Σε εξέλιξη ο γ' γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας-Χαμηλές προσδοκίες
16:28 - 07 Μαρτίου 2022
Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, στις 16:00, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν πριν από μισή ώρα περίπου στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπονται στον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, και η περιοχή φυλάσσεται από τον λευκορωσικό στρατό.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
«Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι το κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων»
Επικεφαλής της ρωσικής πλευράς Βλαντίμιρ Μεντίνσκι να δηλώνει ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διόδων από τις πολιορκούμενες από το ρωσικό στρατό πόλεις, αλλά θα συζητηθούν επίσης «το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης, διεθνείς ανθρωπιστικές πτυχές και ζητήματα στρατιωτικής διευθέτησης».
«Θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά σήμερα να συμφωνήσουμε με την ουκρανική πλευρά το καθεστώς λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθότι σε όλες τις πόλεις, στις οποίες τους υποσχεθήκαμε, αυτοί οι διάδρομοι από την πλευρά του στρατού μας και των ενόπλων δυνάμεων του Ντονμπάς είναι ανοιχτοί, τα πυρά έχουν παύσει», υποστήριξε ο κ. Μεντίνσκι λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο δασικό θέρετρο Μπελαβέσκαγια Πούσα.
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος διαπίστωσε ότι στην πράξη ούτε ένας από τους διαδρόμους «δεν λειτούργησε πλήρως», ισχυριζόμενος ότι η ρωσική πλευρά παρακολουθούσε με εναέρια μη επανδρωμένα μέσα τους έξι διαδρόμους στις τρεις ουκρανικές πόλεις, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Κίεβο και διαπίστωσε ότι «οι εθνικιστές εμπόδιζαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.
«Οι εθνικιστές, που έχουν καταλάβει θέσεις μέσα στις πόλεις συνεχίζουν να κρατούν εκεί τους αμάχους, χρησιμοποιώντας τους εμμέσως και ευθέως ως ζωντανές ασπίδες. Αυτό αναμφίβολα είναι έγκλημα πολέμου, το οποίο θα ερευνηθεί κατά τον δέοντα τρόπο», είπε ο κ. Μεντίνσκι, αφηγούμενος επεισόδιο, που συνέβη χθες Κυριακή στις 5 το απόγευμα στις ανατολικές συνοικίες της Μαριούπολης, που είχαν αποκλειστεί από «την αστυνομία του Ντονμπάς».
«Στην περιοχή της λεωφόρου Νίκης μια μικρή ομάδα 20-25 οπλισμένων με αυτόματα όπλα μελών εθνικιστικού τάγματος, προσπάθησε να βγει από την πόλη μέσω των θέσεων, που είχε καταλάβει η αστυνομία του Ντονιέτσκ και μάλιστα, κατά τις “καλύτερες” παραδόσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έσπρωχναν μπροστά τους περίπου 150 αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, ενώ εκείνοι στέκονταν πίσω τους», δήλωσε ο κ. Μεντίνσκι επικαλούμενος το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ
Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας. Νωρίτερα, οι Ουκρανοί είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.
Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.
Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.
Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.
Απέρριψε σήμερα το Κίεβο τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ. Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.
Νωρίτερα, η Βερεστσούκ είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.
Το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη». «Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του. «Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς γειτονικές της χώρες. Οι περισσότεροι έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία, όπου σύμφωνα με το AFP κατέφυγαν πάνω από 1 εκατ. Ουκρανοί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι περίπου 53.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα προς τη Ρωσία, αναζητώντας εκεί καταφύγιο για να αποφύγουν τη φρίκη του πολέμου.
Η ρωσική πρόταση
Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χαρκίβ ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. Τέλος δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία. Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όμως πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους.
Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε εξάλλου ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πού θα πάνε, αλλά τους συμβούλεψε να μην καταφύγουν στη Ρωσία.
Αυτοί είναι οι 4 όροι που έχει θέσει η Μόσχα στο Κίεβο για να σταματήσει την εισβολή
Στην πιο σαφή ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στο Κίεβο για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, προχώρησε το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο 4 όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, είναι διατεθειμένη να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:
1. Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση
2. Να αλλάξει η χώρα το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλ. να κάνει τροποποιήσεις με τις οποίες θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ)
3. Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος
4. Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.
Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- H «μαύρη λίστα» του Πούτιν με τους εχθρούς της Ρωσίας-Ανάμεσα τους και η Κύπρος
- Οι τέσσερις όροι που θέτει το Κρεμλίνο για να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος
- Πρώτη φορά στο τραπέζι Λαβρόφ και Κουλέμπα-Στην Αττάλεια η συνάντηση