Απίστευτες καταγγελίες για μετανάστες-Πηγαινοέρχονται στη Συρία για γιατρούς και αναψυχή

Σε πρωτοφανείς καταγγελίες για Συρους πρόσφυγες που διανέμουν στην  Κύπρο, προέβη ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής, όπου εξεταζόταν το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, ο υπουργός μετά από ερώτηση βουλευτή για το καθεστώς των προσφύγων, αναφέρθηκε σε παραδείγματα προσώπων από τη Συρία, τα οποία μεταβαίνουν στη χώρα τους για επεμβάσεις στα δόντια τους ή για να επισκεφθούν συγγενείς τους και στη συνέχεια επιστρέφουν στην Κύπρο.  

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες που τέθηκαν ενώπιον του, εξετάστηκαν και αποφασίσθηκε όπως στο αμέσως επόμενο διάστημα να προβεί σε επανεξέταση των αιτήσεων ασύλου των συγκεκριμένων προσώπων.

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε επιστάμενα στους αριθμούς των αφίξεων το πρώτο τρίμηνο του έτους οι οποίες αγγίζουν τις πέντε χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, περίπου το 90% προέρχονται από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενημέρωσε μέσω εγγράφου που απέστειλε την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισυνάπτοντας μάλιστα 317 διαβατήρια μεταναστών από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, τα οποία αποδεικνύουν ότι η πορεία που ακολουθείται είναι από τη χώρα τους, μέσω Κωνσταντινούπολης να φτάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου τους παραχωρείται από το ψευδοκράτος «άδεια παραμονής» εξήντα ημερών, ωστόσο εντός 24 ωρών περνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Για τον λόγο αυτό ο Νίκος Νουρής, ζήτησε από την Ε.Ε. να διεκδικήσει από την Τουρκία, την τοποθέτηση ατόμου της Frontex στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το οποίο θα ελέγχει τους παράνομους μετανάστες που θα επιβαίνουν σε πτήσεις προς τα κατεχόμενα, αλλά και την τοποθέτηση ατόμου για επιτήρηση στα λιμάνια της Αττάλειας και της Μερσίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Οι διαδρομές των διακινητών, οι μαύρες τρύπες και η αντεπίθεση των Αρχών

Έρχονται αλλαγές στο Πουρνάρα

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα», οι διαμένοντες σήμερα ανέρχονται σε 3045 με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο Κέντρο παραμένει ασφυκτική, λήφθηκε η απόφαση αναβάθμισης του Κέντρου με τη δημιουργία ενός χώρου υποδοχής, καθώς επίσης και αύξησης χώρων καραντίνας και safe zone ένεκα της πανδημίας.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί δεύτερη περίφραξη αφού διαπιστώθηκε ότι οι μετανάστες αποκόπτουν την περίφραξη για να εξέλθουν από τον χώρο, ενώ θα αυξηθούν και τα μέτρα επιτήρησης με αύξηση των περιπολιών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, με τις αναβαθμίσεις θα μπορούν να φιλοξενούνται ακόμη 1500 άτομα καθώς και ακόμη 800 στον πρόσθετο χώρο υποδοχής. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία η Κύπρος ζήτησε χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Νουρής ανέφερε ότι προκηρύχθηκαν οι προσφορές για σίτιση των μεταναστών, τόσο για το Πουρνάρα όσο και για το Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες, αλλά και το προαναχωρισιακο Κέντρο της Κοφίνου. Η προκήρυξη κοστολογείται στα 33,9 εκ για δύο χρόνια, με τα τριάντα εκ. να προέρχονται από εθνικούς πόρους και μόλις τρία από ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο SOS Νουρή σε Κομισιόν για μεταναστευτικές ροές-Ζητά οικονομική στήριξη

Τους μεταφέρουν στις Λίμνες, υπογράφουν και φεύγουν

Το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκαν περίπου 700 άτομα στο Κέντρο «Λίμνες», εκ των οποίων αυτοί που παρέμειναν στον εν λόγω χώρο είναι μόλις ογδόντα. «Οι υπόλοιποι υπογράφουν και φεύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νουρής. «Αυτό δείχνει ότι δεν χρειάζονται ούτε παραμονή, ούτε διατροφή, ενώ σημειώνω ότι ούτε επιδόματα λαμβάνουν, άρα αντιλαμβάνεστε ότι κάπου βρίσκουν χρήματα για να επιβιώσουν. Σε ότι αφορά στις «Λίμνες», αποφασίστηκε να υπάρξει επιπρόσθετη αναβάθμιση του Κέντρου, υπό την αίρεση ότι τα χρήματα θα δοθούν από την Ε.Ε.. Το κόστος ανέρχεται στα εξήντα εκατομμύρια ευρώ, με τον κ. Νουρή να διαμηνύει ότι πριν από δύο μήνες, ήταν σίγουρος ότι θα λάβουμε αυτά τα χρήματα, ωστόσο προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον η χρηματοδότηση βρίσκεται στον αέρα.

Παρόλαυτα η Κυβέρνηση δέσμευσε από τον φετινό προϋπολογισμό δεκαπέντε εκατομμύρια και θα αρχίσει τις διαδικασίες αναβάθμισης, εάν λάβει θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη σε αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ η Κύπρος-Επιβεβαιώνουν το πρόβλημα οι αριθμοί

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε μετά τη συνεδρία ότι υπάρχουν ζητήματα άμεσης διαχείρισης, σχεδιασμού και ζητήματα αντίληψής, προσέγγισης και φιλοσοφία. «Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική εξέταση αιτήσεων, για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανθρώπινη και όχι η απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών», είπε.

Κάλεσε και σε πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, η οποία, είπε, «επιτέλους θα πρέπει να επιδείξει την αναγκαία αλληλεγγύη και με τα κράτη πρώτης υποδοχής όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και εν γένει να υιοθετήσει πολιτικές, οι οποίες να οδηγούν σε μια ισόμερη μεταχείριση των μεταναστευτικών ροών γιατί προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι προβλήματα στις χώρες καταγωγής και προέλευσης που τους οδήγησαν σε μετανάστευση και σε προσφυγιά».

Είπε ότι θα συνεχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη συζήτηση με αξιωματούχους του κράτους, αλλά και ΜΚΟ, και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σκοπός της Επιτροπής, είπε, είναι, μακριά από λαϊκισμό και ακρότητες, να αποδώσει την αντικειμενική πραγματικότητα την οποία θα μοιραστεί και με τους Κύπριους πολίτες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι τεράστιες και η επιτακτική διαχείριση αντιμετώπισής του, «το καθιστά εθνικό ζήτημα» και κάλεσε σε πολιτική και συλλογική στήριξη της κυβέρνησης σε αυτήν την προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Είπε ότι η χώρα εργάζεται πολυεπίπεδα σε όλα τα πολιτικά και επιχειρησιακά μέτωπα για την απάμβλυνση αυτού του τεράστιου ζητήματος, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και εσωτερικά. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, διογκώνεται και με τις αναπόφευκτες μεταναστευτικές ροές των Ουκρανών προσφύγων λόγω του πολέμου «και η πατρίδα μας καλείται να ανταποκριθεί ηθικά, θεσμικά και αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες.»

Είπε ακόμα ότι δεν είναι όλοι οι αιτητές πολιτικού ασύλου πρόσφυγες, αλλά συχνά προέρχονται από ασφαλείς χώρες και εκμεταλλεύονται το σύστημα, τις στρεβλώσεις, ούτως ώστε να παραμείνουν στην Κύπρο για αρκετά χρόνια.

«Οφείλουμε να αντιληφθούμε τις δυνατότητές μας ως προς τη διαχείριση, απορρόφηση αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη κάθοδο μεταναστών», είπε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι χρειάζεται η ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολιστικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με συγκροτημένη, κοινή πολιτική διαχείρισης και δίκαιη κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού προβλήματος, ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Η Βουλευτής του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε το ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά και με ευαισθησία.

Αναφερόμενη στο θέμα των ανηλίκων, είπε ότι κάποια από αυτά τα παιδιά είναι για επτά μήνες στο Πουρνάρα. «Θεωρούμε ότι το κράτος, πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά θέματα θα πρέπει να εγκύψει με κατανόηση πάνω από το θέμα των ανήλικων να δημιουργήσει διαφορετική δομή, ταχείς διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων των παιδιών», είπε. Πρόσθεσε ότι επειδή ο Υπουργός επικαλέστηκε κάποια παιδιά που αρνούνται να υποστούν το τεστ για εξακρίβωση της ηλικίας τους, είπε ότι θεωρούν ότι δεν πρέπει να θυματοποιούνται όλα τα παιδιά.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, είπε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Εμείς το ονομάζουμε ως οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών», πρόσθεσε.

Είπε ότι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όπως εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι κάλυψη των εξόδων των αιτητών πολιτικού ασύλου, μέσω των δικών τους περιουσιακών στοιχείων. «Αν αυτά εφαρμοστούν τότε η Κύπρος θα σταματήσει να είναι για κάποιους Γη της Επαγγελίας και οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα σταματήσουν να καταβάλλουν εκατομμύρια για τη φιλοξενία τους,» είπε. Το ΕΛΑΜ, είπε, θα συνεχίσει να επιμένει για την εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
«Στο σκαμνί» η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου στην Τουρκία-Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»