Πρόσω ολοταχώς για «Glamping» στην Κύπρο-Ποια τα πρότυπα και πως λειτουργούν

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η υιοθέτηση των κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας, γνωστών και ως «Glamping», κάτι που βλέπουν με αισιοδοξία οι αρμόδιοι φορείς, καθώς πρόκειται για μια διεθνή τάση στον τουρισμό, η οποία μάλιστα αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο.

Την ιδέα με τους κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας προτάθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς απώτερος στόχος είναι να έρθει ο τουρισμός πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως σε κοινότητες και χωριά που βρίσκονται τόσο στα ορεινά αλλά και στην ύπαιθρο.

Μιλώντας στον REPORTER o Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σημείωσε ότι ο τουρισμός δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο εκείνους που επισκέπτονται τη χώρα από το εξωτερικό, αλλά ο τουρισμός πρέπει να είναι κάτι το οποίο αποδέχεται και η τοπική κοινωνία. «Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει αυτή η αποδοχή. Είναι το όραμά μας αυτό, καθώς θέλουμε να κλείσει το χάσμα που υπήρχε μεταξύ του τουρισμού και του ντόπιου κόσμου. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο οι ντόπιοι να παίρνουν όσα πιο πολλά ωφελήματα γίνεται από τον τουρισμό. Δεν πρέπει ο τουρισμός να αποτελεί απλά ένα προτέρημα και τα έσοδά του να τα βλέπουν μόνο εκείνοι που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές».

Έτσι λοιπόν και το «Glamping», σύμφωνα με τον κ. Περδίο, «είναι ακόμη μια δράση, που για εμάς πληροί αυτά τα κριτήρια, διότι είναι μια δράση που έλειπε στην κοινωνία μας, ενώ την ίδια ώρα στο εξωτερικό υπάρχει τεράστια απήχηση στους νέους. Είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις απομακρυσμένες περιοχές να εδραιωθούν και να διαφοροποιηθούν. Αναμφισβήτητα, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να πας σε μια κοινότητα της υπαίθρου και να ανοίξεις ένα ξενοδοχείο. Ενώ, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση θα μπορούσε να κάνει ένα Glamping, σε ένα κομμάτι γης που έχει, το οποίο έχει και τη φύση του και τα ζώα του εκεί».

Μέσα από τους κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιχειρεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο, στα ορεινά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Περδίος, «μέσα στο Νομοσχέδιο, όπως το καταθέτει το Υφυπουργείο, ορισμένοι μπορεί να έχουν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για επενδύσεις ή για παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον και στα δάση. Τα ποσοστά που έχουμε βάλει εμείς ως Υφυπουργείο για τη διατήρηση του δάσους είναι πολύ πιο ψηλά απ’ όσο ανέμεναν κάποιοι και ελπίζουμε την ίδια ώρα να διατηρηθούν αυτά τα ποσοστά, γιατί είναι κάτι που θα διαφοροποιήσει αυτό το προϊόν».

Τα πρότυπα και ο τρόπος λειτουργίας 

Το Glamping, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, «προϋποθέτει φύση και είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη, γιατί σε αυτά βασίστηκε η πρόταση τροπολογίας στη νομοθεσία, ούτως ώστε να εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο με τις κατασκηνώσεις, αλλά και να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και στη φύση. Γιατί αυτό έχει σημασία και όχι το γεγονός ότι θα έχει την ευχέρεια ο καθένας να κοιμάται σε ένα σπιτάκι ξύλινο. Θα έχει την ευκαιρία εντούτοις ο κόσμος να έχει μια τουριστική εμπειρία στη φύση».

Όσο αφορά τα πρότυπα του Glamping, στα οποία θα βασιστεί η Κύπρος, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «αρχικά εξυπακούεται ότι στο Glamping το ντους και η τουαλέτα είναι μέσα στο κατάλυμα, το λεγόμενο ensuite, όπως είναι τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Δεν πρέπει να βγαίνεις έξω να πηγαίνεις σε κοινόχρηστη τουαλέτα. Δεύτερο, πρέπει να υπάρχει καθαρισμός καθημερινώς των κλινών, τουαλέτας κτλ. Τρίτο, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα για room service. Δηλαδή, δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τον πελάτη να βγαίνει να μαγειρέψει σε ένα κοινόχρηστο εστιατόριο. Επιπλέον η παροχή ίντερνετ και η υποδοχή στα καταλύματα 24 ώρες το 24ωρο, θεωρούνται απαραίτητα. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες, που θα είναι συναφς με την τοποθεσία. Δηλαδή να υπάρχουν πράγματα να γίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι πρέπει να είμαστε στη φύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε η συζήτηση για το Glamping στην Επ. Εμπορίου-Χαιρετίζουν οι βουλευτές

«Δεν έρχεται σε ανταγωνισμό με άλλες τουριστικές υπηρεσίες»

Είναι ξεκάθαρο ότι η υπηρεσία των κατασκηνωτικών χώρων πολυτελείας δεν έρχεται σε ανταγωνισμό και αντιπαράθεση με τις άλλες τουριστικές κατηγορίες υπηρεσιών που προσφέρονται, ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης. 

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, «καλύπτεται μια εξειδικευμένη ανάγκη στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου και κρίθηκε από όλους τους συντελεστές απόλυτα θετικό το βήμα της Κυβέρνησης. Υπάρχουν κάποια ζητήματα φυσικά, όπως οι τυχόν υφιστάμενες υποδομές με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας να μην μείνουν εκτεθειμένες, καθώς επίσης κατά πόσο θα μπορούσε να μπει επιπρόσθετη κατηγορία σε αυτές που υπάρχουν ήδη. Για όλα αυτά θα υπάρξει συζήτηση και γι’ αυτό, σε επόμενη συνεδρίαση, είναι κάτι που θα αναλύσουμε, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το τροποποιητικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια».

Πρόκειται να υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγιάννης, που θα πρέπει να πληρούνται και φυσικά η αειφορία είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί. «Δεν θα μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε να πηγαίνει για κατασκήνωση στο δάσος σε βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε. 

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»