιο-Στο... loading το λίφτινγκ

«Ο σχεδιασμός και το πλάνο είναι να είναι ολοκληρωμένο το τηλεφωνικό κέντρο πριν από το καλοκαίρι, για να μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες με αυτό. Το μόνο πρόβλημα, που ενδεχομένως να υπάρξει και θα είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, είναι να έχουμε εμπλοκή στην κατακύρωση. Είναι διαγωνισμοί του δημοσίου και ο κάθε αποτυχών προσφοριοδότης έχει δικαίωμα να προσφύγει και να κάνει παράπονο, αν νιώθει ότι η αξιολόγηση που έγινε δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο», εξήγησε στον REPORTER ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Ένας από τους λόγους, για τους οποίους παρατηρήθηκε η καθυστέρηση ήταν και οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να κλειδώσουν οι δικλίδες που θα παρείχαν ασφάλεια, για τα δεδομένα των πολιτών. «Οτιδήποτε κάνουμε με υπηρεσίες προς τον πολίτη, το κάνουμε σε συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Χρειάστηκε χρόνος και τον δώσαμε. Είπαμε ότι θα είμαστε συμβατοί με τις εισηγήσεις της Επιτρόπου, επειδή αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αυτό το κομμάτι έχει κλειδώσει».

Δεν πρέπει να είναι η λύση το τηλεφωνικό κέντρο

Πάντως, παρόλο που οι διαδικασίες για ολοκλήρωση του τηλεφωνικού κέντρου βρίσκονται σε εξέλιξη και πλησιάζουν το τέλος, η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να είναι η λύση, αλλά η βοήθεια για τους πολίτες, σε περίπτωση που θέλουν ενημέρωση ή βοήθεια.

«Το τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι η λύση. Ο πολίτης, κανονικά, δεν πρέπει να χρειάζεται να τηλεφωνήσει. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τον πολίτη να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του και να παίρνει την απάντηση, για το ποσό που δικαιούται ή να ειδοποιηθεί αν δεν δικαιούται, σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν πρέπει να ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες. Θα υπάρχει το τηλεφωνικό κέντρο, θα είναι εκεί για να πάρει ο πολίτης να ενημερωθεί. Είναι μία σειρά από ενέργειες που γίνονται ταυτόχρονα, για να κάνουμε την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη, για τις συναλλαγές του με το δημόσιο».

Ένας τρόπος για να μην δημιουργείται η ανάγκη στον πολίτη να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο είναι πληρώνονται τα επιδόματα στην ώρα τους. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υποβάλλονται και οι αιτήσεις άμεσα, αφού για αρκετά επιδόματα οι διαδικασίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

«Είναι κάτι το οποίο γίνεται και έχουμε δώσει τις βασικές υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως είναι το επίδομα τέκνου. Το έχουμε δώσει σε παραγωγή και είναι μόνο διαδικτυακά, από τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουμε δώσε σε παραγωγή το επίδομα ασθενείας, που είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες επιδόματα ασθενείας κάθε χρόνο, ειδικά τώρα λόγω κορωνοϊού, αυτά έχουν αυξηθεί. Είναι το επίδομα ανεργίας, η θεσμοθετημένη σύνταξη, το επίδομα μητρότητας και το επίδομα τοκετού. Όλα αυτά, αν τα αυτοματοποιήσουμε και πληρώνονται στην ώρα τους, τότε η αναγκαιότητα του πολίτη, να τηλεφωνεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, μειώνεται κάθετα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λίφτινγκ στο δημόσιο σύστημα για τις αναπάντητες-Πώς θα εξυπηρετείται το κοινό

Έρχονται αλλαγές και για τα Κέντρο Εξυπηρέτησης του πολίτη

Στο μεταξύ, το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να υπάρχουν αλλαγές και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του πολίτη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές αλλαγές.  

«Θα ανακοινώσουμε και την αυτοματοποίηση και ηλεκτρονική επικοινωνία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του πολίτη, ώστε για κάποιες υπηρεσίες που ο πολίτης χρειάζεται να πάει στο Κέντρο Εξυπηρέτησης, για να δείξει την ταυτότητά του για να κάνει μία εγγραφή, θα το κάνει και αυτό ηλεκτρονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με email και… βιντεοκλήσεις η εξυπηρέτηση πολιτών-Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών