Με κάθε λαμπρότητα τιμά την 25η Μαρτίου η Κύπρος-Το πρόγραμμα σε κάθε επαρχία

Με κάθε λαμπρότητα ετοιμάζεται να τιμήσει την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 η Κύπρος. 

Έπειτα από δύο χρόνια που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, οι εορτασμοί επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς και οι επαρχίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις παρελάσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία.

Επαρχία Λευκωσίας

Πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, στις 10.00 το πρωί, χοροστατούντος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Ζαχαρία Κουλία και του Πρέσβη της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου. Ο κ. Παπαμελετίου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στις 11.00 π.μ. ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνοδευόμενος από τον Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρέσβη της Ελλάδας, θα δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης, από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις.

Επαρχία Λεμεσού

Οι εορτασμοί της Λεμεσού για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ξεκινούν σήμερα με λαμπαδηφορία και κορυφώνονται αύριο, με την καθιερωμένη παρέλαση επί της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ.’

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή για τους εορτασμούς της Λεμεσού, η λαμπαδηφορία από Σώμα Προσκόπων θα ξεκινήσει στις 18:30 και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λανίτειο, λεωφόρος Μακαρίου Γ’, φώτα Συμιλλίδη, οδός Κασσιανής.

Αύριο, οι εορτασμοί αρχίζουν στις 5.55, με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και εωθινό στους δρόμους από τη Φιλαρμονική του Λανιτείου και μπάντα κρουστών Προσκόπων και Οδηγών.

Στις 7:00 θα γίνει η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (επαρχιακή διοίκηση), όπου θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Λανιτείου Λυκείου.

Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10:00, στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει  ο Α’ λειτουργός δημοτικής εκπαίδευσης Γενεθλής Γενεθλίου.

Θα ακολουθήσει πομπή προς το Μνημείο της Πλατείας Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις, ενώ τιμές θα αποδώσει τμήμα της Ε.Φ., με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου και θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν στις 11:45, με την καθιερωμένη παρέλαση επί της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, μπροστά από τη νότια είσοδο του σταδίου του Λανιτείου.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, Οδηγοί, Πρόσκοποι, μέλη της Πολιτικής Άμυνας καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

Στις 18:00 θα γίνει η υποστολή της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Λανιτείου και Τμήματος της Εθνικής Φρουράς.

Θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία από Σώμα Κυπρίων Οδηγών, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου και δια μέσου του Πενταδρόμου, της Αγίας Ζώνης και της λεωφόρου Μακαρίου Γ’, θα καταλήξει στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου.

Επαρχία Λάρνακας

Σήμερα πραγματοποιούνται στα σχολεία της πόλης και επαρχίας, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης ενδοσχολικοί εορτασμοί.

Στις 8 απόψε ο Δήμος Λάρνακας πραγματοποιεί πανηγυρικό εορτασμό των Εθνικών Επετείων 25ης Μαρτίου κα 1ης Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος», με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο και τον Πρέσβη της Ελλάδας.

Αύριο Παρασκευή 25η Μαρτίου οι εορτασμοί θα αρχίσουν με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Γύρω στις 7 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία του Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των αρχών της πόλης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Αντρέας Σοφοκλής.

Γύρω στις 11.15 θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Αγαλμα της Ελευθερίας ενώ τριάντα λεπτά αργότερα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Χειμώνας. Μετά τη δοξολογία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση.

Στην Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί μετά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Χρυσελεούσα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αννα Χριστοδούλου, Θεολόγος στο Γυμνάσιο Αθηένου. Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση.

Στα Λιβάδια η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.15 το πρωί στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Μαρία Λοϊζίδου-Δαπόλα, Διευθύντρια του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών. Θα ακολουθήσει γύρω στις δέκα η καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στο Συνοικισμό Λιβαδιών.

Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία λίγο μετά τις 9 το πρωί και μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Αννα Βασιλείου, Φιλόλογος του Γυμνασίου – Λυκείου Λευκάρων.  

Στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Σπύρος Κέττηρος.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «λόγω της αυριανής παρέλασης στη λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) θα ισχύσουν συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα η λεωφόρος Αθηνών θα παραμείνει κλειστή από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαρτίου μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής 25 του μήνα. Επίσης κατά τις συγκεκριμένες ώρες θα παραμείνουν κλειστοί και οι παρόδιοι δρόμοι που οδηγούν στην λεωφόρο Αθηνών».

