Ψωμί ζέας ολικής με προζύμι
06:30 - 11 Απριλίου 2022
Το απαραίτητο! Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου
ΥΛΙΚΑ
20 γρ. ελαιόλαδο και επιπλέον για λάδωμα
400 γρ. νερό
170 γρ. προζύμι, ανακαινισμένο (βλ.συμβουλή)
620 γρ. αλεύρι ζέας, ολικής αλέσεως
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. σουσάμι, μουσκεμένο
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μπολ
τάψι
αντικολλητικό χαρτί
σχάρα
πετσέτα
πλαστική μεμβράνη
ελαφριά κουβέρτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Λαδώστε ένα μπολ με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αφήστε στην άκρη. Καλύψτε ένα τάψι με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 400 γρ. νερό, 170 γρ. προζύμι, 20 γρ. ελαιόλαδο και ζεστάνετε 2 λεπτά 30 δευτερόλεπτα/37°C/ταχύτητα 3.
Βήμα 2
Προσθέστε στον κάδο 620 γρ. αλεύρι ζέας, ολικής αλέσεως, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 3
Ζυμώστε για 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.
Βήμα 4
Μεταφέρετε την ζύμη στο λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια πλαστική μεμβράνη και μια ελαφριά κουβέρτα. Αφήστε στην άκρη για περίπου 1 ώρα. Ακολούθως πλάστε το ψωμί σε ό,τι σχήμα θέλετε, πασπαλίστε το με το μουσκεμένο σουσάμι, σκεπάστε το με την ελαφριά κουβέρτα και αφήστε στην άκρη για άλλες 2 1 /2 ώρες περίπου. Ελέγξτε αν έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Βήμα 5
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (190°C) για 45-50 λεπτά. Αφού ψηθεί, μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Αν θέλετε να είναι μαλακό και απ' έξω, τυλίξτε το ψωμί με μια πετσέτα.
Συμβουλές
– Για να έχετε 170 γρ. ανακαινισμένο προζύμι πρέπει 3 ώρες πριν την εκτέλεση της συνταγής να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
1. Μεταφέρετε 100 γρ. προζύμι από το ψυγείο σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 1 ώρα).
2. Βάλτε στον κάδο το προζύμι, προσθέστε 50 γρ. νερό και ρυθμίστε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 2.5.
3. Προσθέστε 100 γρ. αλεύρι ολικής και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.
4. Ζυμώστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να μπει για 2 ώρες. Για την εκτέλεση της συνταγής ζυγίστε 170 γρ. ανακαινισμένο προζύμι. Φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
– Η επιτυχία αυτού του ψωμιού εξαρτάται από τη ποιότητα του προζυμιού και ο σωστός χρόνος που χρειάζεται να φουσκώσει. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι βοηθητική τότε αφήστε το πιο πολλή ώρα. Δεν χρειάζεται βιασύνη.
Παραλλαγή
Μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί και χωρίς λάδι
- Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές