Εντός των επομένων εβδομάδων η πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας Eni-Total

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινοπραξία Eni-Total, η οποία παραμένοντας δεσμευμένη στη συνεργασία της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις το 2022, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, δηλώνει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Όπως αναφέρει η κ. Πηλείδου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της εν λόγω κοινοπραξίας οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο Γλαύκος 2 από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, η κ. Πηλείδου αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη. «Η κοινοπραξία έχει συλλέξει τα δεδομένα που χρειαζόταν και προχωρά με την αξιολόγησή τους. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται εντός των επομένων μηνών», τονίζει, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά, τέλος με την πορεία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας επισημαίνει ότι από το Νοέμβριο του 2019 οπότε και δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει αλλαγή δεδομένων σε σημαντικό βαθμό, ενώ στο μεσοδιάστημα υπήρξε απόκτηση της Noble Energy από την Chevron.

 «Δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις αποφάσεις της κοινοπραξίας ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, το συντομότερο δυνατό» είπε.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Στόχος η διαμόρφωση της Μεσογείου από περιοχή ανταγωνισμού σε πλατφόρμα συνεργασίας
Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας-Στρατηγική επίσκεψη Μόντι με σημαντικά μηνύματα προς την Τουρκία
Πηγή συνεργασίας η Ενέργεια για τον Πρόεδρο-«Η ανάπτυξη φυσικών πόρων να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»
Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν-«Είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου»
Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη
Συντάχθηκε για προσωρινή παύση εξορύξεων στη θάλασσα ο Πρόεδρος-Εν αναμονή επιστημονικών δεδομένων
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Πρόεδρος-Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας