Ζήτησε γνωμάτευση Σαββίδη για χαλούμι ο Καδής-Έπονται εξελίξεις για τα εκτός ΠΟΠ

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται το θέμα του χαλουμιού με τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή να αποτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα, για τα θέματα διαφορετικών ειδών του προϊόντος, που κυκλοφορούν στην αγορά και δεν είναι ΠΟΠ. 

Σε δηλώσεις του στη Βουλή για το πρότυπο του χαλουμιού, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρήστος Παπαπέτρου ανέφερε ότι τη Δευτέρα, ο Κώστας Καδής, αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να γνωματεύσει κατά πόσον αυτά τα χαλούμια μπορούν να κυκλοφορούν, παράλληλα με το ΠΟΠ.

«Εμείς ζητούμε αυτή η γνωμάτευση να γίνει κατεπείγον και το συντομότερο, γιατί πρέπει μετά τη γνωμάτευση, που όλοι υπολογίζουμε ότι δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία χαλουμιού εκτός ΠΟΠ, τότε πρέπει όλα τα χαλούμια που κυκλοφορούν εκτός ΠΟΠ να αποσυρθούν», ανέφερε. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι θα βοηθηθούν και οι κτηνοτρόφοι να μετακυλήσουν και μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής, παραδείγματος χάριν στο αιγινό και πρόβειο γάλα, το οποίο παραλαμβάνεται σήμερα σε τιμές προ πενταετίας και δεν είναι διατεθειμένοι οι μεγάλοι τυροκόμοι να αυξήσουν την τιμή παραλαβής του γάλακτος». «Εάν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός σημαίνει αμέσως θα λειτουργήσει η αγορά και θα αυξηθούν και οι τιμές που παραδίδουν το γάλα οι βοσκοί μας», συμπλήρωσε.   

Από την πλευρά του ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «έχουμε ζητήσει σαν αγροτικές οργανώσεις τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και τρεις πυλώνες. Στήριξη αιγοπροβατοτρόφων είναι μια άμεση στήριξη εντός Απριλίου. Δεύτερος πυλώνας είναι όσον αφορά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τρίτος πυλώνας είναι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που παίρνουν οι τυροκόμοι και αυτό θα μπορεί να γίνει όταν θα φύγουν τα αποθέματα. Για αυτό το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός και στους τυροκόμους για να φύγουν αυτά τα αποθέματα», σημείωσε.

Όπως είπε, τα αποθέματα έχουν πέσει στο ελάχιστο από ότι ήταν πριν δύο, τρεις μήνες.

«Έχουν εξαχθεί δηλαδή ποσότητες χαλουμιού. Άρα μιλάμε μικρό κονδύλι που θα χρειαστεί το κράτος να βοηθήσει. Ώσπου υπάρχουν αποθέματα δεν θα μπορούν να έχουν ανάγκη οι τυροκόμοι να παίρνουν γάλα για να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος», κατέληξε.

Δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στην ποσόστωση γάλακτος του χαλουμιού

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «ο φάκελος έχει περάσει με συγκεκριμένες προδιαγραφές και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τις τηρήσουμε».

Εξήγησε ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις για διαφοροποιήσεις, που δεν αφορούν μόνο την ποσόστωση του γάλακτος, όμως, όσον αφορά την ποσόστωση, δεν υπήρξε συμφωνία. «Θα γίνουν διαφοροποιήσεις ήσσονος σημασίας, που αφορούν το σχήμα, το βάρος, το ποσοστό υγρασίας, τις φυλές των ζώων, που όλοι τις επιθυμούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον χειρισμό περιπτώσεων που ενδεχομένως να αποκλίνουν από το ΠΟΠ και κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε η γνώμη της νομικής υπηρεσίας, για να καθοδηγήσει για τον χειρισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας