Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων ομογενών «Νόστος 3»

Την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 3» για τον απεγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων ομογενών από την περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι η αυτοκινητοπομπή της επιχείρησης, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, κατόρθωσε και πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι», αναφέρει η ανάρτηση του κ. Δένδια.

«Η επιχείρηση Νόστος 3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», καταλήγει ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η επιχείρηση διεξήχθη «υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», με την αυτοκινητοπομπή να ξεκινά από τη Μαριούπολη πριν από τρεις μέρες και να περνά σήμερα επιτυχώς τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο αρχικά από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, ενώ εν συνεχεία προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα, αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Μολδαβική πλευρά των συνόρων, κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά, θα υποδεχθεί τους Έλληνες ομογενείς.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνείσφεραν στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης τόσο επί του εδάφους, όσο και στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται, οι Γενικοί Πρόξενοι στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν χθες ελληνικές διπλωματικές πηγές, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να μείνει στη χώρα. 

Η επιχείρηση «Νόστος 3» είναι η τρίτη επιχείρηση εκκένωσης που συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την Ουκρανία. 

Προηγήθηκε η επιχείρηση «Νόστος 1», σε συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Κίεβο, καθώς και η επιχείρηση εκκένωσης «Νόστος 2»,  την οποία οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
Συγκλονισμένη η κοπέλα του Ίωνα Καρούση που σκοτώθηκε στο Ισραήλ-«Είδα την είδηση του έστειλα SMS, δεν απάντησε ποτέ...»
Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια μαθητή στον Βόλο, αφού πρώτα τον κούρεψαν-Οικονομικές διαφορές πίσω από την επίθεση
Απειλές των Χούθι σε Έλληνες πλοιοκτήτες-«Ετοιμαστείτε να δεχτείτε επίθεση»
Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στη Συγγρού
Σκηνές άγριας δύσης στην Αθήνα-Τους πυροβόλησαν επειδή τους μπλόκαραν με το αυτοκίνητο
Συνελήφθη 31χρονος που κατηγορείται για δολοφονία ζώων στον Βόλο
Με υπομνήματα κατέθεσαν οι τρεις εμπλεκόμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στην Ελλάδα
Τι λέει ο άνδρας που μπήκε στη μέση για να σώσει την 14χρονη-Ο περίεργος ρόλος του άνδρα με το τατουάζ
Απελευθερώθηκε αλλά δεν ασκεί τη δικηγορία-Παραδίδει την ταυτότητά του ο Απόστολος Λύτρας