Βροχή ακυρώσεων σε dealers για αγορές οχημάτων-Παράπονα για αυξήσεις τιμών

Τεράστιο πλήγμα δέχονται οι πωλητές μεταχειρισμένων οχημάτων το τελευταίο διάστημα, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, φαίνεται να είναι και ο λόγος της αισθητής μείωσης στις πωλήσεις οχημάτων τους. Μάλιστα, μεγάλη μερίδα των αγοραστών που αντιστοιχεί σε 30%, είναι από την Ουκρανία και τη Ρωσία, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να αδυνατούν να βρίσκονται στη νησί μας και έτσι έχουν αναβάλει την οποιαδήποτε αγορά μεταχειρισμένου οχήματος που είχαν προϋπογράψει και συμφωνήσει προηγουμένως. 

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, αλλά και με τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, ο χώρος των πωλητών αυτοκινήτων φαίνεται να υποφέρει, αφού η μια ακύρωση αγοράς οχήματος έρχεται μετά την άλλη. Σε συνδυασμό επίσης με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία αλλά και με τις αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται σε αρκετούς κλάδους, φαίνεται να τραβάνε... πίσω οι πολίτες για την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος. 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Ανδρέας Σιήκκης, αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που ταλανίζει τον χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων, για να σταθεί ιδιαιτέρως στα θέματα που βασανίζουν την Πάφο.

«Αυτή τη στιγμή, το κτύπημα που δεχόμαστε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι τεράστιο γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 30% των πελατών μας είναι Ουκρανοί και Ρώσοι. Αυτοί οι άνθρωποι στην παρούσα φάση δεν βρίσκονται στην Κύπρο και έχουν ακυρώσει ήδη κάποιες πράξεις που ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν. Ο κλάδος μας, ειδικά στην Πάφο, έχει επηρεαστεί αρκετά, επειδή δεν υπάρχουν μέσα συγκοινωνίας. Υπάρχει μια μικρή κινητικότητα ωστόσο, στις πωλήσεις φθηνών οχημάτων γιατί οι εργαζόμενοι που έρχονται να δουλέψουν, είναι συνήθως Πόντιοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σύριοι κτλ. Είναι άνθρωποι που έχουν ως πρώτη ανάγκη το αυτοκίνητο και υπάρχει ζήτηση γενικά στο επάγγελμά τους».

Ο τομέας των πωλητών οχημάτων, σημείωσε ο κ. Σιήκκης, «δυστυχώς, είναι ο τομέας που δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα. Εκεί που πάει να σταθεί και να ορθοποδήσει η οικονομία και το παζάρι, δεχόμαστε συνεχώς κτυπήματα. Μια ο κορωνοϊός, μια τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, είμαστε μια ομάδα επιχειρηματιών που δεχόμαστε συνεχώς κτυπήματα».

Την ίδια ώρα, όπως είναι αναμενόμενο, έχει υπάρξει αισθητή μείωση στις πωλήσεις ακριβών και μεγάλων οχημάτων, το τελευταίο διάστημα, λόγω και της επικρατούσας κατάστασης. «Φθάνουν γενικά παράπονα κοντά μας και αφορούν τα καινούργια αυτοκίνητα, τα οποία έχουν ήδη ακριβώσει περίπου δυο με τρεις χιλιάδες, αυτοκίνητα που η αξία τους είναι δέκα με είκοσι χιλιάδες. Παραπονιέται ο κόσμος ότι έχουν ακριβώσει τα αυτοκίνητα, γιατί εκεί που ξεκίνησε η μείωση και θα μπαίναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με χαμηλές τιμές οχημάτων, επανήλθαν στα ακριβά. Ο  κόσμος είναι λογικό να παραπονιέται γιατί δεν μεγαλώνει το εισόδημά τους, δεν αυξάνονται τα μεροκάματα και την ίδια ώρα ακριβαίνουν τα πάντα».

Παράλληλα με τα προβλήματα και τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις αγοράς οχημάτων, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι οι πωλήσεις οχημάτων μέσω διαδικτύου, όπου ιδιώτες καταφέρνουν να κάνουν το δικό τους παζάρι και την ίδια ώρα να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες, μοσχοπωλώντας τους πεπαλαιωμένα οχήματα σε δήθεν τιμή ευκαιρίας. 

Όπως υπέδειξε ο κ. Σιήκκης, «αυτό το φαινόμενο δεν επικρατεί ανάμεσα στους dealers γιατί με την κατάσταση δεν τους επιτρέπονται αυτά, καθώς προσέχουν τη δουλειά τους. Είναι κάτι που γίνεται διαδικτυακά αυτό, όπου ανυποψίαστος κόσμος τηλεφωνεί στους πωλητές, βρέθονται κάπου, το αγοράζουν και φεύγουν. Εκεί υπάρχουν πολλά προβλήματα γιατί τον dealer θα τον βρεις και θα του κάνεις το παράπονό σου, ενώ με τους ιδιώτες, θα σου το πωλήσουν και δεν θα τους βρεις πουθενά μετά εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό