Η Εκπαίδευση που Ανοίγει Πόρτες

Η μετάβαση των μαθητών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι μία σημαντική διαδικασία. Τίθενται στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, αφού είναι η επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της σταδιοδρομίας των παιδιών και της σχολικής τους καριέρας. Τότε θα αποφασίσουν αν θέλουν να ακολουθήσουν την κλασική οδό και να εγγραφούν στα Λύκεια ή αν θα επιλέξουν μία διαφορετική πορεία στις Τεχνικές Σχολές. Πάντως, η δεύτερη επιλογή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, αφού τα προγράμματα που προσφέρουν έχουν ως στόχο οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες και να είναι έτοιμα να μπουν στην αγορά εργασίας μετά το τέλος της σχολικής τους πορείας.

Αυτό φαίνεται και από την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες από τη Διεύθυνση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, μέσα από την οποία παρουσιάζονται τα προγράμματά τους και όσα προσφέρουν στους μαθητές. Προγράμματα, τα οποία όχι μόνο τους διδάσκουν τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά τους προσφέρουν και ένα ευρύ φάσμα επιλογών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα κλάδο που θα τους χαροποιεί. Επιλογές που θα τους κάνουν να χαίρονται που ξυπνούν το πρωί και θα μεταβαίνουν στο σχολείο, με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι ο τομέας Εκπαίδευσης του Μέλλοντος σε όλη την Ευρώπη και Παγκόσμια. To 2017, 10.2 εκατομμύρια μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτερο επίπεδο) φοιτούσαν στην Τεχνική Εκπαίδευση (56% αγόρια και 44% κορίτσια), ενώ η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από πρακτικά επαγγέλματα και εξειδικευμένο, κατάλληλα καταρτισμένο και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια ώρα που οι λίστες ανεργίας έχουν γεμίσει με άνεργους επιστήμονες, οι μαθητές αποκτούν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, το οποίο είναι ισοδύναμο και ισότιμο με αυτό που αποκτάται από τα Λύκεια. Άρα οι απόφοιτοι των Τεχνικών Σχολών μπορούν εξίσου να διεκδικήσουν θέση σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως στην Τεχνική Εκπαίδευση, η διδασκαλία λαμβάνει χώρα σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες με ειδικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και κατά τη διδασκαλία γίνεται εκτενής χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι κλάδοι που προσφέρονται είναι απόλυτα συνυφασμένοι με τις τρέχουσες ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η φοίτηση στην Τεχνική Εκπαίδευση δίνει στους αποφοίτους την ευκαιρία να εργοδοτηθούν στο Δημόσιο και σε Ημικρατικούς Οργανισμούς (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, ΡΙΚ) με βάση ειδικές πρόνοιες στα σχέδια υπηρεσίας, ενώ υπάρχει προνομιακή παροχή 10% των θέσεων ως υπεράριθμες στις Πολυτεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ για απόφοιτους ΜΤΕΕ.

Μήπως, μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, είναι καλό οι γονείς να κάνουν μία δεύτερη κουβέντα με τα παιδιά τους για το μέλλον τους; Μήπως, η κλασική επιλογή του Λυκείου δεν είναι η μοναδική; Πάντως, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν αν επιλέξουν την Τεχνική Εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως έχουν να κερδίσουν πολλά.

 

Δειτε Επισης

Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα
Αμειβόμενη πρακτική σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ανταγωνιστικές παροχές;
Συνεργασία του ACCA και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για το Πρόγραμμα “Integrated XPerience or Audit Service Delivery Scheme”
Συνάντηση ΙδΕΚ με FFG στη Βιέννη για ενδυνάμωση συνεργασιών στην Έρευνα και Καινοτομία