Τα αυξημένα κρούσματα και η αλλαγή στη διαχείριση-Πονοκέφαλος οι επαναλοιμώξεις

Την ώρα που η συζήτηση για περαιτέρω χαλαρώσεις έχει μείνει προς το παρόν στάσιμη, ώστε το Υπουργείο Υγείας, αλλά και οι αρμόδιοι σύμβουλοί του να μελετήσουν την επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται, τα κρούσματα έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, με το ποσοστό θετικότητας να παραμένει σταθερά σε πάνω από 5%.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τις 6,500, αλλά και η ραγδαία αύξηση που βλέπουμε στις νοσηλίες, έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει θέσει υπό το μικροσκόπιο την κατάσταση, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα ανάψει κόκκινο στις χαλαρώσεις. Η αύξηση αυτή δεν αντιστοιχεί στην αύξηση των σοβαρά νοσσούντων ή τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτιμάται ως καλή, ενώ στην φαρέτρα του Υπουργείου υπάρχουν και τα απαραίτητα όπλα, για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πάντως, η συζήτηση για μέτρα διαχείρισης της κατάστασης, αλλά και για πιθανές χαλαρώσεις, αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο υπουργός έχει ζητήσει από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, όπως προσέλθουν με ειδικές προτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για κατάργηση του SafePass και σε άλλους χώρους, αλλά και η κατάργηση της καθημερινής ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Διαφορετική αντιμετώπιση του ποσοστού θετικότητα από ό,τι στην αρχή

Η εξέλιξη της πανδημίας και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι αρμόδιοι τα τελευταία δύο χρόνια, τους έχει εφοδιάσει με τις κατάλληλες πληροφορίες και γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν το ποσοστό θετικότητας, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων.

«Κάθε φάση της πανδημίας, λόγω του ότι έχει άλλες συνισταμένες, είναι διαφορετική. Ο υψηλός αριθμός θετικότητας, σε αυτή τη φάση, μπορεί να αξιολογηθεί με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική βαρύτητα από ότι το αξιολογούσαμε και οφείλαμε να το αξιολογήσουμε στην αρχή της πανδημίας», εξήγησε στον REPORTER η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Ουσιαστικά, οι ειδικοί θεωρούν πως στη δεδομένη φάση δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, παρά την αύξηση στα κρούσματα, αλλά και την ίδια ώρα, να μην υπάρξει και εφησυχασμός, αφού δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος της πανδημίας.

«Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση, ο κίνδυνος για εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, αλλά και ο κίνδυνος αύξηση των θανάτων μειώνεται λόγω του τείχους ανοσίας που έχει χτιστεί στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό προέρχεται προτίστως από την ενισχυτική δόση και δευτερευόντως από την φυσική νόσηση από το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που έχει εκτεθεί στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, την Όμικρον και την υποπαραλλαγή της, ΒΑ2».

Η εικόνα, ωστόσο, στην αρχή της πανδημίας, τονίζει η δρ. Πανά, ήταν διαφορετική, αφού μετά την αύξηση στα κρούσματα, υπήρχε αύξηση στις νοσηλείες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, να ασκούνται σημαντικές πιέσεις στο σύστημα υγείας. «Ο στόχος της Κύπρου και των υπολοίπων χωρών είναι να ανοίξουμε την ψαλίδα, μεταξύ των ατόμων που δυνητικά μπορεί να μολύνονται από τον ιό και των ατόμων που θα καταλήγουν με σοβαρή νόσηση στα νοσοκομεία μας».

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, έχει φέρει στο τραπέζι νέα δεδομένα, με την Ευρώπη να έχει μπει σε μία νέα φάση, με αποτέλεσμα να ψάχνει νέους τρόπους αντιμετώπισης, ενώ την ίδια ώρα να μην επιβαρύνονται και οι υπόλοιπες παράμετροι.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεταβαίνουμε σε μία φάση, που οφείλουμε να αξιοποιούμε τους δείχτες της κοινότητας, όμως καθοριστικοί παράγοντες για τη διαχείριση και τη στρατηγική, πρέπει να είναι κυρίως οι νοσοκομειακοί δείκτες, που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε εξαρχής. Οι σκληροί δείκτες, για τις νοσηλείες και το θάνατο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πιο μεταδοτικό στέλεχος, που υπήρξε από την αρχή της πανδημίας, που φαίνεται να είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική και από την Όμικρον».

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι διανύαμε τον χειμώνα, αλλά και ένα ψυχρό κλίμα, κατά τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης, συμπεριλαμβάνεται στους λόγους που παρατηρήθηκε η αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες, αφού ευνοούσε τη διασπορά τη διασπορά, δεδομένου ότι οι πολίτες βρίσκονταν μαζεμένοι σε κλειστούς χώρους, ταυτόχρονα.

«Αν λάβουμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μία αύξηση της θετικότητας, όμως είναι αναμενόμενη. Το ζητούμενο είναι και εκεί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα, να πετυχαίνουμε μία ισορροπία, κρατώντας την κοινωνία ανοιχτή. Την ίδια ώρα, πρέπει να ξέρουμε ότι το τείχος ανοσίας δεν είναι στατικό, θα μειωθεί προϊόντος του χρόνου και αυτή τη στιγμή, η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις, για τη διάρκεια της ανοσίας από την ενισχυτική δόση».

Πονοκέφαλος οι επαναλοιμώξεις

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας και η ΣΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο, που είναι ο αυξημένος αριθμός των επαναλοιμώξεων, που αποδεικνύει την μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η ανοσία, που παρέχει η νόσηση, δεν είναι μεγάλης διάρκειας.

«Έχει να κάνει και με τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το πιο σημαντικό κομμάτι για την προστασία μας, είναι να έχει ο οργανισμός μας ικανοποιητική προστατευτική ανοσία, έναντι του συγκεκριμένου στελέχους που επικρατεί σε κάθε φάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες