Προειδοποιεί ο Μακρόν-«Αναπόφευκτος ο λιμός σε 12-18 μήνες αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα»

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την Κίνα «μια δύναμη μεσολάβησης και μετριοπάθειας» - «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα εμπλακεί σε καμία κλιμάκωση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει “υπευθυνότητα” και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες “αναπόφευκτο λιμό”, με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε στη Γαλλία εξαιτίας εταιρειών, όπως η Renault και η Leroy Merlin, οι οποίες αποφάσισαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι στόχος ήταν να σταματήσει ο πόλεμος και να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις, αλλά και να «περιοριστεί ο αντίκτυπος στις οικονομίες μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν είπε ότι ζήτησε από όλες τις γαλλικές εταιρείες «που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις» να «σεβαστούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Γαλλίας», είπε. Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι υπάρχουν πιέσεις και κίνδυνοι για τη φήμη αυτών των εταιρειών, και ως εκ τούτου, «είναι επιλογή των διευθυντών αυτών των εταιρειών να εκτιμήσουν ανάλογα με τις ισορροπίες τους, τις δραστηριότητές τους και να κάνουν τις επιλογές που τους εξυπηρετούν».

Στο μεταξύ, ο  Μακρόν  παραδέχτηκε, πριν ξεκινήσει η σύνοδος της ΕΕ, ότι δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να έχουν αποτελέσματα «τις επόμενες ώρες ούτε τις επόμενες ημέρες» και επέμεινε ότι «πρέπει να γίνει συνεχής διάλογος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για «να κατανοήσει καλύτερα τα όρια».

Ο Μακρόν είπε ακόμα για τις συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινγκπίνγκ πως «είχα απέναντί ​​μου έναν ηγέτη που συμμεριζόταν τις ανησυχίες μας και διαφωνούσε με τον πόλεμο».

«Νομίζω ότι η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να είναι μια δύναμη μεσολάβησης και μετριοπάθειας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κίνα «σε αυτή τη βάση». «Θέλω να πιστεύω» ότι η Κίνα «δεν θα συμμετάσχει σε καμία κλιμάκωση».

Στο θέμα των κυρώσεων, ο Μακρόν είπε πως «η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μεγαλώνει. Και η πίεσή μας θα αυξηθεί ώστε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρήνη με κάθε μέσο». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η δασμολογική φόρμουλα Τραμπ προκαλεί σύγχυση και τιμωρεί τους φτωχούς
«Φάμπρικα» παράνομης διακίνησης νυφών στην Κίνα-Ανησυχητική η αύξηση
Ζητά προσωρινό πάγωμα επενδύσεων από γαλλικές εταιρείες στις ΗΠΑ ο Μακρόν
Δεν το μελέτησαν και πολύ καλά-Ακόμη και σε έδαφος αμερικανικής βάσης επέβαλε δασμούς ο Τραμπ
Επιμένει στην ορθότητα των δασμών του ο Τραμπ-«Οι ΗΠΑ θα βγουν πιο ισχυρές»
Μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Στρέφονται στον χρυσό οι επενδυτές
Ο Τραμπ παίρνει ένα πολιτικό ρίσκο συμπαρασύροντας κάθε Αμερικανό μαζί του-Έτοιμος ο πλανήτης για εμπορικό πόλεμο
Οι ρίζες του προστατευτισμού και τα μαθήματα της ιστορίας
Στους 1,400 οι ύποπτοι μετά το κλείσιμο μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παιδεραστών στον κόσμο
Δοκίμασε να επισκεφθεί την πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου, τους πήγε δώρο coca cola και βρέθηκε στη φυλακή