Η ζωή στο Πουρνάρα μέσα από τα μάτια των μεταναστών… «Δεν μας δίνουν φαγητό»

«Η πρώτη εντύπωση είναι η τραγικότητα την οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι». Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να περιγράψει την κατάσταση που αντίκρυσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Φιλοξενίας, Πουρνάρα. «Τραγικότητα». Η λέξη κλειδί στην πρότασή του. Η λέξη που περιγράφει την αλήθεια, που κάποιοι θέλουν να κρατήσουν κρυφή.

Πόσο κρυφή, όμως, μπορεί να μείνει; Οι εντάσεις είναι συχνές και αναμενόμενες, όταν σε ένα Κέντρο Φιλοξενίας, βρίσκονται μαζί πάνω από 2,500 άτομα, ενήλικες και ανήλικοι; Οι πρόσφατες εκθέσεις, τόσο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσο και της Επιτρόπου Διοικήσεως ήταν καταπέλτες για την Κυβέρνηση, όσο κι αν θέλει να διαμηνύει ότι όλα βαίνουν καλώς και γίνονται προσπάθειες.

Και μπορεί να έχει αρχίσει να απομακρύνονται ανήλικοι από τον χώρο, ώστε να αποσυμφορηθεί, όμως το πρόβλημα είναι παραμένει και όσο περνούν οι μέρες διογκώνεται. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε όταν επισκεφτήκαμε το Πουρνάρα, στο πλαίσιο της κάλυψης της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο. Οι μετανάστες, που διαμένουν στο χώρο, είχαν μαζευτεί πίσω από τα σίδερα, περιμένοντας τον Πρόεδρο.

Στην παρουσία του, άρχισαν να χειροκροτούν και να κραυγάζουν «Mr. President, Mr. President». Αρκετά γρήγορα, όμως, οι άναρθρες κραυγές του όχλου, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν και να γίνονται πιο κατανοητές. «No food».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοψία Αναστασιάδη στο Πουρνάρα-«Έγινα αυτόπτης μάρτυρας της τραγικότητας»

«Δεν έχουμε φαγητό»… Αυτό φώναζαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί. Με μόνο αυτές τις δύο λέξεις, έδειξαν την τραγική πραγματικότητα, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι.

Οι εικόνες μιλούσαν από μόνες τους. Άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από μία βρύση, άλλοι για να πλυθούν, άλλοι για να γεμίσουν τις μπουκάλες τους με νερό, άλλοι για να πλύνουν δόντια. Όλα αυτά, όχι σε κλειστά μπάνια ή τουαλέτες, ούτε σε ψυγεία νερού, αλλά σε βρύσες που υπάρχουν έξω στην αυλή, δίπλα από την καγκελόπορτα, που τους κρατά κλεισμένους μέσα στο χώρο. Σε ένα χώρο, περιφραγμένο, τον οποίο «στολίζουν» τα λιγοστά ρούχα, που έχουν ο καθένας στην κατοχή του.

«Η κατάσταση στο Πουρνάρα είναι πολύ άδικη. Δεν μας δίνουν φαγητό, ποτό, ρούχα. Κρυώνουμε και δεν μας δίνουν κουβέρτες. Δεν έχουμε ούτε τουαλέτες», μας ανέφερε ένας εκ των μεταναστών που βρίσκονται εκεί, ενισχύοντας όλα αυτά που φώναζαν στον Πρόεδρο.

Οι διαμένοντες σε αριθμούς

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει να κάνει κάποιες ενέργειες, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του χώρου, μετακινώντας 90 ανήλικους σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, η οποία έχει ενοικιαστεί από το Υπουργείο, προς αυτό τον σκοπό.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Πουρνάρα διαμένουν συνολικά 2,541 άτομα, εκ των οποίων οι πλείστοι είναι ενήλικες και συνοδευμένα παιδιά. Συγκεκριμένα, 2,266 άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, με το Πακιστάν να βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά στις χώρες καταγωγής, αφού καταμετρά 421 άτομα.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το Κόνγκο, με 332 άτομα και μετά η Νιγηρία, με 312 άτομα. Ακολουθεί το Μπαγκλαντές με 296 άτομα, η Σομαλία με 200 άτομα, η Συρία με 181 και το Αφγανιστάν με 171.

Όσον αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά, ο αριθμός ανέρχεται στα 275, εκ των οποίων 148 είναι από τη Σομαλία, 58 από το Κονγκό, 34 από Συρία και 12 από το Πακιστάν.

  

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις