Η επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει τον δρόμο για ευθανασία-Οι τέσσερις πυλώνες

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την υιοθέτηση της ευθανασίας στην Κύπρο, με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου να επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες, ώστε να αποκομίσει εμπεριστατωμένα αποτελέσματα μέσα από τις έρευνές της και να τα μεταφέρει στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής, η οποία αναμένει από την πλευρά της τα επιστημονικά ευρήματα, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω συζήτηση του ζητήματος. 

Μιλώντας στον REPORTER o Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, εξήγησε ότι πρόκειται να γίνουν τέσσερα πράγματα μέσα στο εγγύς χρονικό διάστημα, ώστε να δοθούν όλα τα εχέγγυα και οι επιστημονικές πληροφορίες. «Είναι ένα θέμα πολυσύνθετο και ευαίσθητο, αλλά οφείλουμε να αρχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό σαν κοινωνία. Αγγίζει το θέμα του θανάτου, που πολύ σπάνια το αγγίζουμε ως κοινωνία, διότι είναι ένα κοινωνικό ταμπού. Πρέπει να το φέρουμε στο προσκήνιο, γιατί μας δείχνει ουσιαστικά και την αξία της ζωής», εξήγησε.

Η πρώτη ενέργεια που έγινε εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής είναι η επεξεργασία και η έκδοση γνώμης που ετοιμάζει σχετικά με την ευθανασία, η οποία, σύμφωνα με τον Δρ. Φελλά, «θα είναι έτοιμη σίγουρα πριν το Πάσχα, δηλαδή αρχές του Απρίλη και είναι κάτι που εργαζόμαστε στην παρούσα φάση αυτό το κομμάτι».

Το δεύτερο ζήτημα, είναι η πραγματοποίηση παγκύπριας έρευνας σχετικά με τις γνώσεις, τάσεις και αντιλήψεις γύρω από το θέμα της ευθανασίας. «Με προσωπική πρωτοβουλία και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής εφαρμόσαμε αυτή την έρευνα, με τα αποτελέσματα της να εξάγονται τέλος Μαρτίου. Καλούμε τον κόσμο να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων, ουσιαστικά, σχετικά με τις αντιλήψεις που έχει στο θέμα της ευθανασίας».

Οπότε χρονικά, εξηγεί ο Δρ. Φελλάς, «έχουμε την γνώμη που θα εκδοθεί τις πρώτες βδομάδες Απριλίου, αλλά και τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας που θα καταδείξει τι γνωρίζει και τι δεν γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης γύρω από την ευθανασία, γιατί είναι σημαντικό όταν μιλάμε γι’ αυτό το ευαίσθητο, πολύπλευρο, πολύπλοκο θέμα, να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας γύρω από αυτό το θέμα και να έχουμε μια εικόνα επιστημονικά τεκμηριωμένη».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά αυτούς που θα έρθουν να υλοποιήσουν, να εφαρμόσουν και να ακολουθήσουν αυτή τη νομοθεσία, εάν περάσει από τη Βουλή, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους γιατρούς. «Έτσι λοιπόν, αυτό έχει να κάνει με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Οπότε, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, διεξάγουν μια έρευνα ανάμεσα στα μέλη του ιατρικού συλλόγου με διαφορετικό ερωτηματολόγιο, για να γνωρίζουμε εάν οι γιατροί μας είναι ένα θέμα που θα στηρίξουν ή όχι. Τι πιστεύουν πάνω σε αυτό το ζήτημα και ποιες είναι οι στάσεις και αντιλήψεις των γιατρών; Ποια πιθανή τοποθέτηση μπορεί να έχει ο ΠΙΣ γύρω από αυτό το θέμα; Θέλουμε να δούμε και τον παλμό της ιατρικής κοινότητας πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο τέταρτος πυλώνας, αφορά τους νοσηλευτές μας. «Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών, διεξάγει παράλληλα στα μέλη του έρευνα, γύρω από το θέμα αυτό, αφού θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μαζί με τους γιατρούς μας. Οπότε συνοψίζοντας όλα αυτά, μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα έχουμε μια σφαιρική άποψη γύρω από το ζήτημα της ευθανασίας», δήλωσε ο Δρ. Φελλάς.

Την ίδια ώρα, υπάρχει προγραμματισμένο για την Παρασκευή 15 Απριλίου, συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, σχετικά με το θέμα της ευθανασίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Φελλά, θα γίνει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, για να υπάρχει η βιοηθική, η ιατρική και η νομική προέκταση στο ζήτημα της ευθανασίας.

Φέρνοντας στη μνήμη του παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτήν του συμφώνου συμβίωσης, ο Δρ. Φελλάς, σημείωσε ότι «οι κοινωνίες ωριμάζουν μέσα από συζήτηση και μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο, που διεξάγεται με νηφαλιότητα, με πραότητα και με επιστημονικότητα. Είναι κάτι που για πρώτη φορά συζητιέται στην Κύπρο, αλλά και μόνο ότι γίνεται η συζήτηση είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι, μέσα από την παραγωγική συζήτηση, είμαι σίγουρος ότι θα βγουν πορίσματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα ως κοινωνία, να δείξουμε την ωριμότητα και να αντιμετωπίσουμε θέματα που δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί, με σεβασμό προς όλους, διότι άπτεται θρησκευτικές, φιλοσοφικές, νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη της 76χρονης Σωφρονίας Αντωνίου στην Πάφο (pic)
Φωνές διπλής κατευθύνσεως για Κεντρικές-Στο κόκκινο ο υπερπληθυσμός, αντιδράσεις για τις μεταφορές σε κρατητήρια
Καταζητείται ο 41χρονος Αγάπιος για επίθεση με μαχαίρι εναντίον προσώπου στην Αγία Νάπα (pic)
Συνελήφθη 21χρονη που επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστό έγγραφο
Ταυτοποιήθηκαν τα οστά που εντοπίστηκαν στον Ακάμα-Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Αυξήθηκαν κατά 60% οι αποχωρήσεις παράτυπων μεταναστών, τα μέτρα έφεραν σημαντική μείωση αφίξεων
Συνελήφθη 38χρονος στο αεροδρόμιο που έβαλε φωτιά σε όχημα ενοικίασης
«Όπλο» για πιθανές προσφυγές στη Δικαιοσύνη η απόφαση για τις υποκλοπές από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Στη φυλακή για δέκα χρόνια Τούρκος που βίασε γυναίκα στο Παραλίμνι
Kαταζητείται ο Γιώργος Λαπέρτας για απειλές και πρόκληση σωματικής βλάβης (pic)