Η πιο σκοτεινή ώρα του πολέμου-Ουκρανοί προστατεύουν ιστορικά αγάλματα στο Λβιβ

Η πιο σκοτεινή ώρα του πολέμου έφτασε στην Ουκρανία. Στην πόλη Λβιβ τα τελευταία 24ωρα πολίτες κάνουν ό,τι περνά απο το χέρι τους προκειμένου να προστατέψουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας.

Το Λβιβ, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χώρας και θεωρείται ένα από τα κύρια ιστορικά και πολιτισμικά κέντρα της Ουκρανίας, αλλά και της γειτονικής Πολωνίας.

Όπως αποτυπώνουν και οι φωτογραφίες που τράβηξε το protothema.gr που βρίσκεται στην εμπόλεμη Ουκρανία οι κάτοικοι του Λβιβ σκεπάζουν με σεντόνια τα ιστορικά αγάλματα του Θεού Ποσειδώνα, της Θεάς Αμφιτρίτης, της Ντιάνα και του Άδωνη, που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Λβιβ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πλατεία Αγοράς το 1998 συμπεριελήφθη στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν στη «μάχη» για την προστασία των μνημείων και των αγαλμάτων συμμετέχει κάποια ΜΚΟ ή μόνο πολίτες που ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα προσπαθούν να προστατέψουν και να περισώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης υπό τον φόβο ενός βομβαρδισμού. Άλλωστε χθες οι σειρήνες ήχησαν στο Λβιβ με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

Από τους καθεδρικούς ναούς της πόλης έχουν ήδη απομακρυνθεί τα βιτρό και έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά ξύλινα κουφώματα.

   

Μέχρι σήμερα το Λβιβ έχει γλιτώσει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Κιέβου και των άλλων μεγάλων πόλεων που σφυροκοπούνται από τις ρωσικές επιδρομές. Στην πόλη έχουν καταφύγει πολίτες από όλη την Ουκρανία με σκοπό να βρουν καταφύγιο μέχρι να φύγουν για κάποια από τις γειτονικές χώρες ζητώντας άσυλο. Όμως ο φόβος κυριαρχεί.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα, ειδικοί σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή απώλεια καλλιτεχνικών και ιστορικών μνημείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι περίπου 25 πίνακες της λαϊκής καλλιτέχνιδας Μαρία Πριματσένκο καταστράφηκαν σε μουσείο στο Ιβάνκιβ μετά από ρωσική επίθεση.

  

  

  

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων κάλεσε το ουκρανικό κοινό να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας ότι «προσκαλεί τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών να απευθυνθούν στα τοπικά μουσεία για να τους βοηθήσουν, εάν είναι δυνατόν, με τρόπους και μέσα να προστατεύουν τα κτίρια και τις συλλογές τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο με τουλάχιστον 12 τραυματίες-Συνελήφθη μία γυναίκα
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;-Η Ευρώπη «ζυγίζει» τη δασμολογική πολιτική Τραμπ
Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Φυλή του Αμαζονίου μήνυσε τους New York Times γιατί τους παρουσίασε σαν εθισμένους στο δικτυακό πορνό
Εκτός του Χάρβαρντ κινδυνεύει να μείνει η πριγκίπισα Ελισάβετ του Βελγίου
ΒΙΝΤΕΟ: Μπήκε σε ασθενοφόρο από το παράθυρο, έκλεψε τα σακίδια των διασωστών και εξαφανίστηκε
Τους 50,4 βαθμούς Κελσίου έπιασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Μάιο
Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ρωσία-Σκοτώθηκαν τα μέλη του πληρώματος
Στην αντεπίθεση το Χάρβαρντ-Mηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών
Ο Τραμπ καλεί το ΗΒ να κάνει γεωτρήσεις πετρελαίου και να σταματήσει την κατασκευή ανεμογεννητριών