Η ιστορία των οπτικών γυαλιών-Aπό τον 13ο αι. μ.Χ. μέχρι σήμερα
10:20 - 21 Μαρτίου 2022
Η ιδέα της δημιουργίας οπτικών για βελτίωση της όρασής μας, ξεκίνησε γύρω στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. Βέβαια, η επιστήμη το μεσαίωνα θεωρείτο κάτι το δαιμονισμένο και η νοοτροπία δεν επέτρεψε την περεταίρω εξέλιξη του οπτικού σκελετού ή φακών σε αυτή την περίοδο.
Το 17ο αιώνα μ.Χ. όμως, άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται στη Γερμανία το επάγγελμα του τεχνίτη οπτικού. Τα πρώτα καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν και τα πρώτα γυαλιά που στερεώνονταν στη μύτη ήταν γεγονός και άρχισαν να γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από το ευρύ κοινό.
Από τις αρχές του 19ου αι. μ.Χ., υπήρχε μια γενική κατανόηση της ανατομίας του ματιού αλλά και της πάθησης της όρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γνοί επιστήμονες ήταν οι πρωτοπόροι του κλάδου. Έτσι, γύρω στο 1900, ο κλάδος αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά το είδος και το υλικό του φακού. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η σχεδίαση μοντέρνων για την εποχή σκελετών, με καινούρια, πρωτοποριακά για την εποχή τότε, υλικά, παρέχοντας καθαρότερη όραση από άλλα οπτικά που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Σιγά σιγά, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα γυαλιά όλο και πιο συχνά είτε για την κοντινή, είτε για τη μακρινή όραση. Οι διπλο-εστιακοί φακοί, άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή του ανθρώπου της τότε εποχής (19ο αιώνα μ.Χ.), βοηθώντας τον έτσι στην κοντινή αλλά και στη μακρινή του όραση ταυτόχρονα. Όσιο αφορά το υλικό κατασκευής των σκελετών, το πλαστικό και το χρυσό άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή τους ενώ όσο αφορά τους φακούς, κύριο υλικό κατασκευής τους ήταν το γυαλί.
Στα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ., έκαναν την εμφάνισή τους ελαφριοί πλαστικοί φακοί και ειδικά πλαστικά υλικά για τους σκελετούς (acetate cellulose) άρχισαν να εμφανίζονται. Οι φωτοχρωματικοί και πολυεστιακοί φακοί είχαν εφευρεθεί και άρχισαν με γοργούς ρυθμούς να γίνονται ευρέως αποδεκτοί.
Οι τεχνολογία των οπτικών φακών σήμερα
Πολυκαρβονικοί φακοί
Προς το τέλος του 20ου αιώνα, οι εξελίξεις στα οπτικά είναι τεράστιες. Έχουν δημιουργηθεί οι πολυκαρβονικοί φακοί (OJO SIGNATURE LENSES), που είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και ελαφρότεροι από τους γυάλινους φακούς, και τους καθιστά ιδανικότερους για το σύγχρονο τρόπο ζωής μας, για αθλητές αλλά και παιδιά που είναι δραστήρια. Παράλληλα, έχουν αντιχαρακτικές επιστρώσεις για να αντέχουν περισσότερο σε γρατζουνιές, υδροφοβική και λιποφοβική επίστρωση για να αντέχουν σε νερό και ακαθαρσίες, αλλά και επίστρωση για προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία έως και 100%. Ακόμη, έχουν αντι-αντανακλαστικές ιδιότητες, κάτι που τους κάνει να είναι ακόμη πιο χρηστικά, χωρίς αντανακλάσεις.
Πολυεστιακοί φακοί… δείτε καθαρά σε όλες τις αποστάσεις
Παράλληλα, έχουν εξελιχτεί ακόμη περισσότερο τα γυαλιά που μπορούν να εστιάσουν σε διάφορες αποστάσεις. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολυεστιακούς φακούς (OJO MULTIFOCAL LENSES) , που διορθώνουν ταυτόχρονα 3 αποστάσεις, την μακρινή, την ενδιάμεση και την κοντινή και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιο ο οποίος έχει μυωπία ή υπερμετρωπία και παράλληλα πρεσβυωπία, να χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι οπτικών γυαλιών αντί δύο.
Φωτοχρωμικοί φακοί συνδυάστε γυαλιά ηλίου και οπτικά σε ένα ζευγάρι
Όσο γι’ αυτούς που θέλουν να συνδυάζουν οπτικά γυαλιά και γυαλιά ηλίου σε ένα ζευγάρι, η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταφέρει να συνδυάσει τους δύο αυτούς φακούς μαζί. Ο φωτοχρωμικός φακός τους (OJO 1.56 TRANSITION BROWN/GREEN SILK), έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με την έκθεση του στον ήλιο, σκουραίνοντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, κάτι που τον κάνει να μοιάζει σχεδόν με φακό ηλίου. Αντίστοιχα ο φακός επανέρχεται στην αρχική διάφανη μορφή του, εάν είναι σε εσωτερικό χώρο.
Φακοί Blue Block…. για όσους είναι συνέχια μπροστά από κάποια οθόνη
Σήμερα, ακόμη και άτομα που ασχολούνται έντονα με γραφειακή δουλειά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν τους δικούς τους φακούς, ειδικά διαμορφωμένους γι’ αυτούς. Είναι κατάλληλοι για την απορρόφηση υψηλής ενεργείας μπλε ακτινοβολίας (1.56 OJO SIGNATURE BLUE BLOCK UV 420), αφού έχουν στην ύλη τους φίλτρο προστασίας, ειδικά για τις οθόνες LED που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Απορροφούν και ξεκουράζουν τα μάτια, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν.
Ασφαιρικοί φακοί… λεπτότεροι σε πάχος… και με μηδενική διαστρέβλωση.
Όσο αφορά τα άτομα που έχουν υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία και αλλοιώνεται η εμφάνιση των ματιών τους, λόγω του πάχους του φακού, μπορούν να βρουν ασφαιρικούς φακούς, που λόγω τις επίπεδης κατασκευής τους δεν κάνουν τα μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά στο κανονικό τους μέγεθος.
Όλες οι πιο πάνω σύγχρονες επιλογές οπτικών φακών, μπορεί κάποιος να τις βρει στα καταστήματα OJO Sun&glasses, όπου το έμπειρο προσωπικό και οι επαγγελματίες οπτικοί τους, θα σας καθοδηγήσει για να κάνετε την πιο σωστή επιλογή, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας, αλλά και στον τρόπο ζωής σας.