Ζητά μεσολάβηση Σολτς για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν ο Ζελένσκι
18:34 - 09 Μαρτίου 2022

Αίτημα στον Όλαφ Σολτς να μεσολαβήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απηύθυνε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Ιχόρ Ζόβκα, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Tagesschau.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
«Οι μόνες σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, είναι αυτές που μπορούν να γίνουν σε προεδρικό επίπεδο. Ο πρόεδρός μας είναι έτοιμος γι' αυτό. Οι διεθνείς εταίροι πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση αυτής της συναντησης. Μιλάμε ήδη με τον Γερμανό καγκελάριο για να το κανονίσει» είπε ο Ζόβκα.
Ακόμη τόνισε πως η βασική συνθήκη για να διαπραγματευτούν οι δυο πρόεδροι είναι «η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και η κατάπαυση πυρός». «Αυτή η συνθήκη πρέπει να ικανοποιηθεί. Μπορούμε να συζητήσουμε για την πιθανή ουδέτερη στάση της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάθε διαπραγμάτευση και πιθανή συμφωνία, θα γίνει μόνο μετά το τέλος των εχθροπραξιών» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι.
Υπενθυμίζεται πως Ρωσία και Ουκρανία έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις γύρους διαπραγματεύσεων, μέσω αντιπροσωπειών, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, πέραν της συμφωνίας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
«Τελική πρόταση στην Ουκρανία για να δώσει τέλος έχει δώσει η Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών μετά από αίτημα του Ζελένσκι- και μάλιστα επισκέφθηκε την Μόσχα το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη» - και σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές», παρά τα όσα λέγονται δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα συνδέει την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την απόφασή του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η «τελική» πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος, θα πρέπει ωστόσο να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι θα πρέπει να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤ0 - κάτι για το οποίο εχει άλλωστε κάνει σχετικές δηλώσεις - αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι μεταξύ των στόχων της Ρωσίας να ανατρέψει τον Ζελένσκι.
Για την περίπτωση άρνησης από την πλευρά του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, η εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση ότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πιθανότατα η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της, αναφέρει χαρακτηριστικά - προσθέτει ωστόσο ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι προοπτικές σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους Ρώσους εισβολείς.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρόσφατο ταξίδι Μπένετ στην Μόσχα δεν είχε ως στόχο την διαμεσολάβηση, αλλά την κατανόηση των «κόκκινων γραμμών» του Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο υπαναχώρησης και πρέπει να δείξει ότι πέτυχε πράγματα με την εισβολή στην Ουκρανία , παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά του για μία επίθεση - αστραπή δεν ευοδώθηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προχωρημένες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κίεβου-«Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες»