Εντός μερικών μηνών έτοιμη η γνώμη της Κομισιόν ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

«Εντός μερικών μηνών» θα είναι έτοιμη η γνώμη της Κομισιόν για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά την ίδια συζήτηση, η κ. φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της μακροοικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία, ύψους 300 σχεδόν εκατ. ευρώ, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε δική της ανάρτηση στο Twitter.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για «ουσιαστική συζήτηση» με την κ. φον ντερ Λάιεν, και πρόσθεσε πως «η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα ετοιμαστεί εντός μερικών μηνών», καθώς και πως η Ουκρανία και η Κομισιόν προχωρούν από κοινού προς τον στρατηγικό τους στόχο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην ανάρτησή της πως διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ και πως «ο Ευρωπαϊκός δρόμος της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει».

«Καιροί σαν αυτοί χρειάζονται όραμα, σταθερότητα και αντοχή ώστε να γίνεται το ένα δύσκολο βήμα μετά το άλλο», πρόσθεσε.

Η γνώμη της Κομισιόν για την αίτηση ένταξης μιας χώρας είναι ένα από τα πρώτα βήματα της διαδικασίας η οποία αρκετές φορές χρειάζεται χρόνια να ολοκληρωθεί. Με την ολοκλήρωσή της, η γνώμη της Κομισιόν θα κατατεθεί στο Συμβούλιο για τα περαιτέρω βήματα.

Όσον αφορά την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης της μακροοικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτή αφορά ποσό 289 εκατ. ευρώ καθώς και χορήγηση κονδυλίου 120 εκατ. ευρώ ως δωρεά για τη στήριξη της ετοιμότητας της πολιτικής άμυνας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η οικονομική βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης της πρώτης δόσης 300 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης με συνολικά 1,2 δις ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε από την ΕΕ στις 24 Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα €600 εκατ. θα εκταμιευθούν αργότερα φέτος στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας ΕΕ - Ουκρανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρατιωτικά αντίποινα και εκατέρωθεν απειλές Ισραήλ και Ιράν-«Στο κόκκινο» Τεχεράνη και Τελ Αβίβ
Πεπεισμένος ο Τραμπ ότι θα καταφέρει να πείσει Ιράν και Ισραήλ να συνάψουν συμφωνία
Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ιράν θα πληρώσει «πολύ βαρύ τίμημα» για τα φονικά πυραυλικά πλήγματα
Νεκροί και αγνοούμενοι από κατάρρευση γέφυρας σε τουριστικό προορισμό στην Ινδία
Ανάλυση: Έτσι μπορεί να σβήσουν οι φλόγες της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν στη Μέση Ανατολή
Δύο αερόστατα συγκρούστηκαν στην Τουρκία-Ένας νεκρός και 19 τραυματίες
Τέσσερις γυναίκες από την ίδια οικογένεια νεκρές από ιρανικό πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ-Νέοι βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη
Το πυρηνικό βουνό του Ιράν που «στοιχειώνει» το Ισραήλ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση, απειλές Τραμπ σε Ιράν-Προειδοποιεί με αντίποινα