Νέες αιχμές Ζελένσκι στη Δύση-«Ανεπαρκείς οι κυρώσεις, γκρεμίστε το τείχος»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ  Ζελένσκι ζήτησε από την Ουκρανία βοήθεια για να σταματήσει ο πόλεμος, επικρίνοντας παράλληλα Γερμανούς πολιτικός κατηγορώντας τους για παρελκυστική στάση, γράφει το περιοδικό Σπίγκελ με τίτλο «Έκκληση του Ζελένσκι προς τη Γερμανία: Παρακαλώ βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Όπως σημειώνεται, ο Ζελένσκι προειδοποίησε με ένταση για τις συνέπειες του πολέμου στη χώρα του. Ζήτησε βοήθεια, αλλά και απηύθυνε δριμύ "κατηγορώ" εναντίον των Γερμανών πολιτικών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος  απευθύνθηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και επέκρινε τους παρόντες πολιτικούς για «παρελκυστική στάση».

Κατηγόρησε τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ότι έδρασαν πολύ αργά. Οι κυρώσεις ήρθαν πολύ καθυστερημένα και πολύ διστακτικά, πάρα πολλές επιχειρήσεις διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε. «Υπάρχει και πάλι τείχος στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε ο Ζελένσκι, όχι σαν αυτό του Βερολίνου, «αλλά ένα τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της δουλείας».

Με κάθε περαιτέρω βόμβα που ρίχνει η Ρωσία, αυτό το τείχος ενισχύεται. Αλλά και οι δισταγμοί της Δύσης σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι σαν «πέτρες» με τις οποίες ενισχύεται το τείχος, πρόσθεσε. Η Γερμανία βοήθησε στην οικοδόμησή του για την απομόνωση της Ουκρανίας και την εγκατάλειψή της στη Ρωσία, συνέχισε

Ως παράδειγμα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε τη μακρά επιμονή στον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Απευθυνόμενος στο Γερμανό Καγκελάριο –και επικαλούμενος τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν– ο Ζελένσκι ανέφερε: «Κύριε Σολτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος. Δώστε στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει».

«Η Ρωσία μας βομβαρδίζει, καταστρέφοντας ό,τι έχουμε δημιουργήσει», δήλωσε. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. «Οι κατακτητές έχουν στον 21ο αι. σκοτώσει ήδη 108 παιδιά στην καρδιά της Ευρώπης». Η Γερμανία πρέπει τώρα να αυξήσει περαιτέρω τη βοήθειά της. «Ένας λαός στην Ευρώπη εξολοθρεύεται», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας. «Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ζελένσκι έχει χρησιμοποιήσει από την αρχή του πολέμου βιντεοσκοπημένα μηνύματα και τηλεδιασκέψεις για να ζητήσει υποστήριξη για τη χώρα του. Και κατά το παρελθόν έχει επικρίνει τη Γερμανία για τη διστακτική κινητοποίηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου χειροκρότησαν τον Ζελένσκι όρθιοι μετά την ομιλία. Η Αντιπρόεδρος του Κατρίν Γκέρινγκ Έκαρντ (Πράσινοι) του υποσχέθηκε πως η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της χώρας του, ενώ μιλώντας στα ουκρανικά, πρόσθεσε: «Ενωμένοι είμαστε πολλοί».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς (CDU) επέκρινε τη χρονική στιγμή της ομιλίας του Ζελένσκι ως «εντελώς ακατάλληλη», κάτι που η Υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) είχε προηγουμένως υπερασπιστεί.

Ανοιχτή σε διάλογο με Ζελένσκι η Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

«Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει τους εχθρούς τους στη θέση τους»

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει τους εχθρούς, των οποίων ηγούνται οι  ΗΠΑ, στη θέση τους, και η Μόσχα θα ματαιώσει το ρωσοφοβικό σχέδιο της Δύσης να διαλύσει τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την «αηδιαστική» ρωσοφοβία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει και στη συνέχεια να τη διαλύσουν.

«Δεν θα το πετύχουν. Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει όλους τους θρασύτατους εχθρούς μας στη θέση τους», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.

Η Ε.E. εκφράζει την υποστήριξή της στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Aπό την πλευρά του, ο Ζοσέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την υποστήριξή της στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές δυνάμεις, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.

Ο Μπορέλ σημειώνει ότι, με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

«Λυπούμαστε που η Ρωσική Ομοσπονδία απέτυχε να εισακούσει τις εκκλήσεις μας να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία», προσθέτει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Ρωσίας, οι Ρώσοι πολίτες δεν θα επωφελούνται πλέον από την προστασία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε θα μπορούν να παραπέμψουν υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπογραμμίζει ότι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και ένας ακόμη περιορισμός των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει γρήγορα στη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/skai/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ
Το μυστικό που κάνει την Σιγκαπούρη παράδεισο μακροζωίας
Τραγωδία στη Μάγχη-Γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από κρουαζιερόπλοιο
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία-Στόχος στρατόπεδα του ISIS
Θα δημοσιοποιήσει τον ιατρικό της φάκελο η Καμάλα Χάρις και θα εγείρει ερωτήματα για τον Τραμπ
Προειδοποιούν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου οι νικητές Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης
Γερμανοτουρκικές διαπραγματεύσεις ενόψει της επίσκεψης Σολτς στην Τουρκία
Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ
Δεκαεννέα νεκροί από ολονύχτιους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Ερντογάν: Συζητάμε με Ελλάδα με βάση την ολιστική προσέγγισή μας στο Αιγαίο