Αρχίζει η συζήτηση για την άδεια μητρότητας-Η πρόταση ενώπιον της Βουλής

Στο πλευρό των γυναικών, που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, όμως δεν ικανοποιούνται με την άδεια μητρότητας, θέλει να σταθεί το Κίνημα Οικολόγων, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, ο πρόεδρος του κόμματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Συγκεκριμένα, αρχίζει στην Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση για την πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου και σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αναφέρεται στη σελίδα της Βουλής, είναι η παραχώρηση δικαιώματος σε δικαιούχο άδειας μητρότητας να επιλέγει κατά πόσο θα λαμβάνει άδεια μητρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, νοουμένου ότι το εν λόγω διάστημα δεν ξεπερνά τις πενήντα δύο (52) εβδομάδες.

«Η άδεια μητρότητας, για ένα παιδί, είναι τέσσερις μήνες και η μητέρα δικαιούται και ένα ποσό, που δίνεται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αυτό που θέλουμε, με την πρόταση νόμου είναι να επεκταθεί η άδεια μητρότητας και να διαλέγει η μητέρα πώς θα πάρει εκείνα τα λεφτά. Δεν θα αυξηθούν τα λεφτά, θα αυξηθεί η περίοδος που θα είναι η άδεια μητρότητας», εξήγησε στον REPORTER ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ουσιαστικά, με βάση την πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου, θα δίνεται επιλογή στην μητέρα, αν θέλει να επεκτείνει την άδεια μητρότητάς της ή όχι, ωστόσο δεν θα πάρει επιπρόσθετη βοήθεια από την Κυβέρνηση, από πλευράς εισοδήματος. Η εν λόγω πρόταση είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη θητεία της Επιτροπής Εργασίας, αφού είχε ετοιμαστεί το 2017. Μάλιστα, οι Οικολόγοι είχαν κάνει έρευνα, είχαν επαφές με τους εμπλεκόμενους και το κλίμα ήταν ευνοϊκό.

«Κατατέθηκε το 2017, έχει επανακατατεθεί πριν μερικούς μήνες και πήρε σειρά στην Επιτροπή. Είναι η συνέπεια που επιδεικνύει η Επιτροπή να εξετάζει τις προτάσεις νόμου, που είναι κατατεθειμένες στο χαρτοφυλάκιο της», επεσήμανε ο πρόεδρος της υφιστάμενης Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλίας.

Οι αλλαγές που έγιναν το Νοέμβριο

Εξάλλου, το Υπουργείο Εργασίας είχε προβεί σε αλλαγές, τον περασμένο Νοέμβριο, όσον αφορά στην άδεια μητρότητας, με στόχο να δοθούν κίνητρα προς τα νέα ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο, βάσει του οποίου επεκτεινόταν η άδεια μητρότητας σε γυναίκες που γεννούσαν το δεύτερο ή τρίτο παιδί τους ή το παιδί μετά το τρίτο. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα της υπουργού, που έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η άδεια μητρότητας αυξάνεται, κατά 4 εβδομάδες, εάν πρόκειται για δεύτερο τοκετό ή για απόκτηση δεύτερου παιδιού με υιοθεσία ή μέσω παρένθετης μητέρας, και κατά 8 εβδομάδες, εάν πρόκειται για τρίτο ή μεταγενέστερο τοκετό ή για απόκτηση τρίτου ή μεταγενέστερου παιδιού με υιοθεσία ή μέσω παρένθετης μητέρας.

Το ανάλογο επίδομα μητρότητας θα συνεχίσει να καταβάλλεται στη μητέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων του 2010-2021, εφόσον αυτή συνεχίσει να βρίσκεται σε άδεια μητρότητας για τις εν λόγω επιπρόσθετες περιόδους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό