Κραυγή απόγνωσης από γεωργοκτηνοτρόφους-«Πουλούν ζώα, χωράφια, φεύγουν από σχέδια»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γεωργοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα, όσον αφορά στις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και στα χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν, με τις αγροτικές οργανώσεις να απευθύνουν έκκληση προς την Κυβέρνηση για να εξευρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, που θα δώσει ένα τέλος στα μακροχρόνια προβλήματά τους. Αρωγός στις προσπάθειές τους, για να ακουστούν αυτά τα προβλήματα, αλλά και να περάσουν τα σωστά μηνύματα προς τους κυβερνώντες, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που θέτει στο μικροσκόπιό της τα προβλήματα.

Η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των πρώτων υλών, που είναι απαραίτητες για την συντήρηση τόσο της περιουσίας τους, όσο και για την σίτιση των ζώων τους, έχει προκαλέσει δυσφορία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας, δεδομένου ότι δεν έχουν και το ανάλογο εισόδημα. Ουσιαστικά, οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι πουλάνε τα αγαθά τους στους εμπόρους, δεν λαμβάνουν το ανάλογο ποσό πίσω, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, το ποσό αυτό βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά ποσοστά.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει διάφορες κινήσεις, ώστε να βοηθηθούν οι επηρεαζόμενοι, προβαίνοντας μάλιστα και στην αγορά συγκεκριμένου αριθμού αποθεμάτων σιτηρών, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό, με τις διάφορες οργανώσεις να ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται κανονικά.

«Όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επειδή ζούμε ένα ράλι αύξησης τιμών, όσον αφορά στα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα στον πρωτογενή τομέα, όπως τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές. Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου, υπάρχει αυτή η αύξηση στις τιμές και οι παραγωγοί δεν μετακινούν τις τιμές των προϊόντων τους, άμεσα προς τον καταναλωτή. Παράγουν με περισσότερα έξοδα το προϊόν τους, αλλά δεν επωμίζονται οι ίδιοι για να τα καλύψουν», υπέδειξε στον REPORTER ο οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Λάρνακας, Γιάννης Δημητρίου.

Ένα ακόμη πρόβλημα, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, είναι η έλλειψη στα αποθέματα των ζωοτροφών, που παρατηρείται μετά και το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών. «Κλείνοντας την Επιτροπή Σιτηρών, το κράτος αυτόματα σταμάτησε να έχει αποθεματικά και κάλεσε τους εμπόρους να κρατήσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, αυτοί δεν το έκαναν, επειδή αν κρατήσεις αποθέματα, αυτό σημαίνει κόστος, καθώς θα έπρεπε να τα συντηρούν. Λόγω και αυτής της κατάστασης το κόστος ανέβηκε, την ώρα που ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος γι΄ αυτό».

Στην εξίσωση των προβλημάτων προστίθεται και το χαλλούμι, αφού όπως φαίνεται, το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται οι ποσοστώσεις, έχει εντείνει το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. «Θα έπρεπε να εφαρμόζονται, για να αναγκαστούν και οι τυροκόμοι να δώσουν λεφτά για το γάλα».

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, είχε ως αποτέλεσμα, αρκετά άτομα που επηρεάζονται, να φτάσουν στο σημείο να πωλήσουν τα ζώα και τα χωράφια τους, αφού δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν. «Άτομα κοντά στη συνταξιοδότηση, αποφάσισαν να τα πωλήσουν, επειδή δεν θέλησαν να μπουν σε επιπλέον χρέη. Υπάρχουν και νέα άτομα, όμως, που μπήκαν στα επενδυτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιμένουν να τελειώσουν, για να πωλήσουν την περιουσία τους».

Αυτό που ζητούν από την Κυβέρνηση, ουσιαστικά, οι επηρεαζόμενοι είναι σημαντικά μέτρα στήριξης, που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μακροπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. «Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα, ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα προγραμματίζει τις ανάγκες των παραγωγών. Για παράδειγμα, ίσως τους δοθεί μία ένεση, για να αντέξουν δύο μήνες, όμως μετά θα έρθουν να πουν ότι δεν αντέχουν και με το δίκαιό τους. Πρέπει να έρθουν κάποιες λύσεις που θα απαλύνουν το πρόβλημα στους αγρότες. Μπορούν να γίνουν μειώσεις στις τιμές άλλων αγαθών, μπορούν να γίνουν διευκολύνσεις στις πληρωμές άλλων υποχρεώσεων. Δεν ξέρουμε πότε θα φέρει αποθέματα η Κυβέρνηση και σε τι τιμή θα τα πωλήσει».

