powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ψωμί ζέας ολικής με προζύμι

Το απαραίτητο! Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου

ΥΛΙΚΑ

20 γρ. ελαιόλαδο και επιπλέον για λάδωμα

400 γρ. νερό

170 γρ. προζύμι, ανακαινισμένο (βλ.συμβουλή)

620 γρ. αλεύρι ζέας, ολικής αλέσεως

1 κ.γλ. αλάτι

2 κ.σ. σουσάμι, μουσκεμένο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

μπολ

τάψι

αντικολλητικό χαρτί

σχάρα

πετσέτα

πλαστική μεμβράνη

ελαφριά κουβέρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Λαδώστε ένα μπολ με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αφήστε στην άκρη. Καλύψτε ένα τάψι με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 400 γρ. νερό, 170 γρ. προζύμι, 20 γρ. ελαιόλαδο και ζεστάνετε 2 λεπτά 30 δευτερόλεπτα/37°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 2

Προσθέστε στον κάδο 620 γρ. αλεύρι ζέας, ολικής αλέσεως, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 3

Ζυμώστε για 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 4

Μεταφέρετε την ζύμη στο λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια πλαστική μεμβράνη και μια ελαφριά κουβέρτα. Αφήστε στην άκρη για περίπου 1 ώρα. Ακολούθως πλάστε το ψωμί σε ό,τι σχήμα θέλετε, πασπαλίστε το με το μουσκεμένο σουσάμι, σκεπάστε το με την ελαφριά κουβέρτα και αφήστε στην άκρη για άλλες 2 1 /2 ώρες περίπου. Ελέγξτε αν έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.

Βήμα 5

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (190°C) για 45-50 λεπτά. Αφού ψηθεί, μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Αν θέλετε να είναι μαλακό και απ' έξω, τυλίξτε το ψωμί με μια πετσέτα.

Συμβουλές

– Για να έχετε 170 γρ. ανακαινισμένο προζύμι πρέπει 3 ώρες πριν την εκτέλεση της συνταγής να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:

1. Μεταφέρετε 100 γρ. προζύμι από το ψυγείο σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 1 ώρα).

2. Βάλτε στον κάδο το προζύμι, προσθέστε 50 γρ. νερό και ρυθμίστε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 2.5.

3. Προσθέστε 100 γρ. αλεύρι ολικής και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

4. Ζυμώστε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να μπει για 2 ώρες. Για την εκτέλεση της συνταγής ζυγίστε 170 γρ. ανακαινισμένο προζύμι. Φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο.

– Η επιτυχία αυτού του ψωμιού εξαρτάται από τη ποιότητα του προζυμιού και ο σωστός χρόνος που χρειάζεται να φουσκώσει. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι βοηθητική τότε αφήστε το πιο πολλή ώρα. Δεν χρειάζεται βιασύνη.

Παραλλαγή

Μπορείτε να φτιάξετε το ψωμί και χωρίς λάδι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;