Σχεδόν 3,000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κύπρο από την έναρξη της εισβολής

Από την 25η Φεβρουαρίου που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφτασαν στην Κύπρο 2, 935 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτοντας ισχυρισμούς για μη διαμόρφωση πολιτικής.

Το ΥΠΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή πρωτοσέλιδο εφημερίδας η οποία αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο, «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διαμορφώσει πολιτική για τους Ουκρανούς πρόσφυγες», «παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις», «δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή οδηγία» και «δεν δεχόμαστε Ουκρανούς με διαβατήρια χωρίς βιομετρικά χαρακτηριστικά».

Το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση που προκύπτει με την ανάγκη για φιλοξενία και παροχή προστασίας των Ουκρανών πολιτών που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη, έχει ενεργοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς από την πρώτη στιγμή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κύπρος υιοθέτησε διευκολύνσεις για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, πρώτη μεταξύ των κρατών μελών, πριν καν ακόμη ληφθούν αποφάσεις από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνεται.

"Η αποτελεσματικότητα της πιο πάνω άμεσης αντίδρασης μας, αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι από την 25η Φεβρουαρίου που άρχισε η ρωσική εισβολή, έφτασαν στην Κύπρο 2935 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα εκ των οποίων μάλιστα 71 πρόσωπα επέδειξαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας, ενώ άλλα 19 πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση ασύλου", αναφέρει το ΥΠΕΣ.

Διερωτάται από πού αντλεί την πληροφόρηση της συγκεκριμένη εφημερίδα η οποία αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διαμορφώσει πολιτική για τους Ουκρανούς πρόσφυγες», ότι «παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις», ότι «δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή οδηγία» και ότι «δεν δεχόμαστε Ουκρανούς με διαβατήρια χωρίς βιομετρικά χαρακτηριστικά», την ώρα που επιτρέψαμε την είσοδο ακόμα και σε πρόσωπα που τα διαβατήρια τους ήταν ληγμένα ή παρουσιάστηκαν μόνο με ταυτότητα.  

"Για εμάς, έναν λαό που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, η συνδρομή μας στον λαό της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  Είναι γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε που πρώτη η Κύπρος ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. δια του Υπουργού Εσωτερικών στο πρόσφατο Συμβούλιο, υποστήριξε την αναγκαιότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας υπέρ των Ουκρανών προσφύγων. Η πολιτική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης είναι, για όσους μπορούν να την δουν από καθαρή οπτική γωνία, σαφής, ξεκάθαρη και αποτελεσματική", καταλήγει το ΥΠΕΣ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη
Συντάχθηκε για προσωρινή παύση εξορύξεων στη θάλασσα ο Πρόεδρος-Εν αναμονή επιστημονικών δεδομένω
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Πρόεδρος-Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας
Από τον Ίλον Μασκ στους αριστίνδην-Οι ευκαιριακές συμμαχίες αυξημένου ρίσκου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
Το (never)surrender των κομμάτων στην ανυποληψία, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι σύγχρονοι «σωτήρες»
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»