Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ
20:01 - 24 Μαρτίου 2022
Το μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να έχει ρόλο στη νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συμβάλει στην απεξάρτιση από το ρωσικό φυσικό αέριο, έστειλε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί προνόμιο για τον ίδιο ότι ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που καλωσόρισαν τον Τζο Μπάιντεν «έναν παλιό φίλο», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Ευρωπαϊκό Σμβούλιο, υποδεικνύοντας πως τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν πως ο δυτικός κόσμος ήταν και παραμένει πιο ενωμένος από ποτέ στην απάντησή του.
At the first session of #EUCO, also in the attendance of @POTUS. Discussion on the war in Ukraine provoked by Russia. The silver lining to these tragic events is that the western world, the EU included, has been and remains more united than ever before in its response. pic.twitter.com/bCcZAlCk9Q
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 24, 2022
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ως απάντηση στη ρωσική επίθεση αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες απώλειες ζωών, καταστροφών και εκτοπισμένων», εγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Ενώ ελπίζουμε στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, θα απαιτηθεί μια ανανεωμένη αρχιτεκτονική για την προστασία της ασφάλειας και των αξιών μας. Η Κύπρος πρέπει να βρει τη θέση της σε αυτήν την νέα αρχιτεκτονική, όπου το σύστημα που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία του Ελσίνκι είναι σημαντκό καθώς επίσης και μια νέα πραγματικότητα βασισμένη σε κανόνες που θα γίνει σεβαστή από όλους. Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
«Στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσαμε να δούμε τη δημιουργία ενεργειακών διαδρόμων για την εξαγωγή φυσικού αερίου και καθαρότερης ενέργειας στις αγορές της ΕΕ, μέσω κατάλληλων υποδομών», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής
Στον απόηχο της σημερινής απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν αλλά και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι ο οποίος θα απευθυνθεί μέσω βίντεο στους ευρωπαίους ηγέτες και στον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να συζητήσει από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θα επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το ευρωπαϊκό μπλοκ αλλά και το πως θα απαντήσει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και την αξίωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνεται η Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει στις ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής με Μπάιντεν και Ζελένσκι-Στο τραπέζι νέες κυρώσεις
Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα απαντήσουμε
Ερωτηθείς για την απειλή των χημικών όπλων, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν ο κ. Πούτιν τα χρησιμοποιούσε, αλλά «η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».
Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από τη G20 - ένα θέμα που έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες.
«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε.
Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε, καθώς και στην επιβολή «του πιο σημαντικού καθεστώτος οικονομικών κυρώσεων που έχει υπάρξει ποτέ» για να «σακατευθεί» η οικονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπάιντεν: Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα απαντήσουμε
