Προβληματισμός για τρόπους εισαγωγής φοιτητών σε αγγλόφωνα προγράμματα του Παν. Κύπρου

Προβληματισμός γύρω από τους τρόπους εισδοχής φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, σε αγγλόφωνα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, καθώς και γύρω από τον καθορισμό των διδάκτρων στα προγράμματα αυτά, αναπτύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Η διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσω της εισαγωγής αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων, τέθηκε εκ νέου σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, με σκοπό να προχωρήσει η συζήτηση γύρω από την αλλαγή αυτή, στη βάση του κειμένου των κανονισμών, που παρουσίασε το Υπ. Παιδείας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, θετικά φάνηκε να τοποθετούνται στη διεθνοποίηση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι έγινε μία προκαταρκτική συζήτηση, όμως χρειάζεται να εξεταστούν σε βάθος τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών σε επόμενες συνεδριάσεις.

«Ως κόμμα», είπε, «είμαστε υπέρ, όμως πρέπει να διασφαλίσουμε την ισονομία όλων των αποφοίτων, είτε ιδιωτικών, είτε δημόσιων σχολείων, όσον αφορά την εισαγωγή τους σε αγγλόφωνα προγράμματα». «Επίσης, ζητήσαμε τεκμηριωμένη ανάλυση όσον αφορά τα δίδακτρα που θα μπουν σε κάθε κλάδο σπουδών», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. Εξήγησε ότι όλα τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο έχουν διαφορετικά δίδακτρα ανά κλάδο σπουδών και ότι τα μέλη της Βουλής ζήτησαν τεκμηρίωση για τον καθορισμό των διδάκτρων και κοστολόγηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών που αναμένεται να λειτουργήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το κόμμα του είναι θετικό στη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, όμως διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με τις παραμέτρους που αφορούν στην εισδοχή φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα, καθώς και στην εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.

«Οι κανονισμοί, με τον τρόπο που έχουν κατατεθεί, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από εμάς γιατί πρόκειται να δημιουργήσουν διάκριση πολιτών σε σχέση με τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών στα ελληνόγλωσσα και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων», ανέφερε.Πρόσθεσε ότι η επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, θα ανοίξει τον δρόμο και για την επιβολή διδάκτρων και στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, πράγμα που «θα ακυρώσει επί της ουσίας την αποστολή και τον χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, ώστε από τη μια να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ποιότητα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.«Θα ακούσουμε όλους τους αρμόδιους και σε σχέση με το θέμα των διδάκτρων και σε σχέση με συνταγματικά ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν, από το ενδεχόμενο διάκρισης μεταξύ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιφυλασσόμαστε στις επόμενες συνεδριάσεις να εκφράσουμε πιο ολοκληρωμένες απόψεις», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι ανάμεσα στα οφέλη από την εισαγωγή αγγλόφωνων προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι να καταστεί η Κύπρος διεθνές, περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς και η παραμονή εισοδήματος στον τόπο μας και η ενίσχυση των δυνατοτήτων έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια. «Στόχος μας είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις, έτσι ώστε να πετύχουμε, με σεβασμό και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το μέγιστο δυνατό όφελος για την ανώτατη εκπαίδευση στον τόπο μας», είπε και κατέληξε ότι η πρόταση του Υπουργείου αποτελεί τη βάση για να χτιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»