Εντός της χρονιάς οι συντηρήσεις στον προσφυγικό οικισμό Αγίου Μάμαντος

Εντός του 2022 θα συντηρηθούν όλες οι κατοικίες και θα προχωρήσει η αναδόμηση των πολυκατοικιών στον Προσφυγικό Οικισμό Αγίου Μάμαντος στη Λακατάμεια, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων δύο ετών η ανέγερση των νέων πολυκατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν οι κάτοικοι των υπό αναδόμηση πολυκατοικιών βάσει διαβεβαιώσεων που έλαβε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Η Επιτροπή Προσφύγων πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στο Εμπορικό Κέντρο του Προσφυγικού Οικισμού Άγιος Μάμας. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνει η Επιτροπή σε συνοικισμούς σε ολόκληρη την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι επιπλέον απεστάλησαν επιστολές στην Επιτροπή Προσφύγων από κατοίκους του συνοικισμού αυτού ότι υπάρχει καθυστέρηση στη στήριξη και την αναδόμηση πολυκατοικιών που τελούν υπό αναδόμηση και τη συντήρηση των μεμονωμένων κατοικιών.

Ανέφερε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Επιτροπή Προσφύγων εξασφάλισε τη δέσμευση του Τμήματος Πολεοδομίας ότι είναι στο πρόγραμμα του 2022 και θα συντηρηθούν όλες οι κατοικίες που είναι στο πρόγραμμα και δεν έχουν συντηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια εκ των οποίων οι περισσότερες είναι στις οδούς Μόρφου, Αμμοχώστου και Ριζοκαρπάσου.

Σε ό,τι αφορά τις αναδομήσεις οι διαβεβαιώσεις που έλαβε η Επιτροπή είναι ότι θα ολοκληρωθεί η αναδόμηση των πολυκατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αναδομήσεων, συνέχισε ο κ. Κέττηρος προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές πως όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση νέων πολυκατοικιών, οι ένοικοι των πολυκατοικιών που θα αναδομηθούν θα μεταφερθούν στις νέες πολυκατοικίες, η ανέγερση των οποίων αναμένεται εντός των επομένων δύο ετών.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των πολυκατοικιών που αναδομούνται και θα κενωθούν όταν οι ένοικοι τους μεταφερθούν στις νέες πολυκατοικίες, ο κ. Κέττηρος είπε πως παλαιότερα έγινε μια σκέψη αυτές να μετατραπούν σε φοιτητικές στέγες, αλλά διευκρίνισε ότι ο Δήμος Λακατάμιας εξέφρασε ενδιαφέρον να υποβάλει αίτημα για να τις χρησιμοποιήσει ως κοινωνικές κατοικίες για άπορα πρόσωπα που στερούνται στέγης, προσθέτοντας πως αυτή είναι και η εισήγηση της Επιτροπής Προσφύγων.

Περαιτέρω όπως είπε ο Πρόεδρός της, η Επιτροπή Προσφύγων εξασφάλισε από το Τμήμα Πολεοδομίας διαβεβαιώσεις ότι θα χορηγήσει στο Δήμο Λακατάμιας κονδύλι για να συντηρηθούν και εξωραϊστούν δημόσιοι χώροι, όπως οι χώροι πρασίνου, πάρκα και να γίνουν ασφαλτοστρώσεις όπου χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι ο συνοικισμός του Αγίου Μάμαντος είναι ίσως ο παλαιότερος συνοικισμός στην Κύπρο, στον οποίο οι κατοικίες ανεγέρθηκαν το 1975, 1976, 1977 και αν δεν γίνονται οι απαιτούμενες συντηρήσεις έγκαιρα το κόστος συντήρησης ανεβαίνει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν κατοικίες στον Άγιο Μάμα για τις οποίες το κόστος συντήρησης φτάνει τις 40.000 ευρώ.

Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμα πως οι επισκέψεις της Επιτροπής Προσφύγων θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Κύπρο και η αμέσως επόμενη επίσκεψη της Επιτροπής θα προγραμματιστεί είτε στη Λάρνακα, είτε στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»