«Δεν θα έχουμε ούτε γάλα, ούτε ψωμί στα ράφια»

Την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα βοηθήσουν τους αγρότες, αλλά και τους κτηνοτρόφους επεσήμανε και ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς, τονίζοντας πως αν δεν δοθεί σοβαρή στήριξη σε όλο αυτόν τον κόσμο, τα πράγματα είναι δύσκολα.

«Κανένας δεν μπορεί να αγοράσει τα αναγκαία, αφαιρούν ουσιώδη συστατικά από την τροφή των ζώων, όπως είναι η σόγια. Ταΐζουν χοντροειδή τροφές εκεί που μπορούν και τα αποτελέσματα είναι τραγικό. Αφαιρείς ενέργεια και η ποσότητα μειώνεται. Είναι αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να τους δώσουν πίστωση, επειδή και οι έμποροι έχουν δώσει αρκετά λεφτά. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Μαρτυρίες ατόμων, που λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καταγράφει και ο Παναγροτικός. «Όλοι χαροπαλεύουν. Άλλοι πουλούν τα ζώα τους, άλλοι μειώνουν πληθυσμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντιδρούν όπως ο καθένας πιστεύει ότι είναι καλύτερα».

Αυτό που επεσήμανε και ο κ. Καϊλάς είναι ότι και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και τα νοικοκυριά, αφού οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων, του ηλεκτρισμού δυσχεραίνουν πολύ την κατάσταση.

«Προβληματιζόμαστε κι εμείς καθημερινά και γνωρίζουμε πως αν δεν βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο, δεν θα έχουμε ούτε γάλα, ούτε ψωμί στα ράφια μας. Θα είναι άδεια και χωρίς πόλεμο, επειδή δεν θα υπάρχει κανένας να φέρει κάτι. Πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη η Κυβέρνηση, για να βοηθήσει αυτόν τον κόσμο, που είναι συνεχώς στα χωράφια τους και φροντίζουν τα ζώα τους».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει οξύνει την κατάσταση, όσον αφορά στις αυξήσεις των τιμών, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και πριν ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει μία αύξηση ανά δεκαετία και μετά παίρνει μία πτωτική τάση. Εκεί που υπήρχε μείωση στις τιμές, άρχισε ο πόλεμος και οι τιμές ανέβηκαν ξανά. Το πρόβλημα διογκώθηκε».

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Γεωργίας το πρόβλημα

Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων στέκεται η Επιτροπή Γεωργίας, η οποία αποφάσισε να εξετάσει το πρόβλημα, καλώντας την Κυβέρνηση να την ενημερώσει για τις κινήσεις που προβαίνει, ως προς την στήριξη αυτών των πολιτών.

«Έχουμε καταγγελίες ενώπιον μας και εμείς οι βουλευτές που έχουμε εγγράψει το θέμα, έχουμε διαπιστώσει ότι παρόλο που έχει ψηφιστεί νομοθεσία για δεκατρείς αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, εντούτοις ενώ τα κόστη παραγωγής των γεωκτηνοτρόφων αυξάνονται, δεν μετακυλύεται το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή. Δεν μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε αυξημένα ποσά», υπέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Μάλιστα, ο κ. Γαβριήλ έφερε παράδειγμα την τιμή των καυσίμων, που αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα, οι τιμές δεν ανεβαίνουν τόσο. «Τα αγγουράκια στο παζάρι πωλούνται 4-5 ευρώ το κιλό και ο παραγωγός αμείβεται με 80 σεντ. Αυτό είναι μία ανισότητα μεταξύ του κέρδους που έχει ο έμπορος και αυτό που παίρνει ο παραγωγός. Γι’ αυτό, που βρισκόμαστε εν μέσω της κρίσης της Ουκρανίας και θα υπάρχουν απώλειες στα σιτηρά, θέλουμε να ξέρουμε πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα».

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες