Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο
19:34 - 07 Μαρτίου 2022

Σε εξέλιξη από τις 16:00, ώρα Κύπρου, βρίσκεται ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο επικεφαλής της ρωσικής πλευράς Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διόδων από τις πολιορκούμενες από το ρωσικό στρατό πόλεις, αλλά θα συζητηθούν επίσης «το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης, διεθνείς ανθρωπιστικές πτυχές και ζητήματα στρατιωτικής διευθέτησης».
«Θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά σήμερα να συμφωνήσουμε με την ουκρανική πλευρά το καθεστώς λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθότι σε όλες τις πόλεις, στις οποίες τους υποσχεθήκαμε, αυτοί οι διάδρομοι από την πλευρά του στρατού μας και των ενόπλων δυνάμεων του Ντονμπάς είναι ανοιχτοί, τα πυρά έχουν παύσει», υποστήριξε ο κ. Μεντίνσκι λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο δασικό θέρετρο Μπελαβέσκαγια Πούσα.
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος διαπίστωσε ότι στην πράξη ούτε ένας από τους διαδρόμους «δεν λειτούργησε πλήρως», ισχυριζόμενος ότι η ρωσική πλευρά παρακολουθούσε με εναέρια μη επανδρωμένα μέσα τους έξι διαδρόμους στις τρεις ουκρανικές πόλεις, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Κίεβο και διαπίστωσε ότι «οι εθνικιστές εμπόδιζαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.
«Οι εθνικιστές, που έχουν καταλάβει θέσεις μέσα στις πόλεις συνεχίζουν να κρατούν εκεί τους αμάχους, χρησιμοποιώντας τους εμμέσως και ευθέως ως ζωντανές ασπίδες. Αυτό αναμφίβολα είναι έγκλημα πολέμου, το οποίο θα ερευνηθεί κατά τον δέοντα τρόπο», είπε ο κ. Μεντίνσκι, αφηγούμενος επεισόδιο, που συνέβη χθες Κυριακή στις 5 το απόγευμα στις ανατολικές συνοικίες της Μαριούπολης, που είχαν αποκλειστεί από «την αστυνομία του Ντονμπάς».
«Στην περιοχή της λεωφόρου Νίκης μια μικρή ομάδα 20-25 οπλισμένων με αυτόματα όπλα μελών εθνικιστικού τάγματος, προσπάθησε να βγει από την πόλη μέσω των θέσεων, που είχε καταλάβει η αστυνομία του Ντονιέτσκ και μάλιστα, κατά τις “καλύτερες” παραδόσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έσπρωχναν μπροστά τους περίπου 150 αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, ενώ εκείνοι στέκονταν πίσω τους», δήλωσε ο κ. Μεντίνσκι επικαλούμενος το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ
Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας. Νωρίτερα, οι Ουκρανοί είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.
Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.
Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.
Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.
Αυτοί είναι οι 4 όροι που έχει θέσει η Μόσχα στο Κίεβο για να σταματήσει την εισβολή
Στην πιο σαφή ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στο Κίεβο για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, προχώρησε το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο 4 όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, είναι διατεθειμένη να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:
1. Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση
2. Να αλλάξει η χώρα το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλ. να κάνει τροποποιήσεις με τις οποίες θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ)
3. Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος
4. Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.
Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- H «μαύρη λίστα» του Πούτιν με τους εχθρούς της Ρωσίας-Ανάμεσα τους και η Κύπρος
- Οι τέσσερις όροι που θέτει το Κρεμλίνο για να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος
- Ετοιμάζει ο Πούτιν εισβολή και στη Μολδαβία; Ο χάρτης και οι 1.500 στρατιώτες
- Τα λάθη του Πούτιν κατά την εισβολή και ο περίπατος που... κόλλησε στη λάσπη
