Η κατάργηση μάσκας και του ελέγχου SafePass στο τραπέζι-Όσα μελετά το Υπ. Υγείας

Με το βλέμμα στραμμένο στις νοσηλείες και τους σκληρούς δείκτες, που είναι αυτοί που καθορίζουν τα επόμενα βήματα, αλλά και το μέγεθός τους, βρίσκεται συνεχώς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την Κυβέρνηση, για θέματα πανδημίας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τυχόν περαιτέρω χαλαρώσεις, αφού στο τραπέζι έχουν τεθεί εισηγήσεις και προτάσεις, που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών, σε περίπτωση που λάβουν το πράσινο φως.

Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει κάτω από 4,000 και αυτό έχει προκαλέσει μικρή ανησυχία, για την μεταδοτικότητα του νέου στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται ότι υπερτερεί στην κοινωνία. Την άποψη ότι η Όμικρον και η νέα υποπαραλλαγή της είναι αρκετά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, ενισχύει και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων που έχει καταγράψει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, για την χρονική περίοδο 19-25/3 έχουν καταγραφεί 3,807 επαναλοιμώξεις, ένας αριθμός που μεταφράζεται σε 13% των κρουσμάτων.

Ωστόσο, αυτός ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι μεταφράζεται και σε αντίστοιχες νοσηλείες, αφού ο αριθμός παραμένει σταθερά κάτω από 200, κάτι που έχει προσφέρει αισιοδοξία στο Υπουργείο Υγείας, αφού οι δείκτες των σοβαρά νοσούντων, αλλά και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, είναι αυτοί οι σκληροί που καθορίζουν τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, όσον αφορά στις χαλαρώσεις.

Έτσι, υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή προσέρχονται εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, με πλειάδα εισηγήσεων ως προς την πορεία των μέτρων και των χαλαρώσεων, καθώς έχει παρέλθει και το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί, για μελέτη της πορείας των κρουσμάτων, αλλά και των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τις προηγούμενες ημέρες.

Κερδίζει έδαφος η κατάργηση της μάσκας, αλλαγή πλάνου για rapid test

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας μελετά την αναπροσαρμογή του πλάνου που εφαρμόζεται ήδη, ενώ την ίδια ώρα κάποιες εισηγήσεις για χαλαρώσεις που είχαν ήδη τεθεί στο τραπέζι τις προηγούμενες συναντήσεις, έχουν ήδη κερδίσει έδαφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για μείωση του αριθμού των rapid test, αφού είχε ειπωθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίας της ΣΕΕ με τον υπουργό, ότι αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει, τότε θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει η εν λόγω πρόταση.

Αυτό που μελετά η Επιτροπή και το Υπουργείο είναι να μειωθεί ο αριθμός των τεστ που απαιτούνται στα σχολεία και αντί δύο να επιστρέψουν στο ένα τεστ την εβδομάδα, αλλά και να μην είναι υποχρεωτικά στην εργασία.

Την ίδια ώρα, μία άλλη πρόταση που έχει κερδίσει αρκετό έδαφος, από την προηγούμενη φορά που τέθηκε στο τραπέζι, είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Πάντως, αρκετοί από τους επιδημιολόγους είχαν δει με θετικό μάτι την εν λόγω πρόταση όταν ξεκίνησε η συζήτηση, ωστόσο αναμένεται να τοποθετηθούν για την τελική τους απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα. Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση για κατάργηση των μασκών σε εσωτερικούς χώρους.

Μία ακόμη πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι και η κατάργηση του SafePass και σε άλλους χώρους, όπως είναι το λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα έχει την υποστήριξη που έχει η πρόταση για τις μάσκες, αφού σε ένα σενάριο για κατάργηση του ελέγχου των SafePass, συνεπάγεται με ανεξέλεγκτη μετακίνηση των πολιτών, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο θετικά κρούσματα να το εκμεταλλεύονται. 

Πάντως, σημειώνεται πως ο υπουργός και η ΣΕΕ αναμένεται να συζητήσουν και την πρόταση για κατάργηση της καθημερινής ανακοίνωσης των αριθμών των κρουσμάτων, αλλά να γίνεται εβδομαδιαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει