Ενώπιον Υπουργικού η τέταρτη δόση-Οι παράγοντες που έφεραν εκτόξευση κρουσμάτων

Την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 4%, η Κύπρος έχει αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά χαλαρότητας, αφού οι χαλαρώσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, η αύξηση των τελευταίων ημερών και ειδικότερα χθες που καταγράφηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες κρούσματα, φαίνεται ότι έβαλε τους αρμόδιους σε δεύτερες σκέψεις.

Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθούν την κατάσταση, όπως εξελίσσεται καθημερινά, με τους δείκτες των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και να καθορίζουν τα επόμενά τους βήματα. Όπως φαίνεται, η ραγδαία αύξηση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα, έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους να κάνουν δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στη συζήτηση των χαλαρώσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει οι εισηγήσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση μάσκας, αλλά και τον αριθμό των τεστ, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτές οι χαλαρώσεις έχουν μπει σε πάγο. Το Υπουργείο Υγείας, μη θέλοντας να γκρεμίσει όλα αυτά που έχτισε τις τελευταίες ημέρες, με τις μικρές χαλαρώσεις που έχει δώσει, κλίνει προς την πλευρά του παγώματος των συζητήσεων, ώστε να δοθούν κάποιες μέρες, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να προχωρήσει με τις συζητήσεις.

Την άποψη του Υπουργείου φαίνεται να ενστερνίζονται και οι πλείστοι επιδημιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως στην παρούσα φάση, δεν προσφέρει κάτι η λήψη περαιτέρω χαλαρώσεων, δεδομένου και του γεγονότος ότι είχαν δοθεί μικρές ελευθερίες τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα ήταν καλό να περιμένουμε ένα δεκαπενθήμερο, πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις. Ας περιμένουμε να ρίξουμε πρώτα τον αριθμό των κρουσμάτων μας και μετά συνεχίζουμε τη συζήτηση», εξήγησε στον REPORTER, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Πάντως, η συζήτηση για τη λήψη μέτρων παραμένει σταθερή, αφού στην ατζέντα των ειδικών δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο της αυστηροποίησης των υφιστάμενων αποφάσεων, για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αφού τότε άρχισαν να δίνουν δείγματα γραφής οι χαλαρώσεις, που είχαν επιβληθεί πριν τα καρναβάλια. Οι ειδικοί, μελετώντας τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους, έχουν αποδώσει την αύξηση που παρατηρείται, σε τρεις παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά στις χαλαρώσεις που υπάρχουν, αφού ο κόσμος έχει τη δυνατότητα για περισσότερες συναναστροφές, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες επαφές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι πολίτες θεώρησαν ότι με τις χαλαρώσεις, σημαίνει πάμε καλά και ξέχασαν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Τρίτος παράγοντας είναι η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η Α2, η οποία φαίνεται ότι επικρατεί και είναι ακόμη πιο μεταδοτική.  

«Ευτυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερα νοσογόνα στελέχη. Επομένως, η αύξηση των κρουσμάτων δεν μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, που είναι ο σκληρός δείκτης που κοιτάζουμε. Λόγω της ψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ο πληθυσμός είναι προστατευμένος από βαριά νοσηλεία και σε αρκετές περιπτώσεις αποτρέπει τη μόλυνση. Δεν πιεζόμαστε στον ίδιο βαθμό όπως και στο παρελθόν, που δεν είχαμε τα εμβόλια και είχαμε πιο παθογόνα στελέχη».

Το μπαλάκι στο Υπουργικό για την τέταρτη δόση

Την ίδια ώρα, η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί, από πλευράς της Ειδικής Επιτροπής, για τα εμβόλια και ετοιμάστηκε ήδη πρόταση, την οποία κατέχει ο υπουργός Υγείας.

Από πλευράς του, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα αναμένεται να καταθέσει την πρόταση ενώπιον των υπόλοιπων υπουργών, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του υπουργού, αναφέρει ότι η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί στους ανοσοκατασταλμένους και τους υπερήλικες, ενώ στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόταση για επέκτασή της στο γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας