Στο προσκήνιο ξανά η πανδημία-Η Όμικρον2, οι επαναλοιμώξεις και οι εμβολιασμοί

Σε ποσοστό 74% έχει επικρατήσει το υποστέλεχος Όμικρον2 στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται οι υψηλοί αριθμοί στη θετικότητα αλλά και στα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή της με τον Υπουργό Υγείας, το υποστέλεχος, που είναι πιο μεταδοτικό, φαίνεται πως πλέον κυριαρχεί και στην Κύπρο.

Παρά την υψηλή μεταδοτικότητα, πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σοβαρή η νόσηση που προκαλεί. Οι νοσηλείες αυξάνονται, ωστόσο,  λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ο πλέον σκληρός δείκτης, αυτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δεν έχει μέχρι στιγμής χτυπήσει καμπανάκι, γι’ αυτό και οι επιστήμονες αποφάσισαν να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης σε δύο εβδομάδες, επαρκές χρονικό διάστημα για να διαφανεί σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι αύξηση περιστατικών καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη στα μικρά παιδάκια κάτω των τριών ετών, καθώς και τους ηλικιωμένους, για τους οποίους υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυξημένο είναι και το ποσοστό επαναλοιμώξεων, καθώς, όπως ανέφερε στον REPORTER η Δρ. Μαρία Κολιού, υπήρξαν περισσότερες από 3000 την περασμένη εβδομάδα. Από πλευράς του, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του «Άλφα», ο Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης ανέφερε ότι επαναλοιμώξεις στην πλειοψηφία τους δεν αφορούν άτομα που νόσησαν πρόσφατα, όμως τα πρόσωπα αυτά είναι σε ποσοστό 85% ανεμβολίαστα.

Γι’ αυτό και, όπως τόνισε η Δρ. Κολιού, ο εμβολιασμός παραμένει εξαιρετικά σημαντικός στην παρούσα φάση και πρέπει όσοι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, να σπεύσουν να την βάλουν. Υπογράμμισε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 30 φορές λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τους ανεμβολίαστους ή τους μερικώς εμβολιασμένους. Ερωτηθείσα αναφορικά με τις τέταρτες δόσεις, ανέφερε ότι πιθανόν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες, αλλά δεν έχει βρεθεί ότι βοηθά στις νεότερες ομάδες. Αντιθέτως, η τρίτη δόση προσφέρει σημαντική προστασία.

Σε ό,τι αφορά στους παράγοντες που οδήγησαν στην έξαρση των τελευταίων ημερών, με αριθμό κρουσμάτων που ξεπέρασαν τις 5000 και θετικότητα που κινείται πάνω από το 4%, η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για συνδυασμό. Η επικράτηση και υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, η εποχικότητα, η μη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, παράλληλα με την πανδημική κόπωση, φαίνεται όλα να συμβάλλουν στην τάση που διαμορφώνεται, η οποία εμφανίζεται και στο εξωτερικό.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες συμφωνούν πως ακόμη μεγαλύτερη σημασία προσλαμβάνει η προσωπική ευθύνη που επιδεικνύει ο κάθε πολίτης. «Πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας», υπέδειξε η Δρ. Κολιού. Πέραν της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος, θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, να τηρούμε τις αποστάσεις μας από τους διπλανούς και να αερίζουμε σωστά τους χώρους μας. Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε ακόμα λίγο για αγκαλιές και φιλιά, μέχρι να είναι ασφαλές.

Πράσινο από το Υπουργικό

Σημειώνεται ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για υιοθέτηση των συστάσεων της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών για επέκταση των εμβολιασμών. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 12 ετών, μετά την πάροδο έξι μηνών από τη δεύτερη δόση.

Αποφασίστηκε, επίσης, χορήγηση τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 70 που έχουν συμπληρώσει πέντε μήνες από την τρίτη δόση, καθώς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων ατόμων, που έχουν περάσει πέντε μήνες από την λήψη της τρίτης τους δόσης. Περαιτέρω, δικαιούχοι της τέταρτης δόσης θα είναι οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές. Η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και η διαδικασία που θα ακολουθείται θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό