Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για δίκαιη λύση, είπε ο Υπουργός Άμυνας

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και στην αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των προγόνων μας, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του την Πέμπτη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Θεοφάνους στο πάρκο Αγίου Αντωνίου, στη Λευκωσία.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ, ο Δήμος Λευκωσίας και η οικογένεια του ήρωα, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «η προτομή του ήρωα Νίκου Θεοφάνους αποτελεί το άφωνο εκείνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή της τωρινής απαράδεκτης κατάστασης με την κατοχή της μισής μας πατρίδας από τον Τούρκο κατακτητή».

Ανέφερε επίσης ότι «η προτομή του ήρωα Νίκου Θεοφάνους συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση του κυπριακού ελληνισμού και αποτελεί ταυτόχρονα παντοτινό μάρτυρα των ηρωικών πράξεών του, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «ο ήρωας, ποιητής, συγγραφέας και αθλητής Νίκος Θεοφάνους πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων τη νύκτα της 11ης Σεπτεμβρίου 1956, μετά από δολοφονικά πυρά που δέχθηκε από τους Βρετανούς, όταν προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψής του πηδώντας από το εν κινήσει στρατιωτικό όχημα στο οποίο τον επιβίβασαν».

Με τον ηρωικό του θάνατο, αλλά  και τις πράξεις του, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, «τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένεια, την καταγωγή του και την ένδοξη ελληνική́ ιστορία του τόπου μας. Με αγωνιστικότητα, θάρρος και λεβεντιά αντιστάθηκε στον ξένο κατακτητή, τοποθετώντας πάνω από την ίδια του τη ζωή και την οικογένειά του, την πατρίδα και την ελευθερία της».

«Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας σε όλους τους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία ας είναι ο φωτεινός φάρος που θα μας καθοδηγεί στο δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο