Έρχονται τα... ιπτάμενα δέματα-Τι και πού θα μεταφέρουν σε πρώτη φάση

Με νέα δεδομένα αναμένονται τα επόμενα χρόνια στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθώς τα drones φαίνεται να είναι η εναλλακτική και συμπληρωματική μέθοδος διεκπεραίωσης ταχυδρομικών δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο αναμένεται να επισπεύσει και τις διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής, ιδιαιτέρως σε απομακρυσμένες και μη προσβάσιμες περιοχές. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η χρήση των drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, καθώς υπάρχουν αρκετοί τομείς που χρίζουν ανάλυσης αλλά και εμπόδια, για τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι υπερπήδησης τους. 

Ωστόσο, η τεχνολογική εξέλιξη αναμένεται να βελτιώσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Σωφρόνη Τσιάρτα, να αναφέρει στον REPORTER πως  «η τεχνολογία προχωρά και επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες, όπως και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες».

Όπως εξήγησε, είναι κάτι που γίνεται και σε άλλα ταχυδρομεία του κόσμου πιλοτικά και πολύ περιορισμένα, ειδικά όταν υπάρχει κατ’ επείγουσα αποστολή σε απομακρυσμένες περιοχές, προσθέτοντας πως «θέλει αρκετή μελέτη για την εφαρμογή των drones. Πρέπει να δούμε πότε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το drone, ποιο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ακολουθήσουμε, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν επίσης θέματα ασφαλείας, θέματα υποδομών, θέματα εκπαίδευσης. Είναι θέματα τα οποία συζητούνται για την εφαρμογή των drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες».

Προτεραιότητα σε απομακρυσμένες περιοχές

Σύμφωνα με το πλάνο και βλέποντας παραδείγματα άλλων χωρών, πρόκειται να δίνεται προτεραιότητα σε απομακρυσμένες περιοχές, με κάποιες εξειδικευμένες πτήσεις για τη μεταφορά ιατρικών φαρμάκων ή επειγόντων εγγράφων σε ένα συγκεκριμένο οργανισμό, μέσα στους περιορισμούς των θεμάτων ασφαλείας που προνοούνται.

«Είναι σίγουρα μια εναλλακτική λύση τα drones στην παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων περιοχών για κάτι επείγον, όπως την αποστολή ενός φαρμάκου. Είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται αρκετή δουλειά όμως και εκπαίδευση, διότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας των πτήσεων και του ίδιου του κόσμου», εξήγησε ο κ. Τσιάρτας.

Όσο αφορά την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα drones και εάν θα μπορεί ένα ιπτάμενο αντικείμενο για παράδειγμα να μεταφερθεί από Λευκωσία σε Πάφο, ο κ. Τσιάρτας σημείωσε πως, «υπάρχουν διάφορα είδη drone, όπως για παράδειγμα τα στρατιωτικά drones που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι ανάλογα με την κατασκευή και τη χρήση του κάθε drone, δηλαδή αναλύεται η απόσταση που μπορεί να διανύσει, η ταχύτητά του, το ύψος που μπορεί να περνά. Για κάθε ανάγκη, υπάρχει διαφορετική δυνατότητα για ένα drone, για το πώς θα ανταπεξέλθει. Σημειώνουμε ωστόσο ότι δεν είναι κάτι που θα είναι άμεσης χρήσης, το διερευνούμε με όλες τις πιθανές παραμέτρους και βλέπουμε τι κάνουν οι υπόλοιποι οργανισμοί σε συνδυασμό με τις ανάγκες που έχουμε».  

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι δαπάνες των ταχυδρομείων με την αποστολή δεμάτων με drone, ο κ. Τσιάρτας διευκρίνισε ότι, «το πιο οικονομικό είναι σχετικό, γιατί στοιχίζει ένα drone, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να υπάρχει ένα εξειδικευμένο προσωπικό. Σίγουρα θεωρητικά  η τεχνολογία οικονομικά, εξοικονομεί και πόρους, όμως σε αυτό το στάδιο δεν θα έλεγα ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση, καθώς εάν δεν δούμε ένα πρόγραμμα να δουλεύει πιλοτικά και να δούμε τι πόρους χρειάζεται, τι προσωπικό κτλ, δεν μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια. Μπορεί να εξοικονομάς ένα πρόσωπο που ήταν να κάνει τη μεταφορά, αλλά αυτό το άτομο θα χρησιμοποιηθεί αλλού και θα πρέπει να τύχη άλλης εκπαίδευσης. Διότι φεύγουμε από ένα παραδοσιακό τρόπο, πάμε σε άλλο, όμως πάλι θα χρειάζονται οι πόροι. Φυσικά, εξαρτάται και από τη ζήτηση drone που θα υπάρχει». 

Στην παρούσα φάση ωστόσο, ακόμη γίνονται οι μελέτες για την εφαρμογή των drones, όπου καταγράφονται οι ανάγκες, οι εμπειρίες και μετά θα υπάρξει η μετάβαση στο στάδιο για την υλοποίηση της ιδέας. «Πρέπει να δούμε πρώτα εάν υπάρχει ζήτηση, δεύτερο σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει και μετά πάμε στα επόμενα βήματα για να δούμε την τεχνολογία και τι εκπαίδευση χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικά ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας, γιατί υπάρχει σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα ιπτάμενα αντικείμενα χωρίς χειριστές. Είναι μια υπηρεσία που κανένας δεν μπορεί να την παρέχει μόνος του, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες, που έχουν τεχνογνωσία, σε ένα συνδυασμό δράσεων».

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες