Η Όμικρον2, οι επαναλοιμώξεις και ο απόηχος των Καρναβαλιών αύξησαν τα κρούσματα

 

Σε νέες, μικρές, χαλαρώσεις των μέτρων θα προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού, κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), βρήκαν πρόσφορο έδαφος εισηγήσεις και προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι.

Παρά την συνεχή αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού και του ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα τόσο οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας, όσο και οι επιδημιολόγοι δεν ανησυχούν, αφού η αύξηση θεωρείται αναμενόμενη, λόγω της άρσης περιορισμών αλλά και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Όπως διαμήνυσαν, η αύξηση θα τους ανησυχήσει εάν και εφόσον αυξηθούν οι νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό την Τετάρτη το test to stay σε νηπιαγωγεία

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα επικυρώσει την εφαρμογή της διαδικασίας του test to stay για παιδιά άνω των τριών ετών σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία. Επίσης, θα επικυρωθεί η άρση απαγόρευσης διανυκτέρευσης για ενοίκους γηροκομείων και κλειστών δομών, όπως επίσης και η άρση απαγόρευσης πραγματοποίησης σχολικών εκδρομών.

Σε επόμενο Υπουργικό η τέταρτη δόση 

Όσον αφορά τη σύσταση για χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθεί ενώπιον Υπουργικού για επικύρωση σε επόμενη συνεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η σύσταση για ενισχυτική, τέταρτη δόση αφορά σε άτομα άνω των 70 ετών, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από την λήψη της ενισχυτικής δόσης. Επίσης, θα μπορούν να την λάβουν, άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, που είναι επαγγελματίες υγείας, ένοικοι ή εργαζόμενοι σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές, και συγεκεκριμένες κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων ατόμων. Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουν παρέλθει οι πέντε μήνες από την τρίτη δόση. Η σύσταση αφορά, επίσης, την λήψη τρίτης δόσης, στα άτομα άνω των 12 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους συστήνεται η λήψη τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Αυξήθηκαν τα κρούσματα τις Αποκριές

Το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας έπαιξε ρόλο στην καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος, μιλώντας στον REPORTER, σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα θα αλλάξει με την άνοδο της θερμοκρασίας. 

«Αναμέναμε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συμβαίνει και σ΄άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού. Όπως φαίνεται και από τους αριθμούς, μετά το τριήμερο υπήρξε περαιτέρω αύξηση, κάτι που επίσης ήταν αναμενόμενο. Το 40% των περιστατικών από τη διαδικασία ιχνηλάτησης καταγράφηκε στη Λεμεσό. Αυτό και μόνο μιλάει από μόνο του», είπε ο κος Καραγιάννης.

Παράλληλα, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως την περασμένη βδομάδα είχαμε 2,5 χιλιάδες κρούσματα μόνο από επαναλοιμώξεις πολιτών, ενώ ξεκάθαρα πλέον στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον2, που χαρακτηρίζεται ως πιο μεταδοτική από την αρχική της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, μείωση κρουσμάτων θα έχουμε τους επόμενους μήνες με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. «Η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με το ότι ο κόσμος δεν θα περιορίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους, θα δώσουν τις ιδανικές συνθήκες για μείωση των περιστατικών», εξήγησε. 

Αισιόδοξος φάνηκε και για τις εορτές του Πάσχα και ότι αυτές θα μας βρουν χωρίς περιορισμούς και πισωγυρίσματα. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που θα συζητηθεί από τα μέλη της ΣΕΕ και τον υπουργό Υγείας εκείνο το χρονικό διάστημα και θα παρθούν αποφάσεις ανάλογες της επιδημιολογικής εικόνας. 

 

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»