Από την πανδημία στο πόλεμο… Κραυγή απόγνωσης από επαγγελματίες στον Πρωταρά

Η ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου περιμένει κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο για να αναπνεύσει και να έχει έσοδα από τον τουρισμό, ωστόσο τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω του κορωνοϊού, ήταν καταστροφικά, αφού οι αφίξεις συρρικνώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Φέτος, ήλπιζαν ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στρώσει το δρόμο τους με αγκάθια.

Από την στιγμή που οι Ρώσοι τουρίστες ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τους Βρετανούς και, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ε.Ε., δεν αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο, δημιουργείται μια τεράστια τρύπα στον τουρισμό, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί από άλλες αγορές.

Όλοι οι κλάδοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο οι πιθανότητες, με βάση την εξέλιξη του πολέμου, δεν είναι με το μέρος τους. Ως εκ τούτου, αρκετά πρόσωπα που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία εκτιμούν ότι ενώπιόν τους βρίσκεται ακόμα ένα καταστροφικό έτος.

Ο REPORTER επικοινώνησε με επαγγελματίες της περιοχής, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.

«Δεν είδαμε φως στο τούνελ»

Ο κ. Γιώργος Πυρίλλης εργάζεται ως διευθυντής ξενοδοχείου στην περιοχή Περνέρα, στο Παραλίμνι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συνεργασία με εταιρεία που φέρνει στην Κύπρο τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτή η εταιρεία, αναμένεται πως φέτος δεν θα μεταφέρει στην Κύπρο τουρίστες, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες στο ξενοδοχείο του.

«Το κατά πόσον θα επηρεαστεί η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, εξαρτάται από το ποιοι είναι οι συνεργάτες της. Σε προσωπικό επίπεδο εκτιμούμε ότι θα πάμε χειρότερα από το 2021, διότι οι συνεργάτες μας ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί. Ακόμα κι αν σταματήσει ο πόλεμος, πόσοι Ουκρανοί θα ενδιαφέρονται να έρθουν για διακοπές μετά από τον πόλεμο; Από την άλλη, οι Ρώσοι, ακόμα κι αν οικονομικά αντέχουν να έρθουν, υπάρχουν τα εκατέρωθεν εμπάργκο της Κυβέρνησής μας και της δικής τους. Θα πληγούμε ας μην μπω 100%, 90%».

Όπως εξήγησε, «υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν συνεργασία με Άγγλους ή Σκανδιναβούς, τα οποία ενδεχομένως να πάνε και καλύτερα από πέρυσι, αλλά κατά μέσο όρο θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις. Θα είναι ζόρικη η κατάσταση, κάποιοι θα πάνε καλύτερα και κάποιοι θα πνιγούν. Όσοι είχαν συνεργασία με ρωσόφωνους χτύπησαν την πόρτα άλλων για συνεργασία, ωστόσο ακόμα δεν είδαμε φως στο τούνελ».

«Είναι καταστροφικό»

Ίδια είναι και η ανάγνωση του ιδιοκτήτη watersports Kυριάκου Αλεξάνδρου, ο οποίος έκανε λόγο για καταστροφή, καθότι μετά από δύο χρόνια προβλημάτων λόγω κορωνοϊού, ανέμεναν το 2022 με μεγάλη ανυπομονησία.

«Είναι καταστροφικό αυτό που έγινε, περιμέναμε μετά από δύο χρόνια μια καλή σεζόν για να αναπνεύσουμε και να αναζωογονηθούμε, αλλά ήρθε αυτός ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας που αφορά μια τεράστια αγορά για εμάς και δεν θα πατήσει ένας. Αμέσως, η μείωση είναι στο 50%, δεν χρειάζεται να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρχουν τουρίστες από άλλες χώρες, όμως έτσι όπως βιώνουμε τώρα την κατάσταση με τον πόλεμο και την αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι πολύ δύσκολο να σηκωθεί κάποιος να πάει στις διακοπές του. Επίσης, μπορεί να επεκταθεί ο πόλεμος και ο κόσμος να φοβάται. Θα επηρεάσει κι άλλες εθνικότητες. Θεωρώ ότι η περιοχή θα οδηγηθεί σε ένα νέο μαρασμό εάν δεν έχουμε τουρισμό φέτος, καθότι εξαρτόμαστε εξ’ ολοκλήρου απ’ αυτόν τον τομέα». 

