Βομβαρδίστηκε Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη-Ήταν το καταφύγιο 400 αμάχων
10:37 - 20 Μαρτίου 2022

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης - γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.
«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».
Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.
In the last few minutes, #Mariupol officials have said that #Russia's forces bombed a school sheltering 400 people. This comes come after intense fighting on the streets of Mariupol on Saturday.https://t.co/XfJX7H1MFZ#EUToday #PutinsWarCrimes #UkraineRussiaWar #UkraineWillWin pic.twitter.com/Uvehq3jFrQ
— EU today (@EU_today) March 20, 2022
Σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης την Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.
Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».
Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.
Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.
Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Ρώσοι στρατιώτες ώθησαν «βίαια» χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης στη νότια Ρωσία, λένε Ουκρανοί
Ρώσοι στρατιώτες απομάκρυναν παρά τη θέλησή τους χιλιάδες κατοίκους από την πολιορκημένη Μαριούπολη και τους μετέφεραν πέρα από τα σύνορα, πίσω στη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης το Σάββατο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης ανέρερε ότι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς στη ρωσική επικράτεια, όπου στρατιώτες έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους, σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, ορισμένοι κάτοικοι ανακατευθύνθηκαν σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις και «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».
Ο βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, Πιότρ Αντρουισένκο είπε στους New York Times ότι 4.000 έως 4.500 κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν «βίαια», χωρίς τα διαβατήριά τους, στη ρωσική πόλη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία.
Οι Times ανέφεραν ότι «αν και ο Αντρουισένκο δεν είχε αποδείξεις ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καταναγκαστική εργασία, ισχυρίστηκε ότι χωρίς να έχουν σπίτια για να μείνουν και χωρίς πόρους για τις ανάγκες τους, βρίσκονται στο έλεος των εισβολεών».
⚡️Mariupol council: Russian occupiers forcibly move thousands of Mariupol residents to Russia.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 19, 2022
The civilians were allegedly taken to camps where Russians checked their phones and documents and then forcibly moved some of them to remote cities in Russia.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πρώην σύζυγος Ρώσου ολιγάρχη περιγράφει το σύστημα Πούτιν-«Λειτουργούν σαν ληστές»
- Ανησυχία για ορφανά παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε σανατόριο στη Μαριούπολη
- ΒΙΝΤΕΟ: Παίζει σαξόφωνο καθημερινά στο μπαλκόνι του και δίνει ελπίδα στους συμπολίτες του
- Απευθύνθηκε ξανά στον λαό ο Ζελένσκι-Ανακοίνωσε πρωτοφανείς απώλειες στις ρωσικές μονάδες
