Ξεγύμνωσαν το κράτος, λύγισαν τους βουλευτές-«Βρίσκομαι εδώ για να εκλιπαρώ»
15:47 - 31 Μαρτίου 2022
Γύρω στις 12 το μεσημέρι, στον προθάλαμο αίθουσας της Βουλής, ανέμενε ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, οι οποίοι κλήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας, όπου θα συζητείτο το θέμα της μείωσης των φυσιοθεραπειών των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, κατόπιν απόφασης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, απειλούν με δυναμικά μέτρα
Ανάμεσα σε όσους ανέμεναν και μια νεαρή, η οποία καθόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, δίπλα στη μητέρα της. Επρόκειτο για την 24χρονη Νίκη Παπαπέτρου, η οποία λίγη ώρα αργότερα έλαβε το λόγο εντός της Επιτροπής, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης με τα λεγόμενά της, σε βουλευτές της Επιτροπής, εκλιπαρώντας να επανεξεταστούν οι αποφάσεις του ΟΑΥ.
Η Νίκη, με περισσή ειλικρίνεια μίλησε εκ μέρους όλων όσων δίνουν μάχη με την εγκεφαλική παράλυση, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους θεσμούς ενός κράτους, το οποίο τους γύρισε την πλάτη, μειώνοντας ή και σταματώντας πλήρως τις δωρεάν θεραπείες που τους παρέχονταν.
«Η εγκεφαλική παράλυση έχει πάρα πολλές επιπτώσεις στα άτομα που πάσχουν από αυτό. Η σπαστικότητα που υπόκεινται τα άτομα εγώ την εκφράζω ως αόρατο αντίπαλο. Για 24 ώρες το 24ωρο παλεύουμε με τη σπαστικότητα. Βρίσκομαι εδώ για να εκλιπαρώ και να παρακαλώ για αλλαγή αυτών των αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η Νίκη.
Βουλευτές και παρευρισκόμενοι στο άκουσμα όσων δήλωσε βούρκωσαν, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Σάββια Ορφανίδου δακρυσμένη να ευχαριστεί την νεαρή που τους βάζει όλους στον τόπο τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εκπτώσεις» στις θεραπείες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση-Αντιδράσεις από γονείς
«Με πήραν και με ρώτησαν πόσο θα ζήσει»
Εκνευρισμό και ποικίλα σχόλια έφερε και η αναφορά από πλευράς μιας μητέρας παιδιού με αυτισμό, η οποία εκπροσωπούσε τον σύνδεσμο ατόμων με αυτισμό, η οποία στην τοποθέτησή της είπε πως την κάλεσαν από το ΓεΣΥ για να την ρωτήσουν ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς.
«Το θέμα ειδικών θεραπειών είναι ένα πράγμα που καίει. Δεχθήκαμε χιλιάδες μηνύματα για τις θεραπείες. Με πήραν τηλέφωνο από το ΓεΣΥ και με ρώτησαν πόσο χρόνο ζωής έχει ο ασθενής. Είμαστε μια επιταγή γι’ αυτούς. Εάν εμείς δεν παρέμβουμε από τη γέννηση των παιδιών μας με θεραπείες, ίσως τα παιδιά μας να μην μιλήσουν ποτέ ή να μην κόψουν το πανί ποτέ».
Στη δική της τοποθέτηση, εκπρόσωπος παιδιών με εγκεφαλική παράλυση είπε ότι «με αγανάκτηση απευθυνόμαστε στη Βουλή. Χωρίς διαβούλευση, μας ανακοίνωσαν ένα πίνακα που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος. Ζητούμε άμεση ανάκληση και ζητούμε επιστροφή στις 48 φορές ανά έτος. Μας υποσχέθηκαν ότι μέσω παραπομπών θα αυξανόταν αυτός ο αριθμός, αλλά αντ’ αυτού τις μείωσαν. Θέλουμε να ρυθμίσετε εσείς (σ.σ. Βουλή) με νόμο, ώστε να προστεθούν στο ΓΕΣΥ άτομα όπως εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
Παραδέχθηκε λάθη, έπεται νέα διαβούλευση
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του και παραδέχθηκε ότι δεν είναι τέλειοι, ενώ διαμήνυσε ότι η οποιαδήποτε κριτική είναι καλή και θα βοηθήσει στη βελτίωση τους.
«O OAY δεν είναι ενάντια στους ασθενείς. Προσπαθούμε να δώσουμε εξατομικευμένη θεραπεία. Κάποιοι ανέφεραν ότι κάθε δικαιούχος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες. Μπορεί ένα άτομο να πάσχει από το ίδιο νόσημα με ένα άλλο, αλλά δεν έχει τις ίδιες ανάγκες. Άρα ισοπεδώνοντάς τους δεν τους εξυπηρετούμε. Καθορίσαμε ένα ελάχιστο αριθμό, ενώ καθορίσαμε και τη διαδικασία για απαίτηση επιπρόσθετων συνεδριών. Σκοπός αυτού είναι για να εξατομικεύσουμε την παροχή φροντίδας υγείας σε αυτούς που το χρειάζονται. Επίσης δημιουργούμε μητρώο ασθενών. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε πόσους και ποιους είχαμε σε κάθε κατηγορία».
Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει πρόθεση για συνεργασία με τους ασθενείς, γι’ αυτό και συμμετέχουν σε όλες τις Επιτροπές».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει ο ΟΑΥ, τον προηγούμενο μήνα και η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, αυξήθηκαν οι θεραπείες στα παιδιά 3-6 ετών, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 92, αλλά μειώθηκαν για τα παιδιά 12 ετών και άνω, τα οποία δικαιούνταν με βάσει τις προηγούμενες οδηγίες 48 θεραπείες ανά έτος.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε μετά το τέλος της Επιτροπής, ότι ο ΟΑΥ δυστυχώς είχε προχωρήσει σε μία απόφαση, με δικά του κριτήρια, για ηλικιακή προσέγγιση στη σοβαρότητα κάθε ασθένειας.
Στη συνεδρίαση, είπε, παρέστη και φοιτήτρια που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, «η οποία μας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει τη θεραπεία της μετά τα 25 χρόνια», ανέφερε η κ. Ορφανίδου και υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα από τις υπηρεσίες του κράτους να δίνεται η ευχέρεια να λαμβάνουν θεραπεία αυτά τα παιδιά, όποτε την έχουν ανάγκη.
«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των συναδέλφων, αλλά και από πλευράς του ΟΑΥ, ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά η όλη διαδικασία και η απόφαση που έχει ληφθεί, μαζί με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για αυτά τα θέματα, όπως είναι η επιτροπή φυσιοθεραπειών για παιδιά με εγκεφαλικές παραλύσεις», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα επαναφέρει για συζήτηση το θέμα εντός λίγων εβδομάδων, για να φανεί που έχει καταλήξει η επανεξέταση της απόφασης του ΟΑΥ.
«Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε απόλυτα αυτή την προσπάθεια, για να στηρίξουμε τους ασθενείς και τα παιδιά που το έχουν πραγματική ανάγκη», κατέληξε η Βουλευτής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο ΟΑΥ φαίνεται να τροποποίησε και να μείωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τα παιδιά και τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. «Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση και δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση», πρόσθεσε.
Αναγνώρισε, όμως, ως θετική εξέλιξη την πρόθεση του ΟΑΥ να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση μέσω της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του και επίσης την πρόθεση συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στις Επιστημονικές Επιτροπές του ΟΑΥ όπου θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα συγκεκριμένα θέματα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι «το κράτος έχει την υποχρέωση και οφείλει πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει και να παρέχει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα σε αυτά τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα, για επιβίωση, για διατήρηση της υγείας τους και της φυσικής κατάστασής τους, σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα».
Πρόσθεσε ότι, πέρα από την αναθεώρηση του αριθμού παρεχόμενων θεραπειών, χρειάζεται και να διαμορφωθεί και ένα πιο ολιστικό πλάνο για τη φροντίδα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. «Έχοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και την κατάσταση που ισχύει σήμερα, απαιτούμε να διαμορφωθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πολυθεματικής, ολιστικής διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να επανεξετάσει την ένταξη και ιδιωτών εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, την ένταξη συμβουλευτικών και σχολικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ (μέχρι στιγμής είναι ενταγμένοι μόνο οι κλινικοί ψυχολόγοι), τον αριθμό θεραπειών που παρέχονται σε χρόνιους ασθενείς, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπου των χρόνιων ασθενών στις επιστημονικές ομάδες που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Επιτροπής Υγείας ανέδειξε το θέμα, καθώς και για τη θετική ανταπόκριση του ΟΑΥ στην ανάγκη για αναθεώρηση του αριθμού των προσφερόμενων θεραπειών. Σημείωσε ότι ζητήθηκε να γίνει μία σύγκριση του αριθμού των θεραπειών που καλύπτονταν πριν τη δημιουργία του ΓεΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να φανεί η διαφορά με τα σημερινά δεδομένα.
Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΓεΣΥ το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πρόσθεσε ότι αφού επιτεύχθηκε η δημιουργία του, είναι ώρα να συζητηθούν οι όποιες στρεβλώσεις ή αδυναμίες του, ώστε να εξυπηρετεί ακριβώς αυτούς για τους οποίους έχει γίνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μαθητές κοροϊδεύουν άτομα με ειδικές ικανότητες-Παίρνει μέτρα το Υπουργείο Παιδείας
- Αρνήθηκαν να προσαρμόσουν γραπτό των Παγκυπρίων για παιδί με αναπηρία-«Δυσμενής μεταχείριση»
- Άφησαν κωφό παιδί χωρίς διερμηνέα... «Κλειδώθηκε στην τουαλέτα και έκλαιγε»
- Η καταπληκτική Νίκη, με σύνδρομο down, βάζει γυαλιά στα αδιάκριτα βλέμματα
- «Οι φροντιστές γίνονται τα χέρια μας, τα πόδια μας και τα μάτια μας...»