Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων στη Ρωσία-Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία». Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν και την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. 

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η Γερμανία, όμως, απέρριψε την πρόταση για εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Βουλγαρία που στηρίζει μεν τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ. «Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

Πράγματι, ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε κυρίως την ΕΕ που είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Μπορεί ήδη η Μόσχα να βιώνει τις συνέπειες των κυρώσεων, αλλά οι κλυδωνισμοί δεν θα περιοριστούν στη ρωσική οικονομία. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προ ολίγων ημερών παραδεχτεί ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε από τα 18 ευρώ τη μεγαβατώρα, στα 345. Στη συνέχεια έπεσε στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει «πιάσει ταβάνι». Οι τιμές των σιτηρών επίσης προβληματίζουν ιδιαίτερα. Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020. Οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων. Ο τόνος και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ένας κλάδος που επίσης έχει πληγεί είναι αυτός της κτηματαγοράς Η ανασφάλεια που επικρατεί βάζει φρένο σε αγοραστές και επενδυτές ανά τον κόσμο. Η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών μοιάζει να είναι παγκόσμιο πρόβλημα και να συμβάλει περαιτέρω στην αποδυνάμωση της αγοράς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ απαγορεύει στο Χάρβαρντ τις εγγραφές ξένων φοιτητών
Ο Νετανιάχου ανακαλεί ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ από το Κατάρ
Τι σημαίνουν για την Ουκρανία οι σκληροί όροι του Πούτιν για το τέλος του πολέμου
Δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν-Πιθανή συνάντηση με Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Πολλά τα θύματα από την πτώση αεροσκάφους στη Καλιφόρνια-Αδιευκρίνιστος ακόμα ο ακριβής αριθμός
Προειδοποιεί η Μέρκελ για καταστροφή της Ευρώπης λόγω των πολιτικών στο μεταναστευτικό
Έχασαν τη ζωή της 29 παιδιά στη Γάζα λόγω λιμοκτονίας-Ακόμα να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια
Φρουροί άνοιξαν πυρ έξω από τα κεντρικά γραφεία της CIA στις ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Ούρλιαζαν έντρομοι επιβάτες αεροπλάνου που χτυπήθηκε από χαλάζι-«Νόμιζα ήταν η τελευταία μου πτήση»
Ο Τραμπ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τελειώσει τον πόλεμο