Προστίθεται ότι «κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ρυθμίσεων θα τοποθετηθούν κατάλληλα σήματα τροχαίας, απαγορευτικές και κατευθυντήριες πινακίδες παράκαμψης. Παράλληλα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη διακίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Σημειώνεται ότι «η πρόσβαση και η στάθμευση στην λεωφόρο Αθηνών, κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δεν θα επιτρέπεται. Όσα οχήματα παραμείνουν σταθμευμένα, θα μετακινηθούν με ρυμουλκό και ο Δήμος Λάρνακας απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Αστυνομίας και της Τροχονομίας του Δήμου».

Επαρχία Αμμοχώστου

Στον Δήμο Παραλιμνίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 το απόγευμα Λαμπαδηφορία και θα ακολουθήσει πάνδημος εορτασμός των Εθνικών Επετείων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου.

Ο εορτασμός θα περιλαμβάνει καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Φλόγα Ελευθερίας εις των Ηρώων Γην» από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου και ομιλήτρια θα είναι η Μαρία Μυλωνά, Φιλόλογος του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

Αύριο Παρασκευή 25 Μαρτίου θα γίνει γενική κωδωνοκρουσία στους Ιερούς Ναούς της περιοχής ενώ στις 06.30 θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Η πανηγυρική δοξολογία  θα τελεστεί γύρω στις 09.30, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και στη συνέχεια η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου 1ης Απριλίου.

Στην Αγία Νάπα η δοξολογία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου Χρίστος Σενέκης.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 08.30 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Σωτήρας και κατάθεση στεφάνων ενώ γύρω στις δέκα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Στη Δερύνεια η δοξολογία θα τελεστεί στις 09.00 στην εκκλησία Αγίων Πάντων και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Aντρος Καραγιάννης.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Ανδρέας Γρηγορίου.

Θα ακολουθήσει γύρω στις 10 η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αμμοχώστου.

Επαρχία Πάφου

Με κάθε λαμπρότητα τιμά τα δύο μεγάλα ορόσημα της πορείας του Ελληνισμού, την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου του 1955, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πάφου και σημειώνει πως στις δύσκολες στιγμές, που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το έθνος, η στροφή όλων σ’ ένα ταξίδι μνήμης είναι υπό τις περιστάσεις, υπέρτατο χρέος και καθήκον.

Οι επίσημοι εορτασμοί μετά από δύο χρόνια πανδημίας ξεκίνησαν το πρωί με ενδοσχολικούς εορτασμούς και στέψη μνημείων ενώ  το βράδυ θα πραγματοποηθεί η μεγάλη εορταστική εκδήλωση, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕ.ΠΑ.Κ Παντελή Κελίρη, με θέμα: « Η 25Η Μαρτίου 1821 και η 1η Απριλίου 1955 εξ Επόψεως Ρωμιοσύνης» χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Σωτήρη Καραγιώργη, Στέλιο Κακογιάννη, Θεοφανώ Χαραλαμπίδου και από τη Χορωδία και Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πάφου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 25 Μαρτίου, με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.  Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, περιλαμβάνουν ακόμη στέψη μνημείων από Μαθητές, Σωματεία και Οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς (24 – 31 Μαρτίου).

Εκδηλώσεις διοργανώνονται και στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρωί σήμερα έγινε στέψη των προτομών των ηρώων Γεωργίου Στυλιανού – Αντώνη Ρωσσίδη και της στήλης του εθνοφρουρού Μιχαήλ Μιχαλάκη από μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Πόλης Χρυσοχούς. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ενδοσχολικούς εορτασμούς. 

Αύριο 25η Μαρτίου οι εκδηλώσεις ξεκινούν με εωθινό στους δρόμους της πόλης από την μπάντα του Γυμνασίου και Λυκείου – Τεχνικής Σχολής Πόλεως. Η μπάντα θα διέλθει αύριο το πρωί από τους κυριότερους δρόμους της πόλης και θα ακολουθήσει η έπαρση σημαιών στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Πόλεως με την συμμετοχή αντιπροσωπειών μαθητών των εκπαιδευτηρίων Πόλεως. 

Ακολουθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς χοροστατούντος του Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου συμπαραστούμενου από τον Ιερό Κλήρο της Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς. Την κυβέρνηση στη δοξολογία  θα εκπροσωπήσει  η Α. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Ηλιάνα Χαραλάμπους. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει  ο Β.Δ. Φιλολογικών Μαθημάτων του Γυμνασίου Πόλεως Χρυσοχούς Δημήτρης Παμπόρης. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα , θα περάσει από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ και θα καταλήξει στην Δημοτική Αγορά.  Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχτούν  η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ο Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Π. Χρυσοχούς και οι επίσημοι από εξέδρα στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ. 

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα