Ενώπιον Υπουργικού η τέταρτη δόση-Οι παράγοντες που έφεραν εκτόξευση κρουσμάτων

Την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 4%, η Κύπρος έχει αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά χαλαρότητας, αφού οι χαλαρώσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, η αύξηση των τελευταίων ημερών και ειδικότερα χθες που καταγράφηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες κρούσματα, φαίνεται ότι έβαλε τους αρμόδιους σε δεύτερες σκέψεις.

Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθούν την κατάσταση, όπως εξελίσσεται καθημερινά, με τους δείκτες των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και να καθορίζουν τα επόμενά τους βήματα. Όπως φαίνεται, η ραγδαία αύξηση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα, έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους να κάνουν δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στη συζήτηση των χαλαρώσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει οι εισηγήσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση μάσκας, αλλά και τον αριθμό των τεστ, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτές οι χαλαρώσεις έχουν μπει σε πάγο. Το Υπουργείο Υγείας, μη θέλοντας να γκρεμίσει όλα αυτά που έχτισε τις τελευταίες ημέρες, με τις μικρές χαλαρώσεις που έχει δώσει, κλίνει προς την πλευρά του παγώματος των συζητήσεων, ώστε να δοθούν κάποιες μέρες, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να προχωρήσει με τις συζητήσεις.

Την άποψη του Υπουργείου φαίνεται να ενστερνίζονται και οι πλείστοι επιδημιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως στην παρούσα φάση, δεν προσφέρει κάτι η λήψη περαιτέρω χαλαρώσεων, δεδομένου και του γεγονότος ότι είχαν δοθεί μικρές ελευθερίες τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα ήταν καλό να περιμένουμε ένα δεκαπενθήμερο, πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις. Ας περιμένουμε να ρίξουμε πρώτα τον αριθμό των κρουσμάτων μας και μετά συνεχίζουμε τη συζήτηση», εξήγησε στον REPORTER, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πάντως, η συζήτηση για τη λήψη μέτρων παραμένει σταθερή, αφού στην ατζέντα των ειδικών δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο της αυστηροποίησης των υφιστάμενων αποφάσεων, για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αφού τότε άρχισαν να δίνουν δείγματα γραφής οι χαλαρώσεις, που είχαν επιβληθεί πριν τα καρναβάλια. Οι ειδικοί, μελετώντας τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους, έχουν αποδώσει την αύξηση που παρατηρείται, σε τρεις παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά στις χαλαρώσεις που υπάρχουν, αφού ο κόσμος έχει τη δυνατότητα για περισσότερες συναναστροφές, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες επαφές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι πολίτες θεώρησαν ότι με τις χαλαρώσεις, σημαίνει πάμε καλά και ξέχασαν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Τρίτος παράγοντας είναι η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η Α2, η οποία φαίνεται ότι επικρατεί και είναι ακόμη πιο μεταδοτική.  

«Ευτυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερα νοσογόνα στελέχη. Επομένως, η αύξηση των κρουσμάτων δεν μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, που είναι ο σκληρός δείκτης που κοιτάζουμε. Λόγω της ψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ο πληθυσμός είναι προστατευμένος από βαριά νοσηλεία και σε αρκετές περιπτώσεις αποτρέπει τη μόλυνση. Δεν πιεζόμαστε στον ίδιο βαθμό όπως και στο παρελθόν, που δεν είχαμε τα εμβόλια και είχαμε πιο παθογόνα στελέχη».

Το μπαλάκι στο Υπουργικό για την τέταρτη δόση

Την ίδια ώρα, η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί, από πλευράς της Ειδικής Επιτροπής, για τα εμβόλια και ετοιμάστηκε ήδη πρόταση, την οποία κατέχει ο υπουργός Υγείας.

Από πλευράς του, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα αναμένεται να καταθέσει την πρόταση ενώπιον των υπόλοιπων υπουργών, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του υπουργού, αναφέρει ότι η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί στους ανοσοκατασταλμένους και τους υπερήλικες, ενώ στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόταση για επέκτασή της στο γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ
Παρουσιάστηκαν οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων
Στο 44% η βροχόπτωση-Χαμηλή η πληρότητα στα φράγματα
Ενημερώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για χαμηλόμισθους οι συντεχνίες-Έκαναν αρχή με το ΑΚΕΛ
Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Θα επηρεάσει λιγότερα από δέκα άτομα»
Ενέκρινε την καταβολή χριστουγεννιάτικου δώρου το Υπουργικό-Ποιοι οι δικαιούχοι
Αβάσιμες οι ανησυχίες για ανισορροπίες στις ιεραρχικές δομές λέει η Ισότητα
Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Στις 1800 οι οικογένειες που ζήτησαν στήριξη ενόψει Χριστουγέννων-Αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι
Σε τρεις εβδομάδες στην Κύπρο ο εξοπλισμός για τα λεωφορεία-Στη Βουλή για απαντήσεις ο Βαφεάδης