«Πολλοί σκέφτονται ότι θα κλείσουν»

Την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες του πολέμου στον τουρισμό, εξέφρασε και η ιδιοκτήτρια καθαριστηρίου στον Πρωταρά, Δήμητρα Δευτεραίου, η οποία υπέδειξε πως εάν και αυτή η χρονιά αποτύχει, πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

«Από τη μια σκέφτομαι ότι είναι καλύτερα να αλλάξουμε τουρισμό, γιατί δεν λέω, είναι καλοί οι Ρώσοι, αλλά όχι και οι καλύτεροι, απλά είναι πάρα πολλοί. Θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο να φέρουμε τελευταία στιγμή τουρίστες από άλλες χώρες. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα έχουμε φέτος τουρισμό, αλλά αν υπολογίσουμε ότι πέρυσι άνοιξαν τέλη Ιουλίου και φέτος ανοίγουν τέλη Απριλίου, θεωρώ ότι είναι πιο αισιόδοξα τα πράγματα».

Πιστεύω, σημείωσε, ότι «σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ένα νέο μαρασμό, αν δεν υπάρξει τουρισμός. Η περιοχή στηρίζεται μόνο από τον τουρισμό, εάν για τρίτη χρονιά δεν έχουμε, θα είναι καταστροφικό για πολλές επιχειρήσεις και πολλοί σκέφτονται ότι θα κλείσουν. Ακόμα κι εγώ το σκέφτομαι, αν δεν πάει καλά και αυτή η χρονιά…».

Η αισιόδοξη νότα…

Εν αντιθέσει με τους προηγούμενους, ο οδηγός ταξί, Μηνάς Μηνά, ανέφερε ότι ο πόλεμος δεν προβλέπει να επηρεάσει την Κύπρο, εξηγώντας ότι η άποψή του στηρίζεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν είναι ανοιχτοχέρηδες, όσο τουρίστες από άλλους λαούς. Ως εκ τούτου, με λιγότερους τουρίστες, μπορεί η περιοχή να λάβει τα χρήματα που θα λάμβανε από τους Ρώσους.

«Την Κύπρο ο πόλεμος, απ’ ότι βλέπω κι από τις κρατήσεις, δεν θα την επηρεάσει. Μπορεί να μην έρθουν ας πούμε ένα εκατομμύριο Ρώσοι, αλλά να έρθουν 500 χιλιάδες από άλλες χώρες. Εάν συμβεί αυτό, η περιοχή θα δουλέψει περισσότερο απ’ ότι με τους Ρώσους. Ο Ρώσος που έρχεται δεν κρατά λεφτά. Έρχονται με φθηνά πακέτα και all inclusive. Δεν παίρνουν ταξί, προτιμούν να περπατήσουν ή να πάνε κάπου με το λεωφορείο και έτσι κερδίζουν μόνο τα ξενοδοχεία.

Πέρυσι που τα ξενοδοχεία άνοιξαν για τέσσερις μήνες και οι Ρώσοι καθυστέρησαν να έρθουν για ένα μήνα, δουλέψαμε πάρα πολύ καλύτερα απ’ ότι μετά. Πέρυσι είχαμε κόσμο από χώρες που δεν είχαμε στο παρελθόν, όπως την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Πολωνία και λοιπά. Άρα αυτή η απουσία των Ρώσων, να τονώσει άλλες περιοχές».

Εξέφρασε, ωστόσο, τον φόβο του για το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο μαρασμός στην περιοχή, ρίχνοντας την ευθύνη στο κράτος, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν στηρίζει